Špičkové LOBy na západě Čech

od | 23. 1. 2018 | LOB, Reportáže, Závody

Ačkoli to zprvu vypadalo bledě, tak bylo nakonec počasí k lyžařským orientačním běžcům více než příznivé, tím pádem se 5. – 7. závod letošního Českého poháru v LOBu uskutečnil. A to v plné parádě. Pořadatelství se zhostil MLOK Mariánské Lázně ve spolupráci s Deutsche Ski-Orientierungslauf Gemeinschaft. V sobotu nás čekaly hned dva mistrovské závody, Mistrovství ČR ve sprintu a odpoledne šampionát na krátké trati, v neděli pak byl na programu žebříčkový závod na klasické trati. Dva závody (5. a 7. kolo ČP) byly zároveň závody světového rankingu (WRE), Mistrovstvím Německa a Akademickým mistrovstvím ČR.

Sobotní dokonalý sprint

V sobotu dopoledne se jelo MČR ve sprintu, pořadatelům z Mariánských Lázní počasí přálo a ti toho také náležitě využili. Připravili pěkný závod v zajímavém terénu. Organizace na výbornou, kontroly na svých místech, dostatečné zázemí a spokojenost všech závodníků, že takhle má LOB vypadat.

Petra Hančová (vzadu) si dojela pro mistrovský titul ve sprintu.

Centrum závodu bylo ve vesnici Závišín v hostinci U Pejska a kočičky, asi 3 km od Mariánských Lázní. Start i cíl byly hned vedle sebe a asi 600 m od centra. Závod byl velmi pestrý. Střídaly se otevřené louky, lesy, prameniště, ale i prostor golfového hřiště. Byly najeté kvalitní stopy a všechny kontroly byly na svých místech. Co se týče stavby tratí, tak taky mohu jenom chválit, však posuďte sami:

A jak to tedy dopadlo?
V ženách se s půlminutovým náskokem mistryní republiky stala Petra Hančová, druhá se umístila Helena Randáková a třetí místo obsadila Lenka Mechlová. V mužích se stejným třicetivteřinovým náskokem zvítězil Petr Horvát, druhé místo získal Vojtěch Bartoš a o pouhé tři vteřiny za ním skončil Radek Laciga.

Další tituly získali: Rozálie Kuchařová (D17), Matyáš Štregl (H17), Markéta Firešová (D20) a Vojtěch Bartoš (H20)

Drsný německý middle

Na odpolední MČR na krátké trati jsme se přesunuli hned za hranice, do německé vesnice Silberhütte. Zdejší závody již byly pod hlavní taktovkou Němců.

Ačkoli bylo sněhu dostatek, tak byl závod relativně na malém území s poměrně řídkou sítí stop. Polovina tratí, které byly postaveny nepříliš nápaditě, vedla sítí “teček”, tedy stop projetých pouze lyžařem a v tomto případě ne vždy zcela tak, jak bylo zaznačeno v mapě. Tyto skutečnosti, společně s relativně velkým počtem startujících, vedly k mnoha zlomeným lyžím, naštvaným závodníkům po pás v potoce a ne úplně pěknému závodu. Nicméně vše proběhlo podle pravidel a i tento závod měl určitě něco do sebe, a zvítězili ti nejlepší.

V ženách se na stupně vítězů postavily stejné tři ženy, tentokrát ale s více než minutovým náskokem zvítězila Helena Randáková, před Petrou Hančovou a Lenkou Mechlovou.V mužích zvítězil Radek Laciga, druhé místo s minutovým odstupem obsadil Jakub Škoda a bronz bral Michal Drobník.

Další tituly získali: Rozálie Kuchařová (D17), Vít Štefan (H17), Markéta Firešová (D20) a Jan Hašek (H20)

Pořádná nedělní klasika

V neděli jsme se sešli opět na Silberhütte, pokud sobotní závod nepatřil k zrovna těm nejvydařenějším, tak nedělní klasika překvapila. Byla dlouhá, kopcovitá a na tratích byl nespočet zajímavých voleb postupů. Elitní kategorie si užily obzvláště skoro osmikilometrový přejezd tam a zpátky na kontrolu č. 39.


Jedna kontrola o 100 metrů špatně, takže někteří závodníci přijížděli do cíle někdy trochu rozhořčení. Nicméně pořadatelé mile překvapili občerstvovací stanicí, která na jejich závodech není standardem. Na dlouhé a drsné trati nejlépe obstáli Anežka Hlaváčová (D17), Markéta Firešová (D20), Helena Randáková (D21E), Vít Štefan (H17) a Ondřej Hlaváč (H20 i H21E).

Ve všech závodech bylo použito bezdotykové ražení, které dodalo závodům dynamiku a všechno fungovalo bez problémů.

Petr Horvát si jede pro zlato ze sprintu.

Další užitečné odkazy:

 

1 komentář

  1. Avatar

    Také by za zmínku stálo že ve sprintu Štregl porazil Hančovou.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 14. 5. 2024
a svátek má Bonifác.