MČR oblastních výběrů: překvapení ze západu Čech

od | 12. 10. 2017 | Komentáře, Orientační běh, Závody

Možná je to vůbec nejprestižnější kategorie posledního mistrovství ČR v roce. MČR oblastních výběrů žactva je velmi sledované, právě v těchto výběrech běhají talentovaní závodníci, které další rok můžeme vídat na stupních vítězů MČR nebo Mistrovství Evropy dorostu, jednotlivé oblasti trénují jen na tento jediný závod celý rok. Následující článek nebude tak o tomto MČR, jako spíš o jednom týmu. Ale nepředbíhejme.

Svátek žákovských kategorií, titul letos obhájila Pražská oblast a potvrdila, že usilovná práce s mládeží v posledních letech se vyplatila. “S touto partou jezdíme na družstva už od desítek, od roku 2013, postupně bojují, první rok třeba disknou, ale sbírají zkušenosti. Teď už běhají skvěle a s přehledem,” říká trenérka pražského žactva Dominika Plochová.

Pražáci v čele s Martinem Šimšou si dobíhají pro mistrovský titul. Foto: USK Praha.

Druhé místo nakonec brala Východočeská oblast, když vše rozhodl na posledním úseku Jakub Chaloupský. Senzační bronz brala Západočeská oblast. Kraj, který je orienťácky trochu podceňovaný, vybojoval první medaili na MČR oblastních výběrů. Po doběhu finišmena Radima Tokára tomu ani samotní závodníci nemohli uvěřit. Žádná radost. Opravdu? Opravdu máme medaili? Radim Tokár, malý velký muž, sice ztratil stříbrnou příčku na úseku a neubránil se v cíli slzám, přesto byl nakonec spokojený. “Mohlo to být lepší,” skromně odpověděl a dodal, že se mu nedařily dohledávky. “Konečně se ukázalo, že Západočeši na to mají,” říká Jan Hasman, jeden ze západočeských trenérů.

Radim Tokár (vlevo) chvíli po doběhu do cíle se svým týmem. Foto: Daniel Wolf (O-News.cz).

A to kdyby závod skončil po třetím úseku, byly by na bedně dokonce dva týmy Západočechů.

Průběžné pořadí MČR oblastních výběrů žactva po 3. úseku:
1. Praha A – 78:34
2. ZCO B – 79:44
3. ZCO A – 80:02

Náhodný výsledek? Zdá se, že vůbec ne. Druhé družstvo dokončilo závod na 7. místě, tedy nejlepší druhý tým v pořadí. A i při pohledu do historických tabulek je jasné, že Západočeši o medaili bojovali. V posledních dvou letech byli na 5. místě, v roce 2014 na “domácí půdě” ve Starém Plzenci vybojovali 6. příčku. Navíc v sobotu chlapecký tým uspěl ve štafetách v kategorii H14 a tím se dobře naladil na nedělní závod.

Umístění Západočechů na MČR oblastních výběrů žactva v posledních letech

2014: 6. místo
2015: 5. místo
2016: 5. místo
2017: 3. místo

Jak poznamenává trenér Aleš Richtr, Západočechům do karet hrálo několik faktorů. Zejména to, že se běhalo ve vyšší nadmořské výšce kolem hory Jeřáb, byla zima a pršelo. Přesně tak, jak bývá v Krušných horách. “Díky předchozím výsledkům nás navíc několik prestižních webů zařadilo mezi favority. Soupeři se nás báli,” říká Aleš Richtr.

Nejlepší oblastní družstva na MČR v Moravském Karlově. Foto: Jan Picek (O-News.cz).

Systematická práce s dětmi zejména v Plzni, ale dále i v Nejdku, Ostrově, Mariánských Lázních nebo v Kralovicích přináší své ovoce. Je zřejmé, že mladí talentovaní závodníci se do pár let přesunou do starších (dorosteneckých) kategorií, a to se promítne i do počtu členů SCM i TSM Západočeské oblasti. V roce 2017 je zařazeno do TSM v Západočeské oblasti 6 závodníků, což je na hranici toho, aby TSM zde vůbec mohlo být.

Členové TSM Západočeské oblasti v roce 2017

Richtr Lukáš (VPM0204)
Černá Kateřina (MLA0251)
Kurz Šimon (VPM0208)
Tokárová Regina (NEJ0151)
Kinkorová Tereza (LPM9850)
Hasman Ondřej (VPM0002)

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.