Sprintový úvod do JMS s příchutí zlata

od | 2. 7. 2024 | Orientační běh, Reportáže

Je to tady! V pondělí konečně začal plzeňský JWOC, letos nejočekávanější akce na našem území nejen pro juniory. Otevíralo se dvojicí sprintových disciplín a český tým zvládl již tuto zahajovací část naprosto bravurně – pátým místem sprintové štafety a především individuálním zlatem, pro které si ve Stříbře doběhla Michaela Novotná. Jen takovéto krátké shrnutí by ale uplynulým dvěma dnům rozhodně neučinilo za dost, pojďme se proto podívat více do hloubky na příběhy sprintové části Juniorského MS v Plzni!

Pondělí, čtyři hodiny odpoledne. Amfiteátr ZOO Plzeň zaplňují fanoušci ze všech koutů světa, nejčastěji však v hledišti spatříte vlát české vlajky. Ještě aby ne! JWOC se na domácí půdu vrátil po jedenácti letech a český tým nastupuje v silné sestavě. Juniorky běžící první úsek se přesouvají na start a stoupají si na vyznačené pozice. Tohle bude něco, stavitel se rozhodl závodnice a závodníky hned na začátku potrápit a poslal je do prudkého kopce, ještě okořeněného schody.

autor : Martin Křivda

Komentátoři odpočítavají poslední vteřiny a než se člověk naděje, zazní startovní pokyn. Sedmdesátka závodnic vybíhá do závodu, sledovat kde přesně je trojice Češek dává v balíku zabrat. Hned jsou ale pryč a nám smrtelníkům v aréně tak nezbývá, než poslouchat moderátory a intenzivně držet palce, zvlášť když se přenos na televizní obrazovce rozhodl vyhlásit stávku. Čas před tím, než se čelo závodu objeví na vršku amfiteátru, však utíká jak voda a závodnice probíhají diváckým úsekem jedna za druhou. Finka, Švýcarka, Maďarka, …, a Češka, a za chvíli i druhá a třetí. Je to dobré, holky to nesou v kontaktu!

Nejrychleji to z českých juniorek zvládla Míša Novotná v B štafetě, Ema Černá a Háňa Vítková dobíhají společně jen o chvilinku později. Teď už je to na klucích, co zvládnou stáhnout? Po chvíli se to dozvídáme, i junioři se na diváckém úseku objevují jen s malou ztrátou na nejvyšší příčky, zvlášť tandem naší A a C štafety tratí prolétl skoro vražedným tempem a ukusuje vedoucím z náskoku jednu vteřinu za druhou.

A jsou tady! Dan Bolehovský s Jirkou Dondou a chvíli po nich i Adam Zřídkaveselý úspěšně předávají a vysílají tak vstříc sídlišti Vinice své třetí úseky. Na čele závodu se mezitím odehrává lítý boj o vedení a pomalu se začíná rýsovat, že zlatou medaili si z Plzně odvezou buď Norové nebo Francouzi. Za nimi ještě bojují další obvyklí podezřelí, a jsou tam i Češi! I třetí úseky zaběhly svou trať hezky a už se blíží do cíle.

Největší naděje na vrcholná umístění teď jsou v A štafetě, kterou Tom Urbánek přinesl v první desítce. Ani Honza Strýček a Prokop Tomášek však nepředvedli špatné výkony a za chvíli i oni posílají na trať své finišerky. Čas běží rychle a první dvojice juniorek je po chvíli na diváckém průběhu. Pořadí stále stejné, Norsko a Francie v pár vteřinách, s odstupem pak i další. Všichni žijí v očekávání napínavého finiše mezi první dvojicí, Mathea Gloeersen z Norska se ale místo toho objevuje sama. Týmový finiš potvrzuje, že zlato bude putovat na sever. Francouzka ale nepřibíhá ani druhá, to do cílové rovinky vbíhá reprezentantka Švýcarska. Třetí je Švédsko, čtvrté Maďarsko a pátá dobíhá Lucka Dittrichová, jež ukázala na posledním úseku vskutku rychlý výkon, stáhla několik míst a Česku tak dobíhá pro shodný výsledek s loňskem. I Kačka Štěpová a Viki Škáchová zaběhly velmi pěkně a B a C štafeta tak končí na devátém, respektive třináctém místě.

První trojice je oceněna při květinovém ceremoniálu a za chvíli by měl následovat ten zahajovací, kde se týmy ze všech účastnických zemí představí. Dosud přívětivé počasí se ale rychle zhoršuje, pořadatelé se tak rozhodují nástupy výprav zrušit a místo toho pouze všechny země přečíst, poskytnout prostor na proslovy osobnostem, které šampionát podpořily, a pustit českou hymnu.

Poslední bod programu, vyhlášení. Už prší, to ale nijak neubírá na radosti z nástupu české čtveřice na stupně vítězů!

