SP Česko sprint: Velká bedna pro Kosovou a Křivdu

od | 2. 8. 2023 | Reportáže, Závody

Středeční odpoledne patřilo v České Lípě prvním závodu domácího kola Světového poháru. A Češi se rozhodně neztratili! Hned 8 závodníků se ve velmi silné konkurenci prosadilo do třicítky nejlepších. Formát dnešního závodu byl kvůli televizi poněkud specifický. Od půl třetí startovali zároveň muži i ženy, pak se zhruba na hodinu ženský závod zastavil a startovala jen červená skupina mužů.

Trať pánské kategorie

Mezi muži se povedl husarský kousek dvojici Martin Roudný a Daniel Vandas, kteří s na vteřinu stejným časem obsadili 27. místo. O 4 vteřiny méně strávil na trati Jakub Glonek a obsadil 24. pozici. Se ztrátou 53 vteřin na vítěze skončil 17. Jakub Chaloupský, který tak vstoupil do dospělé kategorie vskutku skvěle a i on sám byl v cíli spokojený:”Byl to jeden z mých povedenějších závodů. Plynulost jsem měl skoro excelentní. Byl jsem schopný načítat volby dopředu, takže jsem neztrácel moc času na kontrolách.”

Kuba Glonek v cíli závodu ve sprintu.

Závod skvěle rozběhl náš aktuálně nejlepší závodník Tomáš Křivda. Na prvním rádiu dokonce vedl, ale ani on se nevyvaroval pár chybek a nakonec skončil na parádním pátém místě. Ztráta 1 vteřina na 4. místo a pouhých 12 vteřin na druhou pozici jasně říká, jak moc byl závod vyrovnaný. Tomovo hodnocení závodu: “Páté místo je luxusní, vůbec jsem nečekal takové umístění. Byť to umístění blízko pódia mrzí. Zvlášť když vím, že jsem tam udělal školáckou chybu. Ale furt je velká bedna můj nejlepší výkon na svěťáku a to nemůžu hodnotit negativně.” Mezi muži všem favoritům vypálil rybník Ralph Street (GBR), který poměrně suverénně (o 14 sec) porazil druhého Gustava Bergmana (SWE). Bednu doplnil jen o vteřinu pomalejší Yannick Michiels (BEL).

Stupně vítězů mužské kategorie (Foto: Tomáš Bubela)

Jak jsme už zmiňovali, ženský závod byl rozdělený na dva podzávody. V první skupině závodníků pěkně zaběhla závod Vendula Horčičková a v cíli z toho nakonec bylo 22. místo. Ve stejné části vyběhla do závodu i Denisa Kosová, která až do přestávky držela skvělé druhé místo. I Denča si závod pochvalovala:”Závod byl moc pěkný, mně se to líbilo. Bylo tam celou dobu co řešit. Udělal jsem tam pár zaváhání na volbách. Víceméně jsem ale dost spokojená. Vůbec jsem své průběžné druhé místo nečekala.” Za ní však později startovala červená skupina s největšími světovými esy, a tak se dalo čekat, že Denču ještě nějaké ženy porazí. Na konci mužského závodu však začalo pršet různými intenzitami, což trať výrazně zpomalilo. Ženy si musely dávat daleko větší pozor, aby se nesmekly. Spousta Denčiných soupeřek se i přes rychlý běh ale vychybovala a po poslední suverénní favoritky Tove Alexandersson slavila páté místo. Ve druhé skupině startovala i Tereza Janošíková, která ale sama potvrdila, že to velmi klouzalo:”Jak jsem razila jedničku, tak jsem nepříjemně podjela. A člověk se dostal mírně pod tlak. Tak jsem pak nevzala úplně ideální volbu na dvojku, dostala jsem tam 15 vteřin, což je na sprintu hodně.” Terce to nakonec stačilo na velmi pěkné 9. místo! Švédská superstar Tove Alexandersson dnes opět úřadovala. Zbytku světa nadělila 35 vteřin. Druhé místo brala Natalia Gemperle – ta startovala poměrně na začátku první skupiny a z křesla pro vedoucí ženu ji sesadila právě až poslední startující Tove. Na bednu se ještě vlezla třetí Sara Hagstrom (SWE) se ztrátou 44 vteřin.

Dámské stupně vítězů (Foto: Tomáš Bubela)

Světový pohár zítra pokračuje sprintovými štafetami v 17.15! Přijďte fandit přímo do arény, nebo sledujte přímý přenos na ČT Sport+.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.