Celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu 2023

od | 7. 6. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Ve středu 7. června proběhlo Celostátní kolo přeboru škol v orientačním běhu. Kdo zvítězil ve sprintovém terénu Mistrovství světa 2021?

Do Terezína přijelo téměř 500 dětí z 34 postoupených škol.  Žáky čekal sprint mezi valy, hradbami a příkopy terezínské pevnosti a v městské zástavbě a sportovišť. Závodníci začínali výběhem z tunelu mezi hradby v pevnosti, kde byla větší část závodu. Tratě vedly v různých výškách a úrovních, kde se lehce mohla udělat mapová chyba.  Cíl byl pak na hřišti místní základní školy, kde bylo i zázemí závodu. 

Mapa trati H9

Oceněni byli první tři jednotlivci v každé kategorii – DH7 (6. -7. třídy), DH9 (8. -9. třídy) a DHS (střední školy). Zatímco vítězové dosáhli časů kolem 17 minut, ti nejpomalejší strávili na trati přes hodinu. Vítězi jednotlivých kategorií se stali Monika Munzarová (D7, Gymnázium Pardubice Dašická), Matilda Tomášková (D9, Gymnázium Turnov), Michaela Novotná (DS, Gymnázium Turnov), Vladimír Kutlvašr (H7, Krkonošské gymnázium a SOŠ Vrchlabí), Prokop Tomášek (H9, Gymnázium Turnov) a Vojtěch Orany (HS, Gymnázium Jihlava).

Do soutěže družstev se započítávaly body dvou nejlepších závodníků ve všech kategoriích. Vyhodnocené tak byly první tři školy v základních a středních školách, které si odvezly pohár a diplom.

A navzdory počtu zlatých medailí se nejlepší školou v republice v kategoriích DH7 + DH9 stalo Biskupské gymnázium v Hradci Králové, druhé bylo Gymnázium Turnov, a třetí místo obsadilo Gymnázium Pardubice Dašická.

Nejlepší školou v kategorii DHS se stalo Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, druhé bylo Biskupské gymnázium v Hradci Králové a na třetím místě bylo Gymnázium Turnov.

Pořadatelům patří velký díky za zajištění hladkého průběhu závodu a za zajímavé tratě.

Petra Bernášková

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.