Tereza Janošíková třetí na Světovém poháru

od | 27. 5. 2024 | OB ve světě, Orientační běh, Závody

Světový pohár začal letos ve švýcarském Oltenu. Skvěle zaběhla Tereza Janošíková, která obsadila ve sprintu 3. místo a po 5 letech se vrácí do TOP v rámci SP.

Na trati dlouhé 3,4 km čekalo na závodnice 23 kontrol, začínalo se v místních parcích a po přeběhu ikonického dřevěného mostu se závěr tratí odehrál v historickém centru města Olten. A právě závěr trati zvládla skvěle Tereza Janošíková. Ještě pár kontrol před cílem byla na 5. místě, ale snad nejrychlejší závěr ze všech ji vynesl až na stupně vítězů, když na 3. místě zaostala za vítěznou Švýcarkou Natalií Gemperle o 27 vteřin. S pořadím zamotala také víceúrovňová struktura v samotném závěru, kdy se běželo na střeše jedné z budov a na to doplatila Tove Alexandersson, která by jinak nechyběla v TOP 3. Za Terkou se v 10 vteřinách umístily hned 4 další závodnice.

“Po obrovském zklamání v kvalifikaci knock-out sprintu byl dnešní cíl jasný. Podat dobrý výkon, se kterým budu v cíli spokojená bez ohledu na konečný výsledek. Víc jsem si nemohla přát,” zářila v cíli štěstím česká reprezentantka, ačkoli to na trati neměla vůbec jednoduché: “Po páté kontrole jsem něco trefila nohou, proto ten obvaz na koleni, ale adrenalin na trati pomohl a za pár dní by to mělo být dobré.” Tereza Janošíková tak po 5 letech přidala další medaili do sbírky ze světových pohárů (individuálních) a spravila si chuť po nepovedené kvalifikaci pátečního závodu v knock-out sprintu, kde nepostoupila ani do čtvrtfinále.

Skvěle zaběhl také Tomáš Křivda, který se stále pohyboval kolem 5. místa, v závěru ale nepatrně ztratil a bylo z toho konečné 10. místo se ztrátou 29 sekund. Reprezentační tým se nyní přesouvá do Itálie, kde ho 1.–2. června čekají další dva závody Světového poháru. Závody bude možné živě sledovat na obrazovkách ČT sport.

Mapa sprintu žen

V sobotním závodě se zaskvěla Barbora Matějková, která jako jediná česká zástupkyně postoupila do semifinále KO sprintu a zde obsadila celkové 10. místo. Nejlepší čeští muži skončili ve čtvrtfinále. Celkové 25. místo bral Jakub Glonek, jednatřicátý byl Tomáš Křivda. Reprezentační tým se nyní přesouvá do Itálie, kde ho 1.–2. června čekají další dva závody Světového poháru, sprint a sprintové štafety. Závody bude možné živě sledovat na obrazovkách ČT sport.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 18. 10. 2024
a svátek má Lukáš.