Moravská béčka v podhůří Jeseníků

od | 6. 6. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

O víkendu nebyli orientační běžci pouze v Řitce, ale také v Karlovicích nedaleko Vrbna pod Pradědem,kde právě pořadatelé z místního Sportovního klubu uspořádali 4. a 5. kolo Žebříčku B – Morava.

Vyhlášení vítězů mužských kategorií na ŽB Morava. (Zdroj: OB Opava)

Na Moravě se běželo v tradičním složení, tedy v sobotu klasická a v neděli krátká trať. Vše se odehrávalo v podhorském kopcovitém smíšeném lese, kde byly v některých oblastech členité porostové pasáže. “Okres Bruntál je postižen kůrovcovou kalamitou, takže z původních 11 km mapy se nedaly použít skoro tři kilometry. Mapa se neustále měnila a hlavně middle byl kompromisním rešením – v podstatě byl tam kde ještě stál les,” popsal nám peripetie terénu stavitel sobotní klasiky Richard Klech. “Celkově lze konstatovat, že takto zaneřáděný a po probíhající těžbě neuklizený les se jen tak nevidí,” doplňuje vrbenský pořadatel v čem tkvěla hlavní náročnost terénu.

V sobotu prošlo cílem na 650 závodníků. A jak to dopadlo v hlavních kategoriích? Velmi slabě obsazená byla hlavní kategorie žen, kde cílem prošly pouze dvě závodnice. Vyhrála Věra Slováčková (TZL) o devět minut před Pavlínou Rychlou (KRN). To kategorie mužů již byla obsazena silněji. Vyhrál Jiří Ehl (TBM) před Petrem Palátem (ABM) a třetí skončil Daniel Tomanek (KSU).

Žebříček B to jsou ale hlavně žáci a veteráni, pro které je to nejvyšší soutěž. Kategorii D14B ovládla Markéta Mulíčková z KOB Moira Brno, která vyhrála jak sobotní klasiku, tak nedělní middle. V H14B poté na klasice zvítězil Adam Lička z Tesly Brno a na nedělní krátké trati potom Adam Valík z OB Opava. Celkové pořadí ŽB Morava po pěti kolech vedou právě nedělní vítězové – Markéta Mulíčková a Adam Valík.

Nejlepší v H14B v nedělním závodě v Karlovicích. (Zdroj: OB Opava)

Nedělní kopcovitá krátká trať byla početně ještě méně obsazena. Na startu se sešlo něco nad 500 závodníků. O náročnosti závodu vypovídají i na middle poměrně vysoké vítězné časy ve většině kategorií. Například v kategorii žen si pro vítězství doběhla Pavlína Rychlá (KRN) v čase necelých 54 minut. Druhou Věru Slováčkovou (TZL) ale porazila jen o sedm vteřin, třetí pak skončila Lucie Vítková se ztrátou 44 vteřin. V mužích byl v neděli nejrychlejší Peter Palát (ABM), 29 vteřin za ním skončil Daniel Tomanek (KSU) a třetí doběhl Jan Fiala (BBM) se ztrátou něco přes dvě minuty.

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.