První série O-Tour z mého pohledu

od | 4. 4. 2023 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Minulý víkend jsem si užil první sérii druhého ročníku KWAK Czech O-Tour – tedy celoročního seriálu, který měl být původně náhradou za zrušené doprovodné závody při MS 2021. Nakonec to ale vypadá, že z toho bude dlouhodobější akce, která má za cíl mimo jiné rozvíjet orienťák v místech, kde orienťák známý není příliš známý (například Šumava).

Závody se konaly v Ejpovicích, obci ležící přibližně 10 km na východ od centra Plzně, tedy druhého největšího města v Čechách. Centrum se nacházelo na golfovém hřišti, což se ukázalo vzhledem k počasí jako velká nevýhoda. Kvůli tomu, že před závody i během nich pršelo, tak byl prostor shromaždiště pokryt velkým množstvím bláta, které velmi ztěžovalo pohyb po shromaždišti. V neděli byl ovšem příchod z parkoviště na shromaždiště jednodušší, a to díky tomu, že pořadatelé v sobotu večer nainstalovali gumové koberečky. Aréna toho nabídla poměrně dost, například orienťácký bazárek, kam orienťáci mohli odnést pro ně již nepotřebné věci na orienťák, ať už se jednalo o dresy, čipy, buzoly atp. Další zajímavou věcí, která se v aréně objevila, byl orienťácký labyrint, který sloužil hlavně jako zábava před či po závodě.

Velký zájem provázel orienťácký bazárek (Foto: Alena Picková)

Prvním závodem byla sobotní krátká trať, která zároveň sloužila i jako nominační závod české reprezentace na 1. kolo světového poháru, které se uskuteční na konci tohoto měsíce v Norsku. Reprezentanti měli speciální trať, kterou si mohli vyzkoušet i závodníci elitních kategorií. Tato speciální trať měla i speciální start a jiného stavitele, kterým byl reprezentační trenér Jan Šedivý, ostatní tratě stavěla Marcela Staňková. Z mého pohledu závodníka, který běžel kategorii H21B se mi závod docela povedl, bylo tam sice pár chyb, ale většinou se mi podařilo jít čistě, takže po doběhu jsem byl spokojený. Terén byl taky poměrně zajímavý, nebyl zas tak kopcovatý (nejvíce převýšení obsahoval výběh po startu :)) a taky obsahoval netypické terénní útvary. V nominačním závodě zvítězil v mužích Tomáš Křivda, na druhém místě doběhl Daniel Vandas a třetí místo obsadil Jakub Glonek. V ženách zvítězila Vendula Horčičková, druhá skončila Tereza Čechová a třetí místo si vyběhla Denisa Kosová.

Autor článku při sobotní krátké trati (Foto: Jiří Čech)

V neděli, po skvěle stráveném večeru v Plzni, kdy jsem si zašel na nefiltrované plzeňské pivo a famózní neapolskou pizzu, přišla na řadu klasická trať. Tentokrát jsem ji bohužel nedokončil, ač bych si to moc přál, vzhledem k tomu, že jsem měl velmi pozdní start, tak jsem neměl tolik času ve srovnání s tím, kdybych startoval na začátku. Každopádně již postup na první kontrolu byl poměrně fyzicky náročný, protože vedl téměř celý do kopce, navíc z velké části byl mimo cestu. Poté se mi závod poměrně dařil až do páté kontroly, kdy jsem dlouho nemohl kontrolu najít, a když jsem po delší době zjistil, že jsem již poměrně daleko od kontroly, tak jsem se rovnou vydal do cíle, protože jsem již neměl moc času. Nicméně z mapy bylo zřejmé, že druhá část trati se běžela v naprosto stejném terénu jako sobotní krátká trať.

Gumové koberečky pro usnadnění pohybu v aréně po rozbláceném terénu (Foto: Šimon Čtrnáct)

Kromě toho se v sobotu večer konal Lucifer Cup. Jednalo se, jak už název sponzora napovídá, o doprovodný noční závod, který byl zároveň mistrovstvím oblasti Pražské a Středočeské. Odvahu zúčastnit se tohoto závodu mělo 95 lidí, kteří se nebáli zaběhnout si orienťák i za tmy. Celých závodů se poté zúčastnilo 1158 účastníků v sobotu a 1027 závodníků v neděli. Příští série Czech O-Tour se bude konat na začátku srpna v České Lípě a okolí, tuto sérii ovšem nepoběžím, jelikož ve stejné době se na stejném místě bude konat Světový pohár v orientačním běhu, který budu pořádat. Pro vás ostatní může být účast na této sérii velice atraktivní, jelikož si můžete zaběhnout orienťák v náročných skalnatých terénech a zároveň zafandit našim reprezentantům v boji o přední příčky. Nebo stejně jako já se můžete přihlásit jako dobrovolníci na pořádaní světového poháru – chybí jich ještě více než 80, každý nový dobrovolník se tedy bude velmi hodit!

Mapa klasiky H21E

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 18. 10. 2024
a svátek má Lukáš.