Sloupek reprezentanta: Jana Pekařová

od | 22. 9. 2023 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Její sezóna má vzestupnou tendenci a nevydařené dubnové nominační závody může napravit již dnes a zítra na dalších nominačkách v Brně. Jana Pekařová a její sloupek reprezentanta.

Po roce jsem byla opět oslovena, abych napsala Sloupek reprezentanta, a tak se s vámi ráda podělím se svými dojmy po prvním roce v dospělé reprezentaci.

Letošní rok pro mě nezačal zrovna nejlépe, jelikož mě čekalo hodně těžkých zkoušek ve škole (studuji fyzioterapii na 1. LF UK). Bohužel se to podepsalo i na mém běžeckém výkonu, jelikož jsem byla stále zaměřená jen na školu, a tak jsem zanedbávala spánek a zároveň se u mě objevil opět velký nedostatek železa, který mě trápí už od malička.

Na prvních soustředěních jsem se tedy spíš trápila, protože se mi moc nedařilo a patřila jsem k těm nejhorším. Hodně mi však pomohla slova Šédi, který mě uklidňoval a říkal, že se to zlepší. První nominační závody se mi absolutně nepovedly, a tak jsem slovům Šédi moc nechtěla věřit.

S Janem Šedivým (foto: Jaroslav Kačmarčík)

Postupem času se mi začalo více dařit ve škole, a tak jsem si začala i více věřit, že by to mohlo jít správným směrem. Zlomovým bodem pro mě bylo MČR na klasické trati, kde jsem se velice bála, že se mi nepodaří se nominovat do finále A, protože, co si budeme, mapa není zrovna můj velký kamarád a dost často si v lese spíš připadám jak turista. Nakonec se stal nějaký zázrak a do finále jsem se dostala a bylo z toho suprové 7. místo.

Velkým úspěchem pro mě bylo, že jsem byla nominovaná na sprintovou část Světového poháru, který se konal v České Lípě. Původně jsem s tím vůbec nepočítala, a tak jsem musela narychlo odmítnout nominaci na Mistrovství světa juniorů ve skyrunningu, které se konalo ve stejném termínu. Na Světovém poháru se mi bohužel nedařilo tak, jak jsem si původně přála, ale i tak jsem ráda, že jsem byla součástí českého týmu a mohla jsem získat další zkušenosti.

Nečekaný český svěťák (foto: archiv Petr Kadeřávek)

Na konci srpna mě čekaly hektické tři týdny. Nejprve jsem se zúčastnila ME univerzit v orientačním běhu ve Švýcarsku. Ze závodů jsem měla dobrý pocit. Běhalo se mi už konečně docela dobře a zároveň jsem měla radost, že mi jde i mapování lépe. Nakonec jsem si odvezla 7. místo ze sprintových štafet a 10. místo ze sprintu, kde mi chybělo jen pár sekund na velkou bednu.

ME univerzit (foto: Hanspeter Schenk)

Hned po příjezdu domů jsem musela rychle vyprat a přebalit věci, jelikož jsem hned další den jela na sprintové soustředění reprezentace do Itálie. Měla jsem nejprve strach, jak mi to tam půjde, ale nakonec jsem byla nadmíru spokojená se svým výkonem.

Po příjezdu ze soustředění jsem ani nedojela domů, protože jsem musela hned odjet na České akademické hry do Olomouce, kde jsem běžela 3000 m v atletice a poté sprint a middle. Bohužel už na mě dolehla únava a nachlazení ze soustředění, a tak pro mě byly tyto závody spíše utrpením.

Jelikož tento článek vychází v pátek a zároveň nám začínají tento den nominační závody, tak bych všem chtěla popřát hodně štěstí do závodů a hlavně ať je doběhneme ve zdraví a spokojení z výkonů.

Jana Pekařová

Momentka ze soustředění v Itálii (foto: Jaroslav Kačmarčík)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.