Sloupek trenéra: Pavel Košárek

od | 28. 6. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Pavel Košárek, šéftrenér juniorské reprezentace, dnes ještě vysvědčení českému týmu psát nemůže. Šanci ukázat svou formu budou mít závodníci až v pondělí. Přinášíme vám netradičně Sloupek trenéra!

Je poslední školní den, a tak jako každý rok se blíží vrchol juniorské sezóny – Mistrovství světa. Loni touhle dobou jsme byli na tisíc kilometrů dlouhé cestě do Rumunska, což rozhodně nebyl žádný med. Letos je to o poznání snazší. Míříme “pouze” do Plzně, kam, když to dobře půjde, je to slabou hodinu a půl jízdy z Prahy. Ale i tak to letos pro některé znamenalo poznávání zase jiných míst naší republiky. Přece jen orienťácké cesty do Plzně tak často nevedou, takže jsem moc rád, že se Plzeňáci mistrovství zhostili a přeji jim, ať jim všechno vyjde a ať mají spokojené závodníky.

Náš tým už se na závody moc těší. Je za námi dlouhá příprava, která začala už loni v listopadu úvodním srazem ve Staňkově, což byla taková první ochutnávka terénů JMS. V lednu jsme se sešli v Jizerkách, kde jsme kombinovali lyže a běh. I když letošní zima byla nakonec mírná, tak přesto jsme v únoru vyrazili na dvanáctidenní rozvojové mapové soustředění na jih Španělska. Pak následoval krátký intenzivní kempík na Vidnavě. To proto, kdyby se náhodou na JMS běželo na Sedmihoří. Zima se naopak vrátila v dubnu, kdy jsme zrovna byli na stěžejním soustředění na Plzeňsku. Na konci května pak příprava vyvrcholila nominačními závody, které snad vhodně nasimulovaly samotné JMS. Minulý týden pak proběhla závěrečná příprava. To jsou jednotlivé díly skládanky, které mají spolu s ostatními faktory přispět k povedenému vystoupení našich závodníků.

Bude letos český tým opět slavit (foto: Martin Křivda)

Závodníci mohou zúročit své tréninkové úsilí hned v pěti disciplínách. Program zahájí první červencový den sprintové štafety a na start se budou moci postavit až tři týmy za jeden stát, což je určitě vítaná změna především pro samotné závodníky. Na předchozích dvou JMS totiž z kapacitních důvodů mohly startovat maximálně dva týmy. Pak se přesuneme do Stříbra na individuální sprint a hned den na to se naopak poběží královská disciplína – klasická trať. Ta přinese letos také novinku, kdy dojde ke sjednocení vítězných časů juniorů a juniorek na 70 minut. Po zaslouženém odpočinkovém dni zakončí juniorské mistrovství páteční krátká trať a sobotní štafety u vesnice Dobříč.

Sport je nejen o špičkových výkonech, ale i o emocích, o zážitcích, o spolupráci, o respektu. Sport je vášeň. Proto přeji všem našim mladým závodníkům vrchovatou dávku pozitivních emocí a naplnění jejich očekávání.

Držte nám palce!

Pavel Košík Košárek

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.