Češi ve sprintovkách na 3. místě

od | 11. 6. 2019 | OB ve světě, Orientační běh

Po dni volna bylo posledním závodem završeno 1. kolo Světového poháru 2019 ve Finsku. Běžely se sprintové štafety s samotném srdci Helsinek – aréna se rozprostírala v okolí Senátního náměstí, kterému vévodí socha Alexandra II. a helsinská Evangelická katedrála, diváci pak mohli celý závod sledovat ze stupňovitých schodů ke katedrále, které posloužily jako skvělá přirozená tribuna, navíc tudy vedl i divácký úsek.

Na start se postavilo přesně 40 štafet + 4 MIX štafety, nechyběly ani 3 české týmy (CZE1: Kosová, Nykodým, Král, Janošíková; CZE2: Horčičková, Sýkora, Kubelka, Indráková; CZE3:  Čechová, Hubáček, Kubát a Mechlová). Na ženy na 1. a 4. úseku čekala trať dlouhá 3,4 km, muži měli svůj závod ještě o 300 metrů delší. Úzké uličky, které by mnozí čekali, většinou na trati nahradily široké bulváry velkoměsta, to však zajímavosti tratí vůbec neubíralo.

Aréna závodu byla pro Světový pohár naprosto excelentní

První úsek byl doménou Švédska, neboť Tove Alexandersson opět zapnula své raketové motory a na čele měla při předávce náskok 23 vteřin, nejdéle ji dokázala sekundovat týmová kolegyně Lina Strand, která finišovala na 2. místě. Vůbec špatně neběžela Denisa Kosová, která předávala 8. v kontaktu se skupinou o 3. místo. Tereza Čechová a Vendula Horčičková se seřadily na 19., resp. 20. místě.

Na druhém úseku uhájil švédské vedení Emil Svensk, který předával s náskokem 25 vteřin před skupinou Švýcarů a Skandinávců. Se ztrátou 49 vteřin pak předával na 7. místě Miloš Nykodým. Za CZE3 skvěle běžel Jonáš Hubáček, který nabral ztrátu na čelo pouze 12 vteřin, Vojta Sýkora své štafetě mírně pohoršil a předával 24.

Miloš Nykodým při diváckém výběhu schodů arénou

Zatímco Gustav Bergman na čele dělal vše pro to, aby završil víkendový hattrick, Vojtěch Král zatnul zuby a šlapal do toho, co to šlo. Na diváckém průběhu již běžel na 4. místě v kontaktu s 3. štafetou SWE2. S odstupem 26 vteřin za Bergmanem nakonec předával Švýcar Daniel Hubmann a 3. do finiše doběhl Král (+0:46) těsně následován švédskou 2 štafetou a dalšími Švýcary. Nutno podotknout, že Vojta Král zaběhl druhý nejrychlejší čas dnes (byl o 2 vteřiny pomalejší než Tobia Pezzati).

Trať závodu ozvláštnilo i netradiční protiběhové farstování

Tereza Janošíková to na posledním úseku na začátku pěkně nakopla, téměř docvakla Švýcarku a odpoutala se od pronásledovatelek. Ovšem na diváckém úseku již byla skupina 4 závodnic bojujících o 3. místo opět pohromadě. Finišující Karolin Ohlsson za Švédsko neměla s udržením 1. místa problémy, Elenna Ross za Švýcarsko doběhla druhá a na třetím místě dofinišovala Sara Hagstrom za SWE2. To ovšem českému fanouškovi nevadilo, protože hned za ní doběhla Tereza Janošíková a to znamenalo v redukovaném pořadí 3. místo! Terka zvládla skvěle koncovku závodu, když na posledních metrech odpárala Norku. Zbylé dvě české štafety nakonec skončily hned za sebou na 22. a 23. místě.

Česká radost po doběhu (foto: Czech orienteering team)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.