ČP u Pusté Polomi rozhodly hustníky

od | 11. 9. 2017 | Analýzy, OB v ČR, Závody

O víkendu se v okolí Pusté Polomi (v půli cesty mezi Ostravou a Opavou) konaly 2 závody Českého poháru, Žebříčku A a Žebříčku B – Morava. Parametry sobotní klasické trati pánské elity, 14,1 km, 560 m převýšení a pouhých 15 kontrol slibovaly volby, ale i náročné hustníkové pasáže. Po celý závod bylo potřeba držet tempo, ale zároveň mít přehled o poloze v mapě. I malá ztráta koncentrace mohla znamenat velkou chybu a pohřbení všech ambicí na dobrý výsledek. Ženy čekala klasická trať dlouhá 9,6 km s převýšením 360 metrů a 11 kontol. Rozbor ženské trati najdete hned pod tou mužskou. 

Muže ovládl Polák Rzenca, našeho Krále udolaly chyby před cílem

MÍSTO JMÉNO REG. ČÍSLO LICENCE KLUB ČAS
1. Rzenca Krzysztof 38P9601 C UKS Orientus Lodz 96:50:00
2. Král Vojtěch SSU8841 E SK Severka Šumperk 98:21:00
3. Kolovský František LPM9202 R OK Lokomotiva Plzeň 99:51:00
4. Dragowski Kuba TUR9003 R OOB TJ Turnov 99:55:00
5. Hájek Daniel ZBM8919 E SK Žabovřesky Brno 101:00:00
6. Zimmermann Štěpán ZBM9101 E SK Žabovřesky Brno 102:20:00

Jak můžete vidět výše, časy šesti nejlepších závodníků nejsou zas až tak vzdálené. Z mezičasů v ORISu je patrné, že pořadí se značně vyvíjelo a rozhodovalo nejen na volbách postupů, ale i na dohledávkách v hustnících na konci trati. Pojďme si ale projít postupný vývoj závodu.

Postup ze startu na první kontrolu (závodníci měli samozřejmě celou mapu, nikoliv s bílou oblastí) byl poměrně jednoduchý. Stačilo se dostat přes potok na protější hřbet a pak si opatrně dohledat kontrolu. Hned na úvod trošku ztrácí pozdější vítěz Rzenca, který zvolil defenzivnější dohledávku. Naopak velkou chybu vystřihl jeden z favoritů, Martin Poklop, když vyběhl z mapového startu na špatnou stranu. Svou chybu sice korigoval, nicméně ho stála 2 minuty. Minutu ztratil i Daniel Hájek, který na postupu hodně kličkoval.

Druhá kontrola nabídla hned trošku zásadnější volbu. nabízely se 3 hlavní varianty realizace: Zleva (kousek po cestě, ale pak skrz hustník a prudký kopec), mírně zprava, či úplná obíhačka zprava. Jak můžete vidět z obrázku, vyrovnanými variantami byla ta Králova (údolím dolů a zprava) či Rzencova (úplně zprava na asfalt). Ostatní varianty už znamenaly minutu a více ztráty.

Přímou variantu, obíhačku po cestě, či obíhačku po cestě s následným šetřením vrstevnic, to vše nabízela trojka. Nejlépe si na ní poradil Poklop, který využil každý dostupný metr cest. Je vidět, že fyzicky je na podzim připraven skvěle. Pouhých 16 vteřin na něj ztratil Král, který šel začátek rovně a až dále si pomohl cestami. Naopak Jakákoliv varianta přes hustníky (Hájek či Kolovský) znamenala velkou ztrátu. Následující kontrola byla pouhou krátko spojovačkou a umožnila závodníkům vymyslet zajímavé postupy na následující pátou kontrolu.

Všichni se museli rozhodnout, jestli to zkusit rovně, což bylo sice opticky nejlepší, ale všudypřítomný ostružinový nálet dost ubíral síly. Nebo jestli si pomoci zleva po cestě. Důležité bylo z mapy vyčíst, že kousek před kontrolou vede pěkná vrstevnicová pěšinka, která překlenuje nehezky zarostlou oblast. Nejrychlejší se nakonec ukázala ona přímá varianta. Nejvíce ztrátová pak byla pravá varianta (oblast nad privátem prý byla poměrně pomalá). O tom se přesvědčil i Vojta Kettner, protože ztratil téměř 2,5 minuty na Krále.

Následující postup na šestou kontrolu byl trošku záludný. Nabízel pouze dvě realizace řešení. Buď seběhnout dolů na louku a pak po pěšince zase vycupitat nahoru, nebo se snažit držet výšku a doufat, že zelená v mapě nebude tak zelená. Jak můžete vidět, obě varianty byly téměř rovnocenné. Král na spodní variantě sice ztratil pár vteřin, ale jednodušší volba otevírala možnost na mapování dlouhého postupu na sedmou kontrolu.

A právě s tou kontrolou si nejlépe poradil pozdější vítěz Krzysztof Rzenca. Jeho pravá varianty (výrazně asfaltová) byla o pár vteřin rychlejší než přímá volba Krále. Král zvolil úvod postupu zprava, ale pak pokračoval po náhorní plošině skoro pod čarou. Důležité bylo také trefit tajnou “stavitelovu” pěšinku kousek před kontrolou. Bohužel se totiž schovávala přímo pod spojnicí kontrol a tak nebyla skoro vidět. Krátký postup na osmičku byl opět pouze propojovací a donutil závodníky k zamyšlení hned nad další volbou.

Jak můžete vidět, devítka byla především o rychlosti. Tu prokázal Vojta Král, který se nebál vykroužit asfaltku do pravého úhlu a i za cenu delší trati se mu to vyplatilo. Ušetřil si totiž stoupání v travnatém terénu. To sice ušetřili i Kuba Dragowski či Rzenca, kteři šli úplně zprava, nicméně jejich volba byla oproti té Králově o 300 metrů delší a nasbírali i více výškových metrů.

