Zpět do minulosti: JWOC 2000, Nové Město na Moravě

od | 19. 6. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Zpátky do minulosti

JWOC 2024 v Plzni startuje již 1. července! Pojďme se podívat do minulosti na Juniorské MS 2000 do Nového Města na Moravě.

Rok 2000 se nesl ve znamení strachu z celosvětového kolapsu počítačů kvůli změne data a bugu Y2K. Nic z toho se však nestalo a pozornost komunity orientačních běžců se tak mohla obrátit k Juniorskému mistrovství světa v orientačním běhu, pořádanému poprvé v České republice.

Když se podíváme zpět, rok 2000 se zdá velmi vzdálený. Pravěk to však nebyl – už dávno to nebyla doba, kdy se běhalo po lese s papírovými průkazkami, do kterých by se razilo kleštěmi – razilo se moderně, elektronicky. Také se nesoutěžilo v družstvech a na kontrolách se neodpovídalo na záludné otázky. Krátká trať se anglicky nejmenoval “middle”, ale “short”, a naopak “long” byl i v angličtině “classic”. Takový sprint, ten v té době neexistoval, stejně tak jako JWOC v podobě, v jaké ho známe dnes.

Mistrovství v roce 2000 se uskutečnilo v okolních lesích vesnice Milovy, nedaleko Nového Města na Moravě. Nadmořská výška Českomoravské vrchnoviny se zde pohybuje od 600 m n. m. do 700 m n. m. Terén je spíše zvlněný než strmý a tehdy byl ještě pokrytý hlubokými lesy. Tento prostor splňoval vše, co bylo pro tři disciplíny mistrovství potřeba.

Trojnásobný medailista Jaromír Švihovský

Dlouhá trať (,,klasika”) se konala v lesích u Zderazi. Koncept závodu splňoval i dnešní standardy a pro závodníky byla připravena trasa se směsí strmých terénů se skalami a náročnými plochými terény s méně výraznými prvky. Domácí tým hned ze začátku zazářil a přinesl Česku dvě medaile. Jiří Kazda obsadil první místo a Jaromír Švihovský se umístil třetí. Druhé místo pak obsadil Pasi Ikonen z Finska. V ženské kategorii se na prvním místě umístila Tatjana Pereljaveva z Ruska, následována Marianne Riddervold (Norsko) na druhém místě. Natalia Potopalskaja (Ukrajina) si odnesla bronz.

“Krátká” se běželav blízkosti Medlovského rybníku, který byl v té době vypuštěný, a tvořil tak zvláštní atmosféru. Hlavní výzvou bylo pro závodníky poradit si s porosty a vodními plochami a vodotečmi v okolí. Trať byla z větší části z kopce, a rychlost tak vedla závodníky k častým chybám kvůli nepozornosti ve špatně přehledném terénu. Český tým mužů si však dokázal poradit a probojoval se na medailové pozice. Michal Smola se stal vítězem a odnesl si zasloužené zlato, Zbyněk Hora se umístil druhý a Jaromír Švihovský získal třetí místo. V ženské kategorii na první místo dosáhla Švédka Camilla Berglund, druhé místo obsadila Maria Bergkvist, též ze Švédska, a třetí místo získala Minna Kauppi z Finska. Tréninky ve skandinávském terénu, podobném tomu, ve kterém se závod konal, jistě pomohly těmto ženám k vítězství.

Stříbrná švédská štafeta

Závod štafet se odehrál v blízkosti hotelu Ski v Novém Městě na Moravě. Tato lokalita je dnes známá hlavně díky Světovému poháru a mistrovství světa v biatlonu. Závodníci si zaběhli ve stejném lese, kde se nachází známý biatlonový areál. Terén byl zde kopcovitý a fyzicky náročný. Český tým (Kazda, Švihovský, Smola) byl i tak nezastavitelný a doběhl si pro vítězství nad Švédy (Öhlund, Andersson, Öberg) na druhém místě a Finy (Saarinen, Lindeqvist, Ikonen) na třetím místě. V ženské kategorii získal zlato ruský tým (Sedina, Belova, Pereljajeva), který si zajistil vítězství nad Švédy (Bergkvist, Guterstam, Berglund) na druhém místě a nad finským týmem (Forsström, Rantala, Kauppi), který získal bronz.

Mnoho medailistů pokračovalo v úspěšné kariéře v orientačním běhu i po JWOC. Michal Smola si “vyběhl” kariéru v národním týmu a vyhrál stříbrnou medaili na krátké trati na Mistrovství světa 2008. Pasi Ikonen se stal mistrem světa dospělých v “krátké” rok na to. David Andersson a Peter Öberg získali za svou kariéru také mnoho medailí z mistrovství světa stejně jako Minna Kauppi, která se pyšní šestnácti medailemi z mistrovství světa.

První JWOC 2000 v České republice představoval pro mnoho nadaných orientačních běžců úspěšný start jejich mezinárodní kariéry. Za necelé dva týdny uvidíme, kdo se se odrazí ke hvězdné kariéře letos.

Web JWOC 2024

Televizní streamy na IOF TV

Foto: Kamil Arnošt, Mapy: Muzeum orientačního běhu Zlín

Autor: Dan Dvořáček / JWOC 2024

5 Komentáře

  1. Avatar

    Pár korekcí:
    (1) Správná jména jsou Minna Kauppi a Taťjana Pereljajeva (používáme-li českou transkripci s písmenem j, což je v českém textu v pořádku).
    (2) “Michal Smola si “vyběhl” kariéru v národním týmu a vyhrál stříbrnou medaili na krátké trati na mistrovství světa. Pasi Ikonen se stal mistrem světa v “krátké” rok na to.” je matoucí. Ikonen vyhrál krátkou na dospělém MS 2001 (tedy rok po zde popisovaném MS juniorů), zatímco Smola byl stříbrný až na MS 2008.
    A k fotce se hodí doplnit, že jde o Jaromíra Švihovského (pro ne-pamětníky taková noname fotka nemá informační hodnotu).
    Každopádně díky za článek a těším se na pokračování!

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Ahoj Petře, díky za tvé postřehy, článek jsme poupravili

      Odpovědět
  2. Avatar

    A třeba Pasi Ikonen není Švéd (ta chyba už byla na stránce letošního MSJ ve stejném článku, myslel jsem, že si ji někdo všiml, ale tady je opět).

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Béďo, díky za postřeh. Chybka se stala během přepisu do české verze.

      Odpovědět
  3. Avatar

    Zrovna okolí Medlova naštěstí je ještě furt pokrytý lesy skoro stejně jako tehdy! 😁

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.