Bylinky 1.díl: Jarní příval energie

od | 10. 4. 2019 | Orientační běh

Vítejte u prvního dílu našeho občasníku o bylinkách, které můžou zdravotně pomoci či zpestřit stravu všem orientačním běžcům a nejen jim. V prvním díle si povíme něco o dvou jarních, medvědím česneku a kopřivě.

Je zajímavé, že příroda po celý rok nabízí takové bylinky, které právě v tu dobu mají své opodstatnění ve stravě. Skvělým příkladem je jaro, kdy v přírodě najdete zejména rostliny na pročištění či imunitu, která trpí změnami teplot během dne. Tyto vlastnosti nám nabízí i dvě bylinky, které si dnes v 1. díle představíme – medvědí česnek a kopřivu.


Medvědí česnek /Allium ursinum

Hitem posledních let je medvědí česnek, bylinka, kterou už naši předkové rádi využívali na podporu imunity v jarních měsících. Jméno získala podle toho, že ji medvědi rádi vyhledávají po zimním spánku jako první bylinku pro nabrání síly a pročištění. Roste na vlhčích stinných stanovištích,  podél potoků nebo ve stráních. Poznáte ji podle zelených šlahounů a typické česnekové vůně, kterou vydává, pokud jím projdete nebo proběhnete. Je přírodním antibiotikem, zdrojem vitamínu C a dobrým antioxidantem. Bylinka se konzumuje ideálně čerstvá a za syrova nebo v podobě pesta (recept níže), lze s ní zpestřit jarní saláty, pomazánky, těstoviny nebo ji přidat k masu. Tepelnou úpravou ztrácí cenné látky i svou typickou chuť. Lze ho skladovat v mrazáku, je vhodné si ho už při sběru rozdělit do menších svazečků. Pozor na zápach z úst po jeho užití.

Hurá do mrazáku, Foto: JK

Pokud se ho vydáte sbírat, prosím vezměte si s sebou nůžky, ať rostlinu co nejméně poškodíte. V trsu nechejte vždy alespoň polovinu listů a rostlinku nikdy netrhejte i s cibulkou, za rok by nemuselo na stanovišti vyrůst už nic. Nesbírejte ji v chráněných oblastech.

!POZOR! Medvědí česnek si lze splést s jedovatou konvalinkou vonnou – stačí rozemnout ve dlani jeden list, pokud neucítíte pronikavou česnekovou vůni, jde právě o konvalinku.

S hotovým pestem šup na těstoviny či do ledničky (max týden), Foto: JK

 

Medvědí pesto

2 hrsti lístků medvědího česneku, 3 lžíce kvalitního slunečnicového oleje, 2 lžíce slunečnicových semínek, trocha soli

Lístky česneku opereme, přidáme slunečnicová semínka, sůl a zalijeme olejem. Mixujeme tyčovým mixérem. V případě, že je směs moc tuhá, můžeme přidat více oleje nebo trochu vody, čímž bude pesto tekutější a lépe se s ním bude pracovat. Kdo má rád, může přidat i nastrouhaný parmezán. Uchovávejte v lednici maximálně týden, ideálně kratší dobu. Hodí se na těstoviny nebo na topinky.

Medvědí pesto 2 (recept od Ivči Rufferové (TUR))

Pesto z medvědího česneku nám vydrží i rok -osvědčené je 150 g lístku,100g olivového oleje,5 g soli a pak nějaké lžíce mletých mandlí. V chladu to je držák, ještě máme nezkažené sklenice z loškého sběru. Ivče děkujeme!

Další zajímavé recepty: těstoviny s mandlemi a medvědím česnekem, bylinkové máslo


Kopřiva 

Jednou z nejobyčejnějších a přesto velmi mocných bylinek jsou kopřivy. Nalezneme je téměř v každé zahradě, sadu či parku. Sbíráme vrchní část rostlin s nepoškozenými lístky (maximálně do konce května nebo výkvětu dané rostliny, poté se snižuje obsah cenných látek). Šlehání kopřivou se v lidovém léčitelství používalo pro léčbu revma a artritidy, pitná kůra se dodnes používá pro pročištění krve a ledvin, pomáhá při kožních problémech, harmonizuje tělo. Z kopřiv lze dělat výborný čaj, pesto, špenát nebo smoothie. Můžete ji jednoduše usušit při pokojové teplotě (nesmí zčernat) a užívat jejího blahodárného účinku v průběhu celého roku (tady platí, že sušíme rostliny nasbírané do konce května). Takže hurá do přírody pro pár lístků!

Plevel nebo léčivka? Foto: Paul M

!POZOR! Nedoporučuje se provádět pitnou kůru déle než 3 týdny v kuse – musí následovat pauza. Nikdy nesbírejte kopřivy poblíž velkých silnic, černých skládek a dalších podezřelých míst – tato rostlina má podivuhodnou schopnost zadržovat dusičnany a další škodlivé látky.

Jarní kopřivové smoothie

hrst kopřiv, 1 jablko, citron, čistá voda, med

Lístky kopřiv opláchneme čistou vodou, jablko nakrájíme na kostičky a dáme do vyšší nádoby. Přidáme šťávu vymačkanou z jednoho citronu, med a čistou vodu dle našich preferencí (čím méně vody, tím hustší bude finální smoothie) a umixujeme tyčovým mixérem. Podáváme vychlazené ozdobené květy sedmikrásek (jsou jedlé a zdravé).

Kopřivový čaj

větší hrst kopřiv, voda

Kopřivy přelijeme v hrnku vařící vodou a pod pokličkou necháme 10-15 minut louhovat. Vzniklý odvar přecedíme přes plastový cedník (kopřiva by se ideálně neměla dotknout kovu, což snižuje obsah cenných látek). V rámci intenzivní pitné kůry lze pít 3x denně 2dcl kopřivového čaje, po 3 týdnech je nutná pauza.

Další zajímavé recepty: velikonoční hlavička, kopřivové koláče.

Využijte pokladů, které nabízí naše příroda, Foto: Jose Soriano

Zdroje:

FRANCOVÁ, Eva. Rok ve Svatojánu. Praha: Motto, 2017. ISBN 978-80-267-0922-0.

McVICAR, Jekka. Velká kniha o bylinkách. Praha: Knižní klub, 2005. ISBN 80-242-1218-8.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.