Pozvánka: MČR v rogainingu 2017

od | 23. 5. 2017 | Další, Orientační běh

Letošní MČR v rogainingu, vytrvalostním závod založeného na navigaci v neznámém terénu a týmové spolupráci, se uskuteční  24. – 25. června 2017 v západním Krušnohoří s centrem v obci Šindelová. Je to příležitost dostat se do neznámých míst tamní krajiny. Nejde jen o sportovní odvětví pro vrcholové nadšence, ale pro každého, kdo má rád přírodu a chce si odpočinout od města, práce, lidí a jiných všedních věcí běžného života.

Úkolem týmu je v určeném časovém limitu nalézt za pomoci mapy a kompasu co nejvíce kontrolních stanovišť a tím získat co nejvíce bodů. Časový limit je 6, 12 nebo 24 hodin, týmy tvoří 2 až 5 členů. Více informací naleznete na http://rogaining2017.cz/. Pohybovat se bude v západní části Krušných hor. Můžete očekávat hluboké rozsáhlé lesy s terénními pozůstatky po bohaté hornické činnosti, travnaté louky, kde dříve stávaly živé vesnice, tmavá rašeliniště porostlá téměř neprostupnou kosodřevinou, ale také krásné výhledy ze skalek, romantická údolí s bublajícími potoky a krásné veliké stromy hrdě se tyčící na pláních.

Nádherná magická příroda na letošním MČR v rogainingu. Zdroj: http://rogaining2017.cz/

Závod můžete pojmout sportovně, ale můžete také odpočívat, bavit se a kochat se krásami okolní krajiny, kterou se právě proplétáte. A jelikož se soutěží ve dvou až pětičlenných týmech, tak záleží jen na vhodnosti složení týmu a na vás, jak celou záležitost pojmete. Důležité je mít jen chuť a odhodlání zažít něco nového a zkusit si podle mapy volit vlastní trasu a obtížnost sběru kontrolních stanovišť. Stačí přijít a zažít. Přihlášky za nejnižší startovné jsou do 29.5.2017.

 

Co je to rogaining?
Slovo Rogaining vzniklo spojením počátečních písmen křestních jmen tří Australanů ROda Phillipse, GAIla Davise a NEila Phillipse, kteří takto pojmenovali sportovní aktivity v přírodě s prvky navigace navazujících na vzory australských “bushmannů” a založili první asociaci rogainingu v roce 1976 ve Viktorii v Austrálii. Tomuto názvu tedy přísluší i srozumitelný a jasný anglický ekvivalent – The Cross Country Navigation Sport. Z anglického ekvivalentu je tedy patrné, že jde o pohyb ve volné přírodě s prvky navigace, čímž se rozumí zdolávání určitých kontrolních bodů podle topografických map středních měřítek. Zdá se být i pochopitelné, že drsná a neobydlená australská buš přinejmenším vzbuzuje zvědavost a zájem něco podobného podstoupit a absolvovat a obdiv těch ostatních, kteří se k něčemu podobnému nedokázali odvážit. Je sice jasné, že se australské podmínky nedají srovnávat s civilizovaným a hustě osídleným starým kontinentem, ale i tak má rogaining v našich zeměpisných šířkách své kouzlo.

Z prostoru závodů. Zdroj: http://rogaining2017.cz/

 

Více informací:
stránky závodu
registrace na závody
stránky České asociace rogainingu a horského orientačního běhu

 

Pro O-News připravila Ilona Kolovská, ředitel závodu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 5. 2024
a svátek má Přemysl.