Po norské hymně vyhlášení končí, aréna se vyprazdňuje, celkem ironicky za moment přestává déšť. Hurá na ubytování, těšit se na zítřejší sprint.

autor : Martin Křivda

Ten se naopak běží dopoledne, hotovo by mělo být chvíli po jedné, české naděje startují průběžně během celé doby. Koncepce trati je u obou kategorií podobná – začíná se technickou částí v historickém centru, proloženou šváby, poté následuje dlouhý, rozhodující, postup a nakonec závodníky čeká poslední pasáž ve sportovním areálu. Nejlepší junioři i juniorky by tohle všechno měli zvládnout zhruba za třináct minut. Podmínky jsou skoro ideální na běh, vedra minulého týdne jsou pryč, zároveň nehrozí déšť jako na včerejší ceremoniály.

Hned v prvních dvaceti minutách se na trať v městečku Stříbro vydávají tři naši reprezentanti. Úplně nejdříve je to Viki Škáchová, která mezi nimi také jako první dobíhá – v cíli druhá, v závěru bude na pěkném 35. místě. Chvilinku po ní se v aréně objevuje Honza Strýček, a ten jde do vedení! Pár minut v křesle, tedy lehátku, pro lídra závodu si užívá, nakonec je ale odsunut, finálně je z toho 21. pozice. Dan Bolehovský je pak třetí, jak člen české výpravy tak výsledkově, po doběhu všech se umístí 44.

Chvilku pauza v dobězích domácích jen ale namotivovává fanoušky pustit se do ještě intenzivnějšího povzbuzování, když se na atletickém okruhu objevuje Lucka Dittrichová. Ta si na trati počínala krásně a dostává se do jasného vedení.

V lehátku pro momentálně nejlepší juniorku ale bohužel nakonec zas tolik času netráví, neboť jí odsouvá o 11 minut později startující Švýcarka Selinne Sannwald. K vývoji na čele dámského závodu se ještě vrátíme do detailu, teď se pojďme podívat na výsledky zbytku české výpravy. Chvíli po Lucce se ze závodu vrací Kačka Štěpová, ta nakonec bude 15., nedlouho po ní i dva kluci – Prokop Tomášek, jenž bude 73. a Jirka Donda, který i díky super rychlému finiši, kde ještě stáhnul jednu pozici, bude 39. Po nich dobíhá dvojice holek, Ema Černá pro konečné 16. místo a Háňa Vítková pro příčku 27. V rámci gradace vyprávění teď finiš jedné reprezentantky vynechám a zmíním, že na konci ještě dobíhají Tom Urbánek a Adam Zřídkaveselý, kteří si z dnešního závodu odnášejí 16. a 25. místo.

Atmosféra v aréně je ale úžasná. Pokaždé, když se u vběhu na tartan mezi vlajkami objeví český dres, diváci, jež se přijeli na sprintové klání podívat, nejdříve zpozorní a během okamžiku se areál Baníku Stříbro rozezní povzbuzováním i všemi variantami trubek a řehtaček, vizuální část zážitku zajišťují všudypřítomné české vlajky všech velikostí. No má to něco do sebe, hostit občas ty světové akce tady! A to jsme tu jen druhý den a je úterý dopoledne, jestli to bude takhle pokračovat, tak nálada v sobotu na štafetách bude teprve něco.

Pusťme se ale konečně do vyprávění toho největšího příběhu sprintové části JMS, příběhu první medaile pro Česko z tohoto šampionátu – příběhu Míši Novotné. Výše zmíněná Selinne Sannwald si v lehátku pro vedoucí mohla udělat pohodlí, neboť po ní sice dobíhá mnoho dalších favoritek, včetně loňské mistryně Rity Maramarosi z Maďarska, každé ale pár vteřin na Švýcarku chybí. Je to nakonec až její týmová kolegyně Henriette Radzikowski, jež ji sesazuje z trůnu, sama tam ale dlouho nezůstává, neboť během pár minut ji střídá Finka Elli Punto.

Ta už si v lehátku pár minut libuje, když na trať vyráží poslední z českých reprezentantek. Začátek je slibný, ztráta minimální, ovšem neobsazuje na mezičasech příčky úplně nejvyšší a komentátoři jí tak nevěnují výrazně zvýšenou pozornost. O to větší je pak nadšení, když prewarning razí na úplném čele. Tento závod se vskutku rozhodoval na hlavním dlouhém postupu přes údolí a ten Míša Novotná zvládla bravurně. Závod je to ale těsný, bojuje se o každou vteřinu, vyjde to? Po chvíli je v cíli a dozvídáme se tu skvělou zprávu – čas Češky a Finky je na vteřinu shodný, takže momentálně vedou obě. Ze Stříbra si tak ironicky stříbro neodváží žádná juniorka. Před oslavami se ještě čeká na doběhnutí posledních pár závodnic, ale během pár minut je to oficiální: Michaela Novotná je nová mistryně světa na sprintu!

autor : Martin Křivda

Květinový ceremoniál ještě jednou potvrzuje, že se nejedná o sen, a celá aréna slaví moment, když si česká závodnice stoupá na nejvyšší stupínek.

Sprintové zahájení JMS je tak za námi a čeští junioři se nemají v nejmenším na co stydět – ba naopak! Nota je správně naladěná, tak nezapomeňte držet palce, ať se jim daří i během dalších závodů a ať se ke zlatu Míši Novotné připojí co nejvíce dalších cenných kovů!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.