České LOB hvězdy, díl 2. : Jakub Škoda

od | 17. 1. 2017 | LOB, Rozhovory

Nejlepším mužem poslední lobácké sezony byl liberecký Jakub Škoda. Mnohým je jeho jméno povědomé i ze závodů klasického OB, neboť Kuba se ani v lese neztratí. Důkazem budiž jeho 25. místo v rankingu či jeho časté účasti v A-finále na MČR. Mezi největší úspěchy tohoto závodníka z lyžařské stopy patří štafetový bronz z MS roku 2015 v norském Hamaru (složení Jakub Škoda, Radek Laciga, Jiří Bouchal), či loňské 3. místo na akademickém MS v ruské Tule. Jak odpověděl na naše LOB otázky, které znáte již ze včerejšího rozhovoru s českou o-královnou bílé stopy Hankou Hančíkovou, se dozvíte níže. 

Ahoj Škodíku, jak se ti vede a kolik kilometrů na běžkách už máš v letošní sezóně za sebou?

Ahoj! Mám se fajn, díky. Na lyžích budu mít aktuálně tak 800km. Nejvíce z toho na soustředění ve Švédsku, předtím to šlo pouze několikrát v Jizerkách. Nejsem ale jedním z těch, kteří jedou na maximální objem kilometrů.

Na co se ve svém tréninku nejvíce zaměřuješ?

Asi první odpověď, která mě napadla je “aby mě to pořád bavilo”. To by měl být asi základ, bez kterého to nejde, i když na některé tréninky se člověku samozřejmě nejdříve nechce. Otázka spíš ale směřuje na druhy tréninků, což teď v zimě je především síla, rychlost a dynamika. Takže soupaže, intervaly a v neposlední řadě posilování s Tebou v tělocvičně 😉 (autorka textu každé úterý trápí liberecké orienťáky v tělocvičně – pozn. redakce)

Historický bronz mužské štafety na MS 2015, Foto: Roman Horyna

Můžeš nám krátce popsat, jak ses k LOBům dostal?

Jako jeden z mála z českého týmu jsem nejdříve (od malička) lyžoval v lyžařském oddíle v Liberci a pak až začal dělat orienťák cca od 10 let. V zimě jsem se pak začal občas přidávat ke zbytku rodiny i na LOBy. Díky lyžařské přípravě a orienťákům přes léto se mi docela i dařilo, tudíž mě čím dál víc lákalo jezdit na LOBy oproti hladkým lyžařským závodům, kde jsem ve svém silném ročníku nějak extra nezářil. Navíc v lobáckém dorosteneckém a juniorském výběru jsme pak dali dohromady skvělou partu lidí, díky které mám na závody skvělé vzpomínky.

Jak jsi na tom s ostatními druhy orienťáku MTBO, OB…? Máš případně v těchto dalších odvětvích nějaké vyšší ambice?

Miluju všechny tři disciplíny orienťáku. Bohužel skloubit všechny tři už není tak jednoduché. Přes zimu je problém spíš s rušením závodů kvůli nedostatku sněhu, v létě se naopak závody v OB a MTBO překrývají. MTBO mě ohromně baví, docela mi, řekl bych, i jde, když se zlomkem najetých kilometrů občas dokážu porazit i některé z chybujících reprošů. Mapově je nejpodobnější LOBu a je to tak zároveň i nejlepší mapová příprava na zimu. Rád bych objel někdy všechny bajkové závody během roku, ale na nějaké reprezentační ambice to asi jen tak nebude, ale nikdy neříkej nikdy. Nutností by bylo začít najíždět řádově víc kilometrů za rok.

Soupaž na ME 2016 v Rakousku Foto: Markus Bianchi

Častěji mě ale přes léto uvidíte na pěším orienťáku, který je jednak dostupnější, ale hlavně mě stále o trochu víc baví. Ze všech tří disciplín je potřeba nejkomplexněji zvládnout mapu, což může někdy trochu vylepšit nedostatek fyzických sil. Jelikož ale přes zimu po svých v zásadě neběhám a po zimě si dávám několik týdnů relativního volna, jsem více než spokojený, když dokážu běhat přes léto v elitě či bojovat o postup do A finále na MČR.

Co považuješ ve své dosavadní LOBácké kariéře za svůj největší úspěch?

Určitě loňskou bronzovou medaili z AMS ze sprintu, kde sice konkurence samozřejmě nebyla kompletní oproti MS či ME, ale i s ní by to vyšlo na skvělé umístění. Byl to však hlavně závod, který mi vyšel téměř perfektně a ke kterému se můžu při tréninku vracet a motivovat se jím.

A jaké cíle sis stanovil na sezónu 2017?

Nedávám si konkrétní výsledkové cíle, rád bych ale i letos na hlavních akcích předvedl podobně povedený závod, jako byl loni ten v Rusku, abych pak mohl být sám se sebou spokojený.

Jakub Škoda

ročník narození:  1988

klub v ČR: Slavia Liberec orienteering

žije: Liberec

ME+SP 2016: 16. klasika, 19. sprint, 27. middle, 6. štafety, 6. mixy
MSA 2016: 
3. sprint, 9. stíhačka, 10. krátká, 4. mixy

SP 2016: 27. klasika, 28. krátká, 28. sprint, 5. štafety, 5. mixy

MS 2015: 16. sprint, 22. klasika, 26. krátká, 3. štafety, 6. mixy
ME 2015: 23. krátká, 27. sprint, 33. klasika, 7. štafety, 7. mixy

ME+SP 2014: 26. krátká, 40. sprint, 6. štafety, 6. mixy
SP 2014: 12. sprint, 24. sprint, 24. krátká, 25. klasika, 29. krátká, 30. dlouhá, 6. štafety

MS 2013: 18. krátká, 23. sprint, 27. klasika, 6. štafety, 9. mixy
ME 2013: 25. sprint, 28. klasika, 30. krátká, 4. štafety

 MS 2013: 18. krátká, 23. sprint, 27. klasika, 6. štafety, 9. mixy
ME 2013: 25. sprint, 28. klasika, 30. krátká, 4. štafety

Zdroj úvodní fotky: Cyklodres.cz

Týden s LOB na o-news.cz

16.1. Hanka Hančíková

17.1. Jakub Škoda

18.1. Johanka Šimková

19.1. Petr Horvát

20.1. Petra Hančová

21.1. Vojta Matuš

22.1. Katka Neumannová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 14. 5. 2024
a svátek má Bonifác.