Cesta ke sprintovým titulům

od | 25. 5. 2021 | Analýzy

Minulý víkend proběhla na Hané dvě sprintové Mistrovství České republiky – ve sprintu a sprintových štafetách. O tom, jak to dopadlo jsme psali v článku. Jaká byla ale cesta těch nejlepších k jejich medailím, to zjistíte v následujících řádcích.

H21: Čistý výkon Tomáše Křivdy

ORIS v tom má jasno. Červeně zbarvené celkové časy od první kontroly až do cíle. Křivda vyrazil do závodu svižně a čistě. Na páté kontrole vedl o 4 vteřiny a průběžně zvedl svůj navyšoval až na 20 vteřin. Vojta Král z něj sice v závěru ubíral (až na pouhých 12 vteřin), ale technický problém s předsběrkou zpečetil Křivdovo vítězství. V obrázcích níže si můžete projít zásadní postupy, které ovlivnily další dění v mužské kategorii.

K2 – chyba pro Mináře a Hubáčka (ztráta přes 20” na Křivdu)
K3 – I tady se dalo hodně ztratit. Jako nejrychlejší se ukázalo pálit dál po cestě z kopce a vzít dlouhou obíhačku zprava (např. Marek Minář). U variant zleva (Král či Hlaváč) se ztrácelo cca 10 vteřin. U varianty pravá-levá (Schulhof) byla ztráta ještě větši – na postupu museli vylézt zídku a přeskočit zábradlí.
K4: Dlouhý postup, který měl jen dvě varianty. Nedalo se na něm vyhrát, ale dalo se na něm hodně slušně ztratit. Zleva nejrychlejší Rauturier ztrácí na Krále 35” a vyřazuje se z bojů o medaile.
K5: Max Rauturier po špatné volbě na K4 ví, že srázek zleva je hodně klouzavý, na pravé variantě získává 3 vteřiny.
K7: Král ztrácí na pravé variantě 5 vteřin, Hirš na úvodu zleva ještě o něco víc.
K10: V globální analýze je vidět, že pravá varianta je o něco pomalejší.
K11: Opět globální pohled – jak vidno, levá varianta je výrazně pomalejší jak ta pravá. Z favoritů tam ztrácí hlavně Marek Minář
K12: Postup nepatrně rychlejší zprava.

K14: První pohled ke klášteru. Správně zvolená varianta byla ta úplně zprava. Ostatní varianty jsou více či méně ztrátové. Na postupu hodně ztrácí Vojtěch Král, který až na poslední chvíli zvolil pravou variantu. Podobně ztrácí i Glonek.
K15: Krásný postup od pana stavitele! Muži vymysleli hned 6 variant, jak realizovat postup. Výrazně nejrychlejší byla varianta úplně zleva (Vojta Král), zhruba o 5 vteřin byly pomalejší všechny varianty krom obíhačky úplně zprava.
K18: Poslední záludná kontrola. Kdo si nevšiml průchodu skrz klášter výrazně ztratil.
K19: Poslední volba závodu: Varianta zprava byla mírně výhodnější.

D21: Souboj mezi Knapovou a Janošíkovou

Podobně jako u mužů si projdeme ty nejzásadnější postupy, které rozhodly závod.

K4: Oproti mužům u děvčat neplatilo, že by byla pravá varianta nejrychlejší. Naopak, úplně levou variantu šla nejrychleji Terka Janošíková.
K4: Stejná volba jako u mužů. Tady to znamenalo vyřazení Denči Kosové z bojů o medaili.
K7: Další z kategorie voleb, kde se nedalo vyhrát, ale dalo hodně ztratit. Jiná než úplně pravá varianta znamenala ztrátu aspoň 15 vteřin (např. Štičková či Peterová).
K9: Naprosto vyrovnané varianty.
K11: I u žen byla nejrychlejší varianta úplně zprava. Tereza Janošíková to brala skrz klášter (levým průchodem) a ztrácí 12 vteřin. Tím předává vedoucí pozici Janě Knapové. Vendula Horčičková obíhá klášter zprava a ztrácí 10 vteřin.
K12: Pohroma favoritek! Stejnou velkou chybu dělají na levém postupu Horčičková a Janošíková. Obě zabíhají do hustníku (patrně paralelní chyba) a výrazně ztrácí. Janošíkovou to stojí 13 vteřin (a zlato), Horčičková vypadává z boje o bronz. Naopak rychlost správně provedené levé varianty potvrzuje Knapová.
K16: Špatná volba Terky Čechové znamená 15 vteřin ztráty a podobně jako u Horčičkové dříve i ztráta šance na medaili.

Pokud vás zajímají GPSky ostatních kategorií, nebo ty z nedělních sprintových štafet, najdete je u pořadatele na webu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.