Alexandersson a Fosser vítězi middlu na SP ve Švýcarsku

od | 2. 10. 2022 | Orientační běh, Závody

Druhým dnem dnes pokračovalo finále Světového poháru v orientačním běhu ve Švýcarsku. Po včerejších štafetách byla dnes na programu krátká trať, která se opět běžela v horském lese. Centrum se nacházelo kousek od Davoského jezera, které se nachází, jak již název napovídá, přímo ve známém středisku Davos. V dnešním závodě zvítězili současné největší hvězdy světového OB, Švédka Tove Alexandersson a Nor Kasper Harlem Fosser. Z českých závodníků se nejlépe umístili Tereza Janošíková a Vojtěch Král, kteří doběhli na 10., respektive 12. místě.

Pro závod byly opět použity náročné alpské terény, nadmořská výška sice nebyla tak vysoká, jako byla při včerejších štafetách, ale stále byla dost vysoká, rozmezí bylo mezi 1500-1800 metry. Běželo se v blízkosti známého střediska Davos, kde se často pořádá Světový pohár v běhu na lyžích (v roce 2007 zde dosáhla historického vítězství česká mužská štafeta, ve které běžel mimo jiné Lukáš Bauer, který je nadšeným orienťákem). Vzhledem k nižší nadmořské výšce zároveň závod neukázal tolik otevřených partií jako včera. Terén ovšem nabídl mnoho kamení a prudkých svahů, který tento závod udělaly velmi náročným.

První závodnice do dnešního závodu odstartovala v 9:24, první muž odstartoval v 10:03:30. Systém závodu byl takový, že nejprve startovaly ženy, po přibližně půl hodině se k nim přidali muži, startovní interval byl pro většinu závodníků 90 vteřin, pro posledních 30 závodníků ze startovního pole byl startovní interval prodloužen, a to na dvě minuty. V ženách zvítězila suverénka tohoto sportu, švédská multimistryně světa Tove Alexandersson, která na trati o délce 4,3 kilometru, převýšení 265 metrů a 17 kontrolách dosáhla času 32 minut a 37 sekund, druhá skončila norská závodnice Andrine Benjaminsen, jejíž ztráta na vítězku dosáhla přesně půl minuty, třetí skončila další Švédka, Lisa Risby, která měla ztrátu na svou kolegyni ze Švédska minutu a 38 vteřin, na stupně vítězů se tedy v ženské kategorii nedostal nikdo z domácího Švýcarska. Nejlepší českou závodnicí byla Tereza Janošíková, která do cíle doběhla na skvělém 10. místě, se ztrátou tří minut a 56-ti vteřin na vítězku, dále v pořadí doběhla na 26. místě Denisa Kosová, na 34. místě Vendula Horčičková, 66. místo obsadila Karolína Kettner, 76. místo si vyběhla Jana Peterová, na 86. místě svůj závod dokončila Jana Pekařová a nejhůře z českých ženských závodnic závod dokončila na 94. místě Šárka Sokolářová.

Tove Alexandersson na doběhu (Foto: FB WOC 2023)
Mapa ženského závodu

Mužská trať byla delší o jeden kilometr a sto metrů, celkem tedy její délka dosáhla 5,4 km, Převýšení ovšem nebylo o mnoho vyšší než u žen, pouze o 40 metrů, dosáhlo tedy 300 metrů, celkový počet kontrol mužské trati byl 24. Na této trati stejně jako v ženách zvítězila největší hvězda tohoto sportu, Nor Kasper Harlem Fosser, jeho čas v cíli se zastavil na hodnotě 34:07, o padesát vteřin za ním zaostal švédský závodník Albin Ridefelt, který tímto skončil druhý, o pouhou vteřinu za ním skončila legenda tohoto sportu, místní Daniel Hubmann, který dokázal, že i v 39 letech stále běhá skvěle. Z českých závodníků dopadl nejlépe Vojtěch Král, který doběhl na výborném 12. místě, jeho ztráta na vítěze činila 2 minuty a 52 vteřin, mezi dalšími českými závodníky doběhl na 41. místě Tomáš Křivda, který měl výborný začátek, ale poté udělal několik chyb. Podle jeho slov za tím stála vysoká nadmořská výška a s tím spojená horší koncentrace. 52. místo obsadil Jonáš Hubáček, pro 59. pozici si doběhl Martin Roudný, 65. místem Miloš Nykodým nenavázal na svůj včerejší výborný výkon, na 83. místě doběhl Daniel Vandas a 87. místo získal Ondřej Hlaváč jakožto poslední z českých reprezentantů.

Vojtěch Král po doběhu (Foto: FB Czech Orienteering Team)
Mapa mužského závodu

Zítra je na programu poslední závod, která uzavře nejen toto kolo SP, ale také celou mezinárodní sezónu 2022, která byla hlavně sprintová a lesní závody přišly na řadu až v druhé půlce sezóny. Poběží se klasika, která bude mít stejnou arénu jako dnes, tedy v blízkosti Davoského jezera. Bude to velmi dlouhý závod, který bude trvat téměř 8 hodin. Závod začne v 9:15, ovšem mediální pokrytí GPS a TV přenosem začne až ve 13:00. Pokud tedy budete mít zítra v práci chvíli času, tak sledujte tento závod a fanděte našim závodníkům!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.