CEYOC Long: Zlato pro Karlovou a Richtra

od | 7. 4. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Sobotní den patřil na Středoevropském utkání mládeže klasické trati. Na závodníky čekal listnatý les s mnoha kameny, strmými údolími a velkým převýšením. Nejlépe z Čechů si s tratěmi poradili Anna Karlová (D16) a Lukáš Richtr (H16), kteří se stali vítězi!

To však nebylo z kvalitních českých výkonů zdaleka vše. Na stupně vítězů se na klasice podívalo dalších šest reprezentantů.
Běželo se na mapě v měřítku 1 : 15 000 (původně byla deklarovaná desítka), závodníci tuto změnu se před svým startem nedozvěděli, řada z nich na to přišla až v cíli.

Parametry tratí závodu na longu

V kategorii H18 vyhrál o necelé dvě minuty Maďar Szabó, na bednu jej však doprovodila dvojice našich – Petr Melichar (+1:52) a Tomáš Janovský (+3:31). Nutno podotknout, že o minutu zpět zkončil čtvrtý Ondřej Metelka.

Mapa s tratí kategorie M18.

Stejně staré dívky opanovala taktéž domácí závodnice – Csilla Gárdonyi. Porazila svou reprezentační kolegyni Hangu Szuromi. Třetí už byla Češka Nikola Thýnová (+5:20), čtvtá byla Kateřina Grycová (+6:48).

O tom, že kategorii D16 vyhrála Anna Karlová jsme již psali. Udržela za sebou druhou Maďarku Mag i třetí Maďarku Néda. Na čtvrtém místě skončila Kateřina Blažková (+3:25), pátá byla Michaela Dittrichová (+3:32)

V mladších dorostencích vyhrál Lukáš Richtr, druhý a třetí skončili domácí Szuromi, resp. Bujdosó. Čtvrtý skončil Šimon Mareček (+1:31), pátý Jakub Chaloupský (+2:44).

V sobotu byla oficiálně ustanovena i spolupráce středoevropských federací v orientačních sportech (Central European Orienteering Cooperation – CEOC). Byly schváleny dva základní dokumenty: pravidla fungování této spolupráce a speciální pravidla pro závody CEYOC. Protože je snahou, aby tato spolupráce fungovala především po praktické stránce, a bez přebujelé administrativy nebude mít žádný výbor, žádného předsedu, sekretáře, ale pouze koordinátora a jeho zástupce pro nenadálé případy. Tímto koordinátorem byl na první dvouleté funkční období zvolen Dušan Vystavěl, jeho zástupcem Jan Picek. Zakládajícími státy této spolupráce jsou: Rakousko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko a Polsko. O eventuálním přistoupení dalších států (Německo, Švýcarsko) se bude jednat na květnovém mistrovství Evropy v Ticinu.

Protože jedním z důvodů nižší účasti na letošním CEYOC byla špatná synchronizace národních kalendářů (sprintová mistrovství v Rakousku, národní žebříček na Slovensku, dlouhá trať v Polsku) bylo jedním z prvních úkolů stanovení termínů a pořadatelů tohoto závodu pro příští dva roky:

  • 2019 – 5. – 7. dubna – Slovensko – techn. uspořádání Kobra Bratislava, oblast Šaštín-Stráže
  • 2020 – 3. – 5. dubna – Česká republika – techn. uspořádání Tesla Brno, okolí Brna

Nově by volitelnou součástí CEYOC mohly být 2 – 3 společné tréninky (spojené například s trenérským seminářem) před samotnými závody (čtvrtek a pátek dopoledne).
Pro lyžařské orienťáky je pak dobrou zprávou, že v příštím roce (19. – 21. ledna) se pravděpodobně uskuteční v rakouském Ramsau i zimní obdoba Středoevropského poháru, ale s tím rozdílem že by se nejednalo o soutěž pouze pro dorostence, ale pro všechny věkové kategorie.

Ustanovení CEOC. Foto: archiv Dušana Vystavěla.

Důležité odkazy:

 

S přispěním Dušana Vystavěla

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.