MČR klasika: Analýza ženské trati

od | 17. 9. 2018 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

Den po doběhu finálového závodu MČR na klasické trati v Kladkách vám přinášíme analýzu ženské trati. Ženy čekalo na trati několik voleb, na kterých se dalo získat, ale také hodně ztratit. Pojďme se podívat na varianty postupů a chyby šesti nejlepších závodnic v celkovém pořadí a na důvody vítězství Denisy Kosové.

(některé časy se vzhledem k nepřesnosti GPS liší od mezičasů mezi kontrolami)

GPS tracking

Výsledky s mezičasy

Start – K1

Úvodní kontrola po prudkém výběhu na mapový start byla náročná především na správnou volbu stopy. Jana Knapová dokázala na tomto postupu například získat 16 vteřin na Denisu Kosovou, která byla na postupu třetí.

K1 – K2

Jednu z klíčových voleb postupu zvládla nejlépe Adélka Indráková, která zvolila přímější variantu. Sice nastoupala o zhruba 30 m výškových metrů, nicméně ušetřila 250 metrů oproti Denise Kosové. Ta zvolila variantu zleva, kde ztratila 17 vteřin.

K2 – K3

Volba na K3 byla jednou ze stěžejních v celém závodě. Obíhačka hlubokého údolí zprava v podání Kosové a Hornik byla nejrychlejší, postup rovně byl značně ztrátový. Právě zde Adélka Indrákové nebo Lenka Mechlová ztratily minuty na budoucí vítězku, což se ukázalo jako rozhodující.

K9 – K10

Další zajímavý postup s několika variantami přinesla desátá kontrola. Všechny varianty byly víceméně rovnocenné, Jana Knapová špatně realizovala postup a ztratila téměř 2 minuty. Tato chyba ji bude velmi mrzet, pokud by ji neudělala, mohla by pomýšlet minimálně o stříbrné medaili.

K13 – K14

Fyzicky náročný postup v závěru trati shodný s mužskou tratí zvládla nejrychleji Polka Aleksandra Hornik, Lenka Mechlová ve strmém kopci pod čarou ztratila minutu.

K14 – K15

Poslední významná volba postupu na trati přinesla dvě různé varianty, na kterých výrazně rozhodovala i únava závodnic. Ač podle GPS záznamu volila Hornik a Kosová stejnou variantu, rychlejší byla na kontrole druhá v pořadí o docela velký kus – 45 sekund.

K15 – cíl

V závěrečném seběhu si již závodnice mohly vychutnat pocit z dobře zaběhnutého závodu. Nejvíce radosti v cíli měla Denisa Kosová.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 14. 5. 2024
a svátek má Bonifác.