Čeští orienťáci pomáhají Ukrajině

od | 5. 3. 2022 | Další, Orientační běh

Tento týden probíhá takzvaný Týden orienťáku pro Ukrajinu, který má za cíl vybrat pomocí různých orienťáckých akcí finanční prostředky, které budou následně poskytnuty na pomoc Ukrajině, která je zasažena ruskou invazí. Těchto akcí je několik desítek, od tréninků v pracovním týdnu nebo zimních lig, do této iniciativy se dokonce zapojilo i školení trenérů nebo soustředění orientačních běžců z Českých Budějovic. Nejspeciálnější akcí je aukce čelenek Vojty Krále, které jsou opatřeny podpisy hvězd světové atletiky. Po ukončení týdne ČSOS celkovou částku zdvojnásobí a zašle jí ukrajinskému velvyslanectví v ČR. Příspěvek lze zaslat i bez jakékoliv účasti na akci.

Akcí, které jsou zapojeny do tohoto projektu, každou chvílí přibývá, aktuálně jich je skoro 30, některé z nich jsou celotýdenní, některé jsou jednorázové, jiné jsou hodně netradiční. Nejčastější formou akce je trénink, ať už veřejný, pouze v rámci klubu, či zimní liga, a to s tím rozdílem, že veškerý zisk nezůstane u pořadatele, ale je poslán pro Ukrajinu. Další formou jsou fotoorienťáky, kdy pořadatel připraví mapu s kontrolami a nafotí místa kontrol, účastník si mapu daného fotoorienťáku buď stáhne z internetu nebo vyzvedne na určeném místě a následně si projde trať a spojí místa kontrol s fotkami. Některé fotoorienťáky dokonce nejsou ani na klasické orienťácké mapě, ale na mapě z portálu Mapy.cz. Pak jsou zde netradiční charitativní akce, kdy je na programu školení trenéru třídy T3 pro Pražskou a Středočeskou oblast, příjmy z tohoto školení a dobrovolného tréninku budou použity právě pro podporu Ukrajiny. Mapy tréninků jsou často v designu ukrajinských barev, v rámci toho je zde i nápis “Jsme s Tebou Ukrajino” a hashtag #orienteeringforukraine. Jednou z nejzajímavějších akcí je poté aukce čelenek jednoho z našich nejlepších orienťáků, Vojty Krále, tyto čelenky jsou navíc opatřeny podpisy hvězd světové atletiky. Níže je uveden přehled některých akcí:

Facebooková událost, kde jsou i jiné akce, než níže

Fotoorienťáky

Fotoorienťák Pecka (mapa)

Fotoorienťák Chotyně

Fotoorienťák Tanvald (tento fotoorienťák je trochu speciální, protože zde je za úkol poznat, kde se nachází daná dopravní značka)

Fotoorienťák v Tanvaldu s poznáváním dopravních značek

Tréninky a zimní ligy

Trénink organizovaný týmem Slavia Liberec Orienteering, který bude roznesen až do 21.3., zajímavostí je to, že na každé kontrole je ukrajinská vlajka (Foto: Slavia Liberec Orienteering)

Netradiční akce

LOBácký trénink budějovických orienťáků v Krkonoších

Aukce

Po vzoru jiných sportů (například biatlonistů dražící své věci z olympiády či možnost vydražit si místo ve fotbalovém zápasu s legendami pražské Sparty) přichází s podobnou akcí i Vojtěch Král, který draží čelenky ze svého merche, které jsou navíc opatřeny podpisy hvězd světové atletiky, jednu čelenku podepsal například Justin Gatlin, jeden z nejlepších sprinterů světa, na dalších čelenkách jsou další superhvězdy atletiky, mezi nimi je dokonce několik světových rekordmanů, celkem se draží 6 čelenek. A jak se podpisy těchto hvězd dostaly na tyto čelenky? “Bylo to loni na Zlaté tretře. Místo abych se soustředil na závodění, jsem já a můj manažer sbírali podpisy,” říka Vojtěch Král, který loni na Zlaté tretře běžel trať 3000 metrů možná jako vůbec první orienťák. Aukce probíhá ve veřejné Facebookové skupině Sportovci Ukrajině, kdy je zadána vyvolávací cena čelenky, která byla 100 Kč, a do komentářů poté zájemci píšou, kolik jsou ochotní za konkrétní čelenku dát. Aukce bude probíhat do zítřejších 20:00 a po jejím skončení bude veškerý výtěžek zaslán na účet Českého červeného kříže. Pokud tedy vás tato aukce zaujala, tak neváhejte a podívejte se do výše zmíněné Facebookové skupiny.

Čelenka z merche Vojty Krále s podpisem Justina Gatlina, jednoho z nejlepších světových sprinterů

Přehled některých akcí ve formě obrázků a fotek

Akce na podporu Ukrajiny v Chotěboři (Foto: SK Chotěboř)
Sprint po Chrastavě před členskou schůzí OK Chrastava
Fotoorienťák na Pecce bez OB mapy
Orientační běžci z Mariánských Lázní po svém tréninku (Foto: MLOK Mariánské Lázně)

V případě, že se nechte nebo nemůžete zúčastnit žádné akce, tak i tak můžete zaslat finanční příspěvek na speciální OB účet, jehož číslo je 214575416/0600, na tento účet pak platí své příspěvky zároveň účastníci těchto OB akcí. Po ukončení tohoto týdne ČSOS k vybrané částce přidá stejnou částku a zašle ji ukrajinskému velvyslanectví. Aktuálně má vyčleněno 150 tisíc korun, nicméně tato částka může být ještě větší. Uvidíme, jaká bude finální částka, kterou čeští orienťáci poskytnou Ukrajině, a která bude znamenat další pomoc od našeho velmi solidárního národa (na pomoc Ukrajině se vybralo již přes miliardu korun, což znamená, že v průměru každý občan poslal Ukrajině více než 100 korun.

QR kód pro příspěvek na speciální OB účet pro Ukrajinu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.