Urvali lobáci zlatou lyži?

od | 21. 2. 2023 | LOB, Reportáže

Jablonecké LOBy zrušeny, sníh taje po celé republice. Mladí reprezentanti nelenili a jako náhradu si střihli hladké Mistrovství republiky na Zlaté lyži v NMNM. Terka Pecková v sobotu a Filip Mairich v neděli dokonce zajeli v plné konkurenci velkou bednu!

Závodů ve Vysočina aréně se zúčastnila celá řada členů výběru dorostu a juniorské reprezentace v LOB. Na startu se jich objevilo kolem šestnácti, což je samo o sobě úctyhodný počet a určitě minimálně částečné vysvětlení, proč se mladým LOBákům teď daří prosazovat i ve světě na medaile. Většina z nich kromě svého orienťáckého klubu má i nějaký lyžařský. “Jako trenéři reprezentace to s Honzou Peckou požadujeme, podporujeme a pomáháme buď najít vhodný klub nebo v nich sami aktivně působíme. Honza ve Ski klubu Jablonec, já ve Slovan Praha Zdravotník. Není teda náhoda, že nejvíc LOBáků jezdí tady,” přibližuje sitaci Vašek Zakouřil.

Ani lyžařský areál v NMNM sněhem příliš neoplýval (foto: Vašek Zakouřil)

V pátek se v rámci Zlaté lyže jely sprinty volně, v sobotu intervalový závod klasicky a v neděli hromadný start volně. Nejzajímavější souboje určitě byly v U18M, kde si to proti sobě rozdala celá bronzová štafeta z EYSOC i s náhradníkem Tondou Svobodou. Na klasice z nich zajel nejlépe 19. letošní nováček v repre Honza Zurynek a byl moc spokojený. To asi vybudilo Filipa Mairicha k fantastickému výkonu v neděli (5. místo), Honza Zurynek byl 16. a Tonda Svoboda s Davidem Ellederem se přetahovali celou trať a nakonec si to rozdali v hromadné finiši o 20.-25. místo (Tonda 21., David 23.). “Dlouhý skejty na hladkejch jsou pro mě, dá se říct, specialitka, ale rozhodně jsem nečekal tohle. Byl to neskutečně dobrej pocit jet s těma nejlepšíma klukama celou dobu a to, že jsem to zvládl udržet do cíle byla už jenom třešnička na dortu,” potvrzuje radost z výkonu Filip Mairich.

V závodě na 5 km klasicky se 6. místem prosadila na velkou bednu v U18W Tereza Pecková, v U16M podával pěkné výkony Vilda Štrait. Ten byl v neděli byl 17. a v sobotu 23., ale jenom proto, že zabloudil na trati! Značení nebylo úplně jasné, takže zajel na špatnou stopu a musel se vracet, což ho stalo umístění v první dvacítce.

Tereza Pecková: “Nepochopitelný a úplně šílený. Pořad tomu nevěřím. Hrozně moc mi ale pomohlo zázemí, bez kterého bych nedala ani ránu. Jak psychicky, kdy máme naprosto super tým, ve kterém panuje dobrá nálada, tak materiálně, protože bez dobrého servisu lyží to prostě nejde. 6. místo je pro mě ohromný a jsem za něj fakt ráda.”

Lyžaři obecně moc orienťáky neberou, čest výjimkám jako Ivan Šmaus, Honza Pecka, bratři Vodrážkové nebo Hanka Hančíková. Teď se zdá, že právě s Markem Štěrbou, Terkou Peckovou, Filipem Mairichem nebo Tondou Svobodou začínají zase mít mladí LOBáci mezi hlaďaři respekt. Marek Štěrba, letošní medailista z JMS, který má i umístění na velké bedě mezi hlaďaři, o víkendu nemohl zúčastnit.

A vzhledem k tomu, že i poslední letošní české LOBy závody o nadcházejícím víkendu v Krušných horách byly zrušeny, budeme si muset na top výkony našich LOBáků s mapou a lyžemi pár měsíců počkat.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.