V tuto chvíli skočila ta běžečtější část trati a začaly postupy, která závodníky nutily běžel skrz hustníky. Hned následující kontrola trošku zamávala s vývojem ztrát. Vedoucí dvojice Král – Rzenca oba chybují (zhruba minutová chyba) a konkurence je začíná dotahovat. Nutno však podotknout, že Král je stále v “pohodlném” dvouminutovém vedení. O průběžnou pátou pozici zde přichází i Nožka, který kontrolu těsně nedoběhl a ztrácí dvě a půl minuty.

A své vedení navyšuje o další minutu hned na dalším postupu. Rzenca volí hodně atletickou variantu, ale oproti Královi, který jde téměř pod čarou, naběhá výrazně víc a s větším převýšením. Na trati zbývají poslední 3 těžké kontroly a zdá se býti rozhodnuto. Opak je však pravdou. Hned na následující kontrolu se vše přesypává. Král ztrácí na Rzencu přes tři minuty a dostává o zhruba 45 vteřin. Na kontrole chybují i další závodníci (4 z konečného TOP6 ztrácí přes minutu).

Třináctou kontrolu si suverénně povodil Vojta Kettner. Jeho bezkonkurenční čas 2:28 (druhý nejrychlejší byl Kuba Dragowski 2:53) si zaslouží obdiv. Jako jeden z mála zvládl správný odběh od kontroly a bezchybnou dohledávku. Své ambice na vítězství tady opouští Vojta Král, když v dohledávce ztratí dobrou minutu. Ale chybují i další, kteří v dohledávce málo zpomalili.

Předsběrka byla takovou třešničkou na dortu celého závodu. Náročná dohledávka vývratu v porostově rozmanitém lese/loukách znamenala pro některé závodníky další červené políčko v ORISu. To však neplatilo pro ty nejlepší, kteří takticky zvolili dohledávku pomocí oplocenek. Následoval pouze krátký přesun na sběrku a rychlý rovinatý doběh.

 

Vyhlášení kategorie H21E

Roman Zbranek

11 ze 12 nejrychlejších mezičasů pro Knapovou

MÍSTO JMÉNO REG. ČÍSLO LICENCE KLUB ČAS
1. Knapová Jana LPU9053 E OK Lokomotiva Pardubice 75:24:00
2. Mechlová Lenka SHK9051 E OK Slavia Hradec Králové 78:03:00
3. Šiková Karolína LPM9651 R OK Lokomotiva Plzeň 85:03:00
4. Štičková Anna LLI9651 E TJ Loko Liberec 85:06:00
5. Poklopová Lenka ZBM8950 E SK Žabovřesky Brno 85:26:00
6. Šimková Johanka ZBM9350 R SK Žabovřesky Brno 86:13:00

Jak jsme již zmínili v úvodu, na závodnice čekala trať s parametry 9.60 km/360 m/11 kontrol. Už dopředu se vědělo, že trať bude velmi zelená a tudíž o hustníky opravdu nebyla nouze. Bohužel v našem rozboru nefiguruje vítězka Jana Knapová, která neměla GPS (kromě postupu na první kontrolu vyhrála suverénně všechny ostatní).

Na první kontrolu šla nejrychleji Anna Štičková, neboť se na začátku takticky vyhnula hustníku (oproti Karolíně Šikové). Michaela Chmelařová kontrolu přebíhá musí se vracet.

Na druhou kontrolu následoval první dlouhý postup, se kterým si nejlépe poradila Lenka Mechlová. Nabíhá na cestu a pak na konci volí strategický postup zleva. Zajímavé je, že ty co šly rovně ztratily něco přes minutu. Varianta Lenky Poklopové (která šla jako jediná zprava) se ukazuje taky jako ztrátová.

Na třetí kontrolu bylo se v půlce nebát přelézt údolí a pokračovat dál, delší obíhačky se ukazují jako ztrátové a taky jsou o 200m delší.

Čtvrtá kontrola byla o udržení směru a pečlivém pohlídaní dohledávky. Jak můžete vidět, najít posed v hustníku nebylo úplně jednoduché.

Pátá kontrola byla opět krátký postup. Lenka Mechlová to vzala zleva, vyhnula se hustníkům a byla opět nejrychlejší.

S šestou kontrolu si nejlépe poradila Lenka Poklopová (šla podobně jako Karolína Šiková), která se na začátku nebála klesnout, poté opět o něco málo vystoupat a pak pokračovat kolmo nahoru ke kontrole. I zde bylo potřeba si pohlídat dohledávku v hustníku, což úplně nevyšlo Michaele Chmelařové.

Sedmá kontrola byl krátký transportní postup, při kterém to chtělo se nebát zelené a jít rovně.

Na osmou kontrolu bylo nutné udržet směr v opravdu hustém hustníku. Obíhačka Michaely Chmelařové s jistou dohledávkou od cesty se ukazuje jako dlouhá a nevhodná.

S devátou kontrolou si nejlépe poradila Lenka Mechlová, když volí konec postupu po hřbetu, který vede přímo ke kontrole.

Na předsběrku přišla s originálním postupem jako jediná Lenka Poklopová, která šla zprava a jednalo se o téměř rovnocennou volbu (a navíc se mohla po cestě třikrát občerstvit).

Na poslední kontrolu rozhodovala především volba vyšlapaných cest, kterých bylo v zelených pasážích opravdu mnoho.

Vyhlášení vítězů D21E

Iva Kavánková

Pozávodní informace:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 15. 5. 2024
a svátek má Žofie.