České akademické hry v Praze jsou za námi!

od | 21. 6. 2017 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Letošní orientační závody Českých akademických her hostila Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze. Po oba dny panovalo tropické počasí, což zvláště na sprintu bralo závodníkům mnoho fyzických i psychických sil. Závody probíhaly bez problémů a v pohodové atmosféře (kromě mírně opožděného startu).

Trio akademiků na stupních vítězů po sprintu

Úterní sprint se běžel přímo v kampusu ČZU, start byl ovšem koncipován na velmi zajímavou historickou náves v Lysolajích. Obzvláště mužská trať nabízela mnoho zásadních voleb postupů a málokdo vybral všechny správně. V mužích vyhrál Daniel Hájek (VUT), o 18 vteřin za ním zaostal David Procházka (UP), třetí místo bral Tomáš Kubelka (ČVUT). V ženách o více než minutu zvítězila Denisa Kosová (UHK), stříbrnou medaili získala Kateřina Chromá (VUT) a bronz Vendula Horčičková (MU). Na stejných tratích běželi i závodníci veřejného závodu – v mužích byl Jan Mrázek byl jen o 11 vteřin za Hájkem, ženy akademičky by Kamila Gregorová dokonce o 10 vteřin vyhrála.

Mužská trať závodu ve sprintu

Středeční middle zavítal na sever městské části Suchdol do přírodní rezervace Roztocký háj – Tiché údolí. Účast závodníků byla o něco nižší než na sprintu, ale na kvalitě výkonů se to nepodepsalo. Tratě byly velice náročné, už jen mužské parametry 5,7 km a 330 m převýšení byly velice podobné nedávnému MČR na krátké trati. Úvodní část tratí se běžela na rychlé náhorní plošině, z které se několikrát sbíhalo do strmého svahu, kde byly náročné dohledávky. Střední traverzová pasáž vedla i přes vyprahlý skalnatý svah (dle Tomáše Kubelky to bylo něco jako Afrika, ostatním se to zdálo jako ve Švýcarsku. Těžko říct, kdo měl pravdu.). Závěrečné kontroly zavedly závodníky k skalnímu útvaru Kozí hřbety. Druhé vítězství mezi akademiky si na konto připsal Daniel Hájek, na druhé místo vystoupal Tomáš Kubelka, 3. byl Matouš Fürst (MFF UK). V ženách zvítězila s náskokem téměř tří minut Vendula Horčičková, druhé a třetí místo obsadily Alena Voborníková (UK) a Anna Štičková (UK HK).

Nejlepší tři akademičky na krátké trati

Trať middlu mužů

 motto dne: Jak jinak oslavit první letní den než orienťákem!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 20. 5. 2024
a svátek má Zbyšek.