Analýza ženského říčanského sprintu

od | 24. 4. 2023 | Analýzy, Orientační běh, Závody

V sobotu proběhl v Říčanech první letošní celostátní závod ve sprintu. Jednalo se o závod Českého poháru a žebříčku A pořádaného místním klubem OB Říčany. Přinášíme analýzu dámské elitní kategorie, a to na úplně všech postupech.

Start-K1: Postup na první kontrolu se zdá být na první pohled jasný, a to přes travnaté plochy a kolem budovy z pravé strany, jedna závodnice, a to Anna Štičková, však obíhá budovu zleva, což je o 8 vteřin pomalejší než o nejrychlejší závodnice, která běžela postup zprava. Jedinou výhodou levé varianty je to, že se nemusel obíhat keřík, který musely oběhnout všechny závodnice na pravé variantě.

K1-K2: Další postup nabízí 2 prakticky rovnocenné možnosti řešení – zleva nebo zprava. Jako lepší se ukazuje možnost volby zprava, kdy se dá z velké části postup běžet směrem napřímo k panelovému domu, u kterého se kontrola nachází. Levá varianta je sice pomalejší jen o 2 vteřiny u nejrychlejší závodnice tohoto postupu, ovšem v neprospěch zde hraje fakt, že závodnice se u kontroly musí zastavit, zatímco u pravé varianty stačilo pouze proběhnout kolem kontroly a pokračovat dále. Pak je zde ovšem ještě chybová varianta v podání Romany Mrázkové, která špatně odběhla od kontroly a poté pokračovala po levé variantě, naběhala o 70 metrů více než ostatní závodnice na levé variantě a ztratila 21 vteřin.

K2-K3: Po prvních dvou postupech přichází série naprosto primitivní postupů, která má za cíl připravit závodnice na náročnější postupy. Z mezičasů je vidět, že tyto postupy naprosto svědčí fyzicky dobře připraveným závodnicím.

K3-K4: Další naprosto jasný postup s jedinou variantou dobře svědčící fyzicky připraveným závodnicím.

K4-K5: Potřetí za sebou stejná situace – úplně jednoduchý postup s cílem přivést závodnice do orientačně zajímavější oblasti.

K5-K6: Po sérii jednoduchých postupů bez volby přichází na řadu konečně postup s volbou, a to buď zleva nebo zprava. Levá varianta se ukazuje jako rychlejší, opět se dá využít běhu přes trávník, což délku postupu zkracuje. Pravá volba sice nemá tolik kličkování, ale zase je o 30 metrů delší.

K6-K7: I další postup nabízí dvě varianty, tentokrát je pravá jasně výhodnější, protože závodnice, které běží zleva, musí na konci postupu oběhnout plot, což je stojí cenné vteřiny.

K7-K8: Na řadu opět přišel jednoduchý, transportní postup bez volby, který velmi pomohl dobře fyzicky disponovaným závodnicím.

K8-K9: Toto se nedá nazvat nijak jinak, než jako naprosto trapný postup přes malý park.

K9-K10: Po tomto krátkém postupu přichází naopak na řadu jeden z nejdelších postupů. I tak ovšem nenabízí příliš mnoho variant k řešení, pouhé 3. Dvě z nich navíc jsou úplně rovnocenné, a to levá varianta, která vede Dvořákovou ulicí a po odbočení doprava vede ulicemi Škoroupova a Olšany, po přeběhnutí hlavní silnice se závodnice dostávají do ulice Podskalí, odkud to je již kousek ke kontrole. Pravá varianta je zpočátku hodně kličkovací, kdy závodnice běží přes ulice Olivova, Smetanova a Kamlerova k hlavní Široké ulici, po přeběhnutí této ulice se závodnice ocitají na hlavním Masarykově náměstí, které částečně proběhnou a poté odbočí do Lázeňské ulice, která je již prakticky u kontroly. Třetí varianta, která by se dala nazvat “kombinační”, je výrazně méně výhodná, jelikož je pomalejší o 20 vteřin. Tato varianta má na počátku úplně stejný průběh jako varianta přes náměstí, před náměstím však závodnice odbočují na hlavní silnici a chvíli poté odbočují doprava do ulice Podskalí a pokračují stejně jako ženy na levé variantě.

K10-K11: Další kontrola se nachází u lípy svobody na Masarykově náměstí a vedou k ní tři cesty: Dvě z nich vedou přímo přes náměstí, liší se pouze v tom, zda se běží po cestě mezi domy a silnicí či se oběhne kostel. Rychlejší varianta vede podél silnice, varianta podél kostela je pomalejší o 9 vteřin. Třetí cesta je nejpomalejší, ta vede zleva téměř mimo náměstí a je pomalejší o 11 vteřin oproti nejrychlejší cestě.

K11-K12: Další “oddechový” postup z mapové stránky, kdy stačí trefit správnou stranu zdi a závodnice už jsou prakticky u kontroly.

K12-K13: Další cesta vede ke kontrole, která se nachází u zříceniny říčanského hradu. Zvolit lze mapově náročnější cestu vedoucí přes parčíky, nebo obíhačku po silnici. Výhodnější cestou je kratší cesta přes parčíky, obíhačka je pomalejší o 10 vteřin.

K13-K14: Jednoduchý transportní postup na další kontrolu bez volby, je nutné si dát pouze pozor na správnou odbočku ke kontrole.

K14-K15: Poslední zásadní postup závodu, který nabízí rovnou 4 varianty, které jsou časově velice rozdílné. Nejrychlejší varianta je zleva podél Mlýnského rybníku, další 3 varianty vedou přes hlavní říčanské náměstí a poté se liší v použitých ulicích. Časově podobně vychází varianta, která vede celou Mlýnskou ulicí s variantou, která používá průchod na náměstí a poté vede do Havlíčkovy ulice, tyto varianty jsou oproti variantě podél rybníka pomalejší přibližně o 25 vteřin. Nejhůře vychází varianta, která vede nejprve průchodem na náměstí a poté Mlýnskou ulicí, oproti nejrychlejší variantě je nejpomalejší o 48 vteřin.

K15-K16: Po tomto dlouhém postupu přichází naprosto jednoznačná cesta na předsběrku, kde se nedá nic pokazit.

K16-K17: Poslední postup v závodě je ještě více jednoduchý než ten předchozí, stačí následovat ostatní závodníky a závodnice jsou na sběrce!

Výsledky

Závod ovládla kamenická závodnice Tereza Čechová, která trať o délce 3,42 km a převýšení 35 metrů zaběhla za 13:52, o pouhé dvě vteřiny za ní skončila Vendula Horčičková z Luhačovic, třetí místo obsadila se ztrátou 8 vteřin na vítězku maďarská závodnice Viktória Mág. Čtvrté místo obsadila Denisa Kosová z OK 99 Hradec Králové, její ztráta činila 12 vteřin, se ztrátou 34 vteřin doběhla na pátém místě Jana Peterová z Lokomotivy Pardubice a na šestém místě se umístila Nikola Zlámalová ze Sportcentra Jičín, její ztráta činila 38 vteřin, v první polovině závodu se ovšem tato závodnice držela v první trojici, poté ovšem začala chybovat. Kompletní výsledky naleznete zde.

Zítra se můžete těšit na analýzu pánské elitní kategorie z toho sprintu, máte se tedy na co těšit!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 5. 2024
a svátek má Aneta.