Sloupek reprezentanta: Marek Štěrba

od | 18. 11. 2023 | LOB, Sloupek reprezentanta

Kam se čeští LOB reprezentanti vydávají za sněhem? Do tunelů i do Alp! Na O-Gala většinu z nich kvůli blížící se sezóně neuvidíme, tak se pojďme aspoň podívat, jak jejich připrava vypadá pohledem Marka Štěrby.

Ačkoliv na vrcholu Sněžky už leží bílý poprašek sněhu, všude jinde v republice je zeleno. (v den publikování článku už je to trochu jinak, pozn. red.) V nejbližších týdnech se u nás neočekává výrazný sněhopád, a tak jako ostatně v poslední době každý podzim, začíná úprk za sněhem do osvědčených zahraničních lokalit. Díky tomu, že mám možnost se se svým domovským lyžařským klubem připravovat s nejlepšími juniory běžeckého lyžování, jsem se už na konci srpna dostal do německého Oberhofu do lyžařského tunelu okusit první sníh. Teda spíš než sníh se dá mluvit o písku, do kterého se člověk boří po kotníky. I tak to prvních pár kilometrů na lyžích dalo a aspoň to zpestřilo letní přípravu.

Protože letos vypadlo ze seznamu díky opravě a tím pádem uzavření lanovky na ledovec každoroční soustředění v Ramsau, vypravili jsme se s klubem zpátky do tunelu v Oberhofu. Tentokrát byl přecpaný k prasknutí, každý, kdo holduje zimním radovánkám, měl totiž stejný nápad. Tréninky uvnitř se tak staly nutným zlem, kdy vám neustále někdo dýchal na záda, jak za socialismu ve frontě na banány. O to víc jsme se začali všichni těšit na opravdický sníh a doufali, že letos konečně brzy napadne.

Tady už nejsme ve frontě na banány (foto: archiv Marka Štěrby)

Jelikož se tak nestalo, zamířili jsme opět lovit za hranice, tentokrát do švýcarského Davosu. Tady nás přivítalo krásné 4 km kolečko, plné nabušených středoevropských reprezentantů, takže se upravené tratě využívají podle časového rozvrhu, abychom si všichni alespoň trochu zatrénovali. Pro nás to znamená lyžování hodně brzo ráno, nebo až za tmy s čelovkou. Počasí nám zatím přeje, dokonce připadlo i trochu čerstvého sněhu, takže už to při pohledu kolem vypadá jako v zimě a my se pomalu začínáme těšit na nastávající sezónu, která nám lobákům netradičně bude vrcholit už na konci ledna v rakouském Ramsau. Držte nám palce, ať je alespoň stejně úspěšná jako loni, když už kvůli přípravě tradičně zmeškáme O-Gala.

Marek Štěrba

Úvodní foto: Zanda Stabiņa, MS juniorů Lotyšsko 2023

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.