České LOB hvězdy, díl 6. : Vojtěch Matuš

od | 21. 1. 2017 | LOB, Rozhovory

Dalším nováčkem v dospělé reprezentaci je rodák z bašty českého LOBu Vrbna pod Pradědem Vojta Matuš. Jeho nejlepším LOBáckým výsledkem je podle něj 5.místo ze štafet v Norsku, stejnou pozici obsadil letos v Luhačovicích na MČR ve sprintu v OB. Jaké plány má na letošní lyžařskou sezónu a jaké byly jeho začátky? I tyto informace se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Ahoj Vojto, jak se ti vede a kolik kilometrů na běžkách už máš v letošní sezóně za sebou?

Ahoj, jelikož to konečně vypadá, že by mohla být letos pořádná zima a zkoušky se daří plnit, tak se mám velice dobře. Zrovna jsem se přehoupl přes první tisícovku na běžkách a k tomu mám od léta 550 km na kolečkových lyžích.

Na co se ve svém tréninku nejvíce zaměřuješ?

Řekl bych, že to bude soupaž ve všech intenzitách, která je v LOBu stěžejní, ale snažím se nezapomínat i na techniku, na které je stále co pilovat.

Momentka z trati, Foto: Markus Bianchi

Můžeš nám krátce popsat, jak ses k LOBům dostal?

U mě to nebylo tak těžké, studoval jsem sportovní gympl ve Vrbně pod Pradědem, kde nás trénoval Richard Klech, který mě celkově přivedl k orienťáku. V zimě byla hlavní náplň tréninku lyžování, s čímž pak souvisel LOB. První závody jsem jel na Nové Vsi u Rýmařova, které pořádal náš oddíl. Pamatuji si, že byla hrozná zima a dostal jsem tehdy strašnou nakládačku od Vaška Šňupárka. Naštěstí mě to neodradilo a možná i díky němu a spoustě vyhecovaných závodů jsem se posouval dál.

Jak jsi na tom s ostatními druhy orienťáku MTBO, OB…? Máš případně v těchto dalších odvětvích nějaké vyšší ambice?

S pěším OB jsem začínal a stále je to přes letní sezónu moje hlavní sportovní náplň. Na MTBO se většinou dostanu jenom při letních LOBáckých soustředěních, což mě trošku mrzí, je to poměrně dobrá mapová příprava na zimu a taky velká zábava spojená s adrenalinem. Moje ambice zde nijak vysoko nemíří, do teď jsem běhal žebříček A, kolem desátého místa v lese, ve sprintech jsem byl schopný běžet do pátého místa. Uvidím, jak se bude dařit první rok v dospělých.

ŽA Maršovy Chody, foto: Petr Kadeřávek

Co považuješ ve své dosavadní LOBácké kariéře za svůj největší úspěch?

Úplně nejvýš budou štafety na JMS v Norsku 2015, kde jsme všichni tři zajeli super závod a bylo z toho 5. místo, které bylo pro mě nad očekávání. Můj nejlepší individuální výsledek je, v mojí trošku smolné juniorské kariéře, kdy jsem v dobře rozjetém závodě zlomil lyži, nebo mi neorazila sběrka, případně jsem byl před závody nemocný, 22. místo na sprintu z JMS 2016.

A jaké cíle sis stanovil/a pro sezonu 2017?

Na začátku sezóny jsem si říkal, že by bylo super nominovat se hned první rok mezi dospělými do Finska na ME, což se podařilo, takže teď bych rád předvedl nějaké pěkné výkony a pokusil si vyjet místo i na MS v Rusku.

Úvodní foto: Johanka Šimková

 

Foto: Johanka Šimková


Vojtěch Maruš

ročník narození:  1996

klub v ČR: SK Vrbno pod Pradědem

žije: Vrbno pod Pradědem

 MSJ 2016: 22. sprint, 27. krátká, 31. klasika, 6. štafety
SP 2016: 36. krátká, 37. klasika, 41. sprint

MSJ 2015: 23. sprint, 30. klasika, 5. štafety

MSJ 2014: 44. klasika, 51. krátká, 51. sprint

MED 2013: 30. sprint, 33. klasika, 38. krátká

 

 

Týden s LOB na O-news.cz

16.1. Hanka Hančíková

17.1. Jakub Škoda

18.1. Johanka Šimková

19.1. Petr Horvát

20.1. Petra Hančová

21.1. Vojta Matuš

22.1. Katka Neumannová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.