Béčka v Růžené a v Deštném

od | 11. 9. 2018 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Ač by jména obcí, ve kterých se konaly B žebříčky, napovídala tomu, jak to bude v lese vypadat, nebylo tomu tak. Ani na moravských, ani na východočeských závodech B žebříčku nepršelo, na těch východočeských by jeden růži, trn či ostružinku ani nepotkal. Na Moravě to už bylo trošku jiné.

Žebříček B – Čechy východ Růžená

Z části v prostorech Mistrovství ČR na krátké trati 2006 uspořádaly kluby OK Jihlava a TJ Růžená dva závody. V sobotu se začalo klasickou tratí, v neděli ve proběhla ve stejných prostorech krátká trať. Jak sobotní klasika, tak nedělní krátká trať vedly typickým vysočinským terénem. Zpravidla velmi rychle průběžným lesem, který však střídaly pasáže se sníženou viditelností, kde museli závodníci velmi zpomalit do dohledávky.

Klasická trať měla v hlavní mužské kategorii 14 km s poměrně vysokým počtem kontrol (26). Je trochu škoda, že jich stavitel pár neubral a raději se nepokusil o nějakou delší volbu, která se i v tomto terénu nabízela. V mužích vyhrál s převahou Roman Zbranek, druhý byl Jeroným Kamenický a třetí Karel Fučík. Ženy měly trať něco přes devět kilometrů, což v tomto terénu znamenalo vítězný čas 65:26 pro Zdenku Kozákovou. Oproti mužům byla kategorie vyrovnanější a na druhé místo dosáhla se ztrátou pouhé minuty Martina Vališová. O dalších 40 vteřin zpět skončila třetí Kamila Gregorová.

Mapa s tratí H21B z klasické trati

Na neděli se oproti sobotě ještě malinko oteplilo, avšak do tropických teplot bylo ještě daleko. Krátká trať byla postavena velmi zajímavě. Během závodu závodníky čekalo několik střídání terénů. Na úvod byla rychlá pasáž ve vysokém lese, následovala technická hustníková pasáž a ve druhé půlce trati se neustále střídal bílý a světle zelený les. V mužích si tentokrát doběhl pro vítězství stylem start – cíl Jeroným Kamenický. Jen o 14 vteřin zpět skončil díky velmi vyrovnanému výkonu Jakub Hledík z OOB SK Chrast. Ve velmi vyrovnané výsledkové listině bral třetí místo opět Karel Fučík. Ženy čekal velmi podobný závod, který byl stejně jako ten mužský technicky náročný. Trojice žen na bedně se nezměnila, tentokrát si však holky prohodily pořadí. Vyhrála Kamila Gregorová, když o 12 vteřin porazila Zdenku Kozákovou. Třetí Martina Vališová už ztratila na vítězku skoro 2 minuty.

Mapa s tratí H21B z krátké trati

Informační rozcestník

 

Žebříček B – Morava Deštné (u Jakartovic)

Moravský žebříčkový víkend měl stejný program jako ten východočeský, tj. v sobotu závod na klasické trati, v neděli krátká trať. Na závodníky čekal hlavně v sobotu převážně zarostlý les, který ale umožňoval pěkné volby postupů. Pořadatelé si navíc pro závodníky připravili své tradiční občerstvení a jako bonus přichystali pro diváky překvapení – průlet historických letounů v sestavě!

Závod na klasické trati přinesl spoustu zajímavých voleb postupů. Z vítězství se v mužích radoval Petr Palát, druhé místo bral Václav Král, který postupně na drobných chybách nasbíral přes 2,5 minut ztrátu. Třetí skončil o půl minutu zpět Zdeněk Rajnošek. Hlavní ženská kategorie se bohužel potýkala s nízkým počtem startujících. Závod absolvovaly pouze čtyři běžkyně, nejlepší byla zlínská Eva Pekárková.

Mapa s tratí H21B z klasické trati

Nedělní krátká trať už byla v o něco méně zarostlém lese. Jako hlavní hřeb celé ho závodu měly tratě nejeden náběh přes hranu do bývalého břidlicového lomu. Velmi čistým mapovým výkonem si pro vítězství doběhl Evžen Pekárek, který porazil hodně chybujícího Jiřího Ehla o pouhé čtyři vteřiny! Dvanácti vteřinovou ztrátu na vítěze měl pak třetí Zdeněk Rajnošek. V ženách si (i přes výrazně větší konkurenci) doběhla opět Eva Pekárková.

Mapa s tratí H21B z krátké trati

Pokud se vám břidlicové terény líbí, pořadatelé z Orientačního Běhu Opava v nich budou pořádat Grand Prix Silesia 2019.

Informační rozcestník

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 5. 2024
a svátek má Přemysl.