Adventní sněhová nadílka zpříjemnila víkendové závody

od | 3. 12. 2018 | Orientační běh

První adventní víkend přinesl kromě sněhové nadílky a náledí i řadu zimních lig. Zatímco na Valašsku tratě dosahovaly délky 20 kilometrů, v Brně a Ostravě se běžely sprinty, severní Čechy poskytly kombotech a někde se už s předstihem běžel mikulášský OB.

Valašská zimní liga

První závod Valašské zimní ligy proběhl v dějišti MČR štafet a klubů 2015 – ve Vracově. Na startu šesti tratí různých obtížností se představilo celkem 222 orientačních běžců. Na nejdelší trati T1, která měřila 17,2 km vzdušně, se sjela slušná konkurence – nakonec zvítězil Daniel Hájek, který se 7 kontrol před cílem odpoutal od Vojtěcha Sýkory a naběhl na něj konečných 53 vteřin.  Třetí místo získali společně Johan Vavrys a Štěpán Mudrák, kteří rychlým závěrem téměř stáhli Sýkoru (v cíli na něj měli ztrátu jen 2 vteřiny). Nejdelší trať zdárně dokončila i jediná žena na startu – Iva Kavánková.

Mikulášský OB (Hanácká oblast)

Jubilejní 30. ročník Mikulášského orienťáku uspořádali pořadatelé z JPV a CEL ve Lhotě pod Kosířem. Pořadatelé v hlavních kategoriích vytiskli lehce upravenou mapu, neboť čerti trošku pozměnili finální tisk. V nejdelší ženské kategorii D19 si s tratí nejlépe poradila Lada Jemelíková, která o více než 10 minut porazila druhou Emu Markovou a třetí Lenku Kmentovou. I mezi muži byl jasný vítěz – stal se jím Vladan Henek. Druhé místo si až rychlejším postupem na sběrku vybojoval Jindřich Beneš, který tam získal několik vteřin na Romana Daňka.

Borcup

Druhý závod Borcupu se přesunul na Polevsko do terénu loňské Bohemie. Název mapy Včelí plástev 2 dával tušit, že leccos bude podobné jako v roce 2014. Letos sice nebyly plástve navzájem otočené, ale byly v nich různě upravené mapy. V závodě zvítězil Matouš Fürst, který ovšem papírově měl porazit druhého Tomáše Váchu rozhodně o více než necelé 2 minuty. Třetí místo obsadil Petr Lepšík a nejlepší ženou se stala Eva Lepšíková.

Čertův zub (PZL)

Téměř deset kilometrů dlouhá klasika v rámci Pražské zimní ligy se běžela v Malých Přílepech u Berouna. Na nejdelší trati “A” zvítězil v čase 61:50 Vojtěch Kettner, který o téměř 2 minuty porazil Ctibora Sysla, čas 64:21 pak měl třetí Martin Jonáš. Na trati “A” se představila i celá řada žen – nejlepší z nich byla Dorotea Tichá následována Martinou Bochenkovou a Dominikou Plochovou.

Mikuláš 2018

Více než 200 orienťáků si zaběhlo sprintový závod v areálu Městské nemocnice Ostrava. V nejdelší a nejpočetnější mužské kategorii se z vítězství mohl radovat třinecký Sebastian Filipek, druhý v pořadí Ireneusz Waluga na něj ztratil 1:58 a třetí Jiří Kostka dokonce 2:43. To mezi ženami zvítězila pouze o 13 vteřin Teresa Mrózek před Barborou Svobodovou. O pouhou vteřinu pak 3. místo vybojovala Barbora Holasová.

O-mikron

Šestnáctý ročník závodu O-mikron byl letos zařazen jako prolog Brněnské zimní ligy. Běžel se závod se sprintovými parametry, ovšem v čistě lesním/lučním terénu, běželo se totiž v bývalém odkališti Hády. Na závodníky čekal zavřený les s rozdílnou průběžností, množstvím keřů a trnitých hustníků. Na trati navíc byla použita finta (z dvou shluků po třech kontrolách musel závodník vzít celkem tři, ale z každého shluku alespoň jednu). První místo obsadili ve stejném čase Jan Petržela a Miloš Nykodým, ztrátu 1:40 nabral Vladimír Kelbl. Mezi ženami zaběhla nejlépe Markéta Tesařová s náskokem před Věrou Mádlovou a Evou Mulíčkovou.

(Mapa je volně k dispozici na tréninky, jelikož to tam mají tuto zimu rekultivovat. Stačí napsat zbm8740@seznam.cz o ocd. Jedinou podmínkou je na tom nepořádat závody (lépe řečeno akce generující zisk) a dál je zakázáno běhat s mapou v prostoru Hádeckých lomů a PP Kavky a PP Velká Klajdovka, aby se nepokazily vztahy s ochranáři.)

Malá cena Velké Verandy

26. ročník lesního krosu, který je zároveň součástí Hradubické zimní ligy a každoročně se ho účastní kromě orienťáků i řada atletů, se koná každoročně u Chocně. Trať dlouhá 4,3 km má slušné převýšení 200 metrů. V mužích na vítězství nedosáhl Tomáš Křivda, který byl poražen Janem Janů, třetí doběhl Michal Šmahel. Mezi ženami vyhrála Adéla Stránská následována orienťáckými veteránkami Táňou Metelkovou a Martou Fenclovou.

celkové výsledky MCVV

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.