Recenze: Nejlevnější hodinky pro orienťák?

od | 28. 5. 2024 | Metodika, Orientační běh

Velká většina orienťáků dnes bere GPS hodinky jako naprostou samozřejmost, když vyráží do lesa. Podobně jako buzolu. Dostali jsme na měsíc příležitost vyzkoušet Forerunner 55, vstupní model do světa Garmin hodinek. Co všechno umí? Jak je vhodný pro orienťáky? A proč byste si měli koupit radši ten dražší? To vše se dozvíte v článku.

Co umí?

Hodinky zvládají všechny základní funkce, které byste od takového zařízení očekávali. Je to samozřejmě ukazování času včetně vteřin, zobrazení data, dne v týdnu, stopky, časovače, budíky. Když k nim připojíte telefon, zobrazují vám živě oznámení z mobilu. Lze si i nastavit, které aplikace oznámení smí odesílat a které jsou zbytečné pro zobrazení na hodinkách. Můžete pomocí nich i zvednout a odmítnout hovor, nebo rovnou poslat předpřipravenou textovou odpověď. S připojeným mobilem umí taky zobrazovat informace o počasí, nebo odesílat nouzové zprávy a volání v případě nehody při sportu, včetně vaší polohy. Pokud jste posluchači hudby, můžete s hodinkami ovládat přehrávání hudby v telefonu. A jestli své zařízení často ztrácíte, mají hodinky možnost prozvonit telefon, pokud je v blízkosti. Prozvonit hodinky z telefonu jde také.

Když přejdeme ke sportovním funkcím, základem je počítání kroků, nebo měření srdečního tepu. Na základě nějakých výpočtů ukazují ještě například kalorie, hodnotu stresu, nebo tzv. Body battery. A pak je tady to hlavní – měření aktivit. V menu si vyberete, jaký sport chcete provozovat, dáte start a hodinky měří údaje o té dané aktivitě, většinou s GPS. Ta se zapíná právě jen při aktivitách. Ale k tomu se ještě dostaneme dále. Hodinky ještě společně s aplikací nabízí různé režimy tréninkových plánů, kdy si přesně nastavíte své cíle a virtuální trenér se pak stará o to, abyste je dosáhli.

Je nutno zmínit, že hodinky by v pohodě bez jakýchkoliv dalších senzorů, nebo příslušenství uměly spoustu dalších funkcí a možností, ale Garmin je tam záměrně nedává, jsou dostupné postupně v dražších modelech.

Design a komfort

Forerunner 55 patří mezi jedny z těch menších hodinek od Garminu (42 × 42 × 11,6 mm). To ale neznamená, že jsou pouze pro děti, nebo lidi s hubenýma rukama. Pohodlně pasují i na silnější ruce. Velice příznivá je i váha, včetně řemínku váží 37 gramů (v porovnání s vrcholovým modelem Fenix 7X je to méně než polovina). Vzhledem k těmto parametrům ani necítíte, že je nosíte. Na rychlý běh ideální. Hodinky jsou v odolném plastovém těle, které na ruce pohodlně drží silikonový řemínek o šířce 2 cm. Technologie Quick Release umožňuje řemínek velmi rychle vyměnit za jiný. Vodotěsnost se udává na hodnotě 5 ATM, což stačí pro běžné koupání na hladině. Potápění, nebo plavání ve slané vodě se nicméně už nedoporučuje.

Displej a ovládání

V posledních letech vidíme u Garminu trend zavádění AMOLED displeje do většiny nových hodinek. Forerunner 55 jsou ale jedny z posledních, které zůstaly se starým transflektivním displejem. Ten má na rozdíl od AMOLED (známe z mobilů) o dost menší rozlišení, horší barvy, obecně je prostě ošklivější, ale zato je mnohokrát úspornější a je na něj lépe vidět na slunci a z úhlu. Zda to považovat za výhodu, je na uvážení každého jednotlivce. Někdo má radši designový displej s pěknými barvami a vyšším rozlišením, někdo si na designu nepotrpí a radši využije vyšší výdrž a čitelnost. Tento konkrétní má něco přes jeden palec a rozlišení 208 x 208 pixelů. Přestože se to zdá už velmi málo, stále to bohatě stačí na zobrazení několika řádků textu tak, aby byl jednoduše čitelný, bez zřetelných pixelů. Displej zvládá i základní grafiku, především barevné ikony a grafy. Osobně se mi nelíbí, že je displej oproti tělu malý a má okolo sebe silný rámeček.

Pokud byste od těchto chytrých hodinek čekali dotykový displej, tak vás zklamu. Garmin do nejlevnějších řad dotykový displej nedává. Nemusí to ale nutně být úplně nevýhoda. Vyzkoušel jsem si docela velké množství hodinek, ať už dotykových, tlačítkových, nebo dokonce kombinací obojího. Právě kombinace dotykových funkcí se všemi tlačítky je podle mě to nejlