Světové závody TrailO v Praze

od | 23. 2. 2024 | Trail O

Začátek normální sezóny je ještě nějaký pátek daleko. Přeci jen je podle kalendáře ještě zima, i když to venku vypadá na duben. Navzdory tomu se v Praze příští víkend bude konat závod WRE v TrailO.

Pořadatelé z Orienteering Adventure a SKV Praha pozvou světovou elitu do přírodní rezervace Divoká Šárka, kde bude v sobotu 2. 3. připraven závod na klasické trati (PreO) a v neděli 3. 3. pak závod TempO. Prostor závodu nikdy nebyl zmapován, protože je pro orientační běh nevhodný, ba přímo nebezpečný. Ovšem Trailisti, kteří se na kontroly dívají z bezpečí dobře sjízdné asfaltové cesty, zde najdou extrémně náročný skalnatý terén plný vysokých srázů a terénních tvarů, to vše ve výborné viditelnosti. Vyřešit všechny kontroly správně pak bude určitě výzva. Malé usnadnění přinese snad jen nezvykle velké měřítko mapy – 1:2000, kde bude vše důležité skvěle čitelné.

Na startu najdeme mnoho závodníků vídaných na stupních vítězů z minulých mistrovství světa. Za všechny zmiňme v kategorii Open Ondru Macka (LPU), medailistu z loňského MS, který je i favoritem závodu. Šlapat na paty mu ale může Ján Furucz (SVK), Antti Rusanen (FIN) či Maciej Urbaniak (POL).

Kromě elitních kategorií bude připravena i trať pro začátečníky, kteří by si chtěli tuto sportovní disciplínu vyzkoušet – trať A. Přihlášky jsou přes IOF Eventor, další letošní české závody Trailo by se měly objevit v ORISu.

4 Komentáře

  1. Avatar

    Prostor závodu zmapován byl, viz různé verze mapy Džbán na mapovém serveru. Ale aktuální mapa bude o trochu podrobnější. :o)

    Odpovědět
  2. Avatar

    Vlastní prostor závodu zmapován plnohodnotně nikdy nebyl. Byl vždy zašrafován až na mapu z roku 1974 (mapoval Borůvka). Případně se o další promapování pokusil Míla Jebavý v roce 1985, kdy to ale pak zašrafoval. Výdání v roce 1996 bylo jen obkresleno (skály – černý flek) ale šrafy odstraněny. Nemělo totiž cenu mapovat prostor, kde je rezervace. Zašrafováno je to až po soutěsku pod Dívčím skokem a zašrafován je i prostor Poslední skála a to i na na mapě 1985, kde rezervace není, ale prostor není vhodný pro běh a tedy promapovaný. Dodávám jako současný mapař prostoru mapy pro OB.

    Odpovědět
  3. Avatar

    https://www.vlio.cz/static/fel.jpg

    Nevhodný prostor na OB? Stavitel závodu Přebor FEL ČVUT 23.4.1980 Píchal (prosím neplést s Michalem Horáčkem) si to určitě nemyslel, viz mapa v odkazu.
    20 cm čerstvě napadaného sněhu v kombinaci s K7 (popis něco jako kámen na hřbítku) způsobila překvapení. Favorit Pavel Ditrych nevyhrál a na té K7 se celá hlavní kategorie sešla, i když byl start intervalový 🙂

    Odpovědět
  4. Avatar

    Myslím, že jsem tehdy hned následující víkend Pavku Ditrycha také porazil – na mapě U králova dubu a běželo se po kolena ve sněhu (40 cm).
    K5,6,7 no o běhu to tam není.
    Ale ten trail bude v té soutěsce, ne kolem těch kontrol – viz mapový portál.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.