Béčka pokračují v břidlici a v kupkách

od | 15. 6. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

MČR na klasické trati jarní sezóna sice vyvrcholila, ale zdaleka nekončí. O nadcházejícím víkendu se na severu Evropy ve finském Porvoo konají největší štafetové závody světa – Jukola. Na severu Čech u Železného Brodu pokračuje dalšími dvěma závody Žebříček B Čechy a na severu Moravy ve Vojtíškově Žebříček B Morava. Na víkend si tak řada orienťáků bude moci říct “jdu na sever, jdu na sever” a v neděli “a teď jdu na jih”.

Česká béčka v břidlicových lomech

Druhý a třetí závod ŽB Čechy chystají dva turnovské oddíly do lesů okolo Železného Brodu a Radčic. Je to vůbec první větší společně uspořádaný závod dvou turnovských oddílů SOK a OOB TJ Turnov, které se shodou okolností právě před 30 lety v roce 1993 rozdělily. “Od té doby fungují v poměrně malém městě dva relativně velké oddíly orientačního běhu, které si do jisté míry konkurují. Spolupráce nebyla vždy růžová, pamatujeme třenice o využívání prostorů a map, o výchovu talentů a mládež, a podobné. Nicméně časem byly dávné spory zapomenuty, oddíly se naučily spolupracovat a orientační běh v Turnově funguje na vysoké úrovni i díky fungování obou oddílů. Abychom připomenuli 30 let výročí od rozdělení obou oddílů a symbolicky zpečetili výbornou spolupráci posledních let, rozhodli jsme se pro vás uspořádat společně dvojzávod v unikátních terénech břidlicových lomů Železnobrodska,” stojí na stránkách závodu.

V terénu, kde již existují staré mapy Železný Brod a Jirkovská borovice z MČR na klasické trati 1998, Žernovník z CISM. 1999 a Radčice z několika oblastních žebříčků, se nachází řada opuštěných břidlicových lomů a jiných pozůstatků po těžební činnosti, ale také hluboká údolí, kopce, motokrosové tratě či sportovní střelnice. Les je moc pěkný, delší dobu orienťácky nevyužívaný, nicméně bohužel za poslední dva, tři roky se i zde rozšířil kůrovec, a tak přibylo pasek a různých prořezávek, které místy charakter lesa trochu změnily. Stále se však bude dle pořadatelů jednat o mapově i fyzicky náročné závody, které nalákaly velké množství závodníků. Na sobotu je přihlášeno přes 1500 účastníků.

Centrum je plánováno na louce mezi Radčicemi a Jirkovem, příjezd přes Loužnici a Radčice.

Jak pořadatelé upozorňují, ani těmto závodům se bohužel nevyhnuly drobné organizační problémy, kdy právě vzhledem k těžbě a věkové skladbě lesa nebyl na poslední chvíli ze strany majoritního soukromého vlastníka udělen souhlas s využitím pozemků, což ovlivnilo nejdelší tratě nedělní klasiky. Stavitel Pavel Žemlík si s tím však poradil, tratě přestavěl a závodníci to krom nevyužité části mapy snad ani nepostřehnou. Sobotní krátkou trať připravil Martin Šritr.

Informační rozcestník

Kupky, kopce, kupky, Vojtíškov

Jsou tomu dva roky a dva dny, co Tomáš Křivda proťal po vysilujícím doběhu do kopce cílovou čárou na louce nad Vojtíškovem a poté, co zaběhl nejrychlejší slalom mezi kupkami, získal titul Mistra ČR na krátké trati. Za covidových omezení se na šampionátu sešlo méně závodníků než obvykle. A tak se nabízelo přidělit pořadatelům ze Severky Šumperk a Magnus Orienteering další závod, aby si terén nad Vojtíškovem užilo více závodníků. A možnost dostávají právě tento víkend, kdy se jich přes sedm set na úpatí Sviní hory vrátí.

Trať H21 z MČR na krátké trati 2021.

Parkování je opět výrazně níže než shromaždiště, a tak pořadatelé nabízejí možnost vyvézt posádku vozu a zavazadla na otočku k centru a poté sjet dolů zaparkovat. Vojtíškov slibuje krásné výhledy, hodně vrstevnic a samozřejmě hodně kupek.

V sobotu se běží krátká trať na mapě Woitzdorf 2.0 a v neděli klasika na mapě Krondörfl 2.0. Zajímavostí je, že i klasická trať se běží na mapě v měříku 1 : 10 000. Na závodníky čeká horský les v nadmořské výšce od 620 do 950 m, množství uměle vytvořených kamenných kup, bažinky, balvanová pole, ve vyšších partiích horské hustníky. Bude to výzva.

Informační rozcestník

Jukola

74. Jukola a 45. dámská Venla se koná u finského města Porvoo. Na 7 úseků hlavního závodu čeká štreka přes 82 kilometrů. Závod startuje v sobotu ve 23 hodin a poběží se přes noc až do rána, kdy bychom měli znát vítěze. Čtyřčlenné dámské štafety startují v sobotu ve 14 hodin odpoledne finského času. Uvidíme i na Venle totální dominanci IFK Göteborg? Oba závody můžete sledovat za poplatek na na IOF TV. Sledujte web závodu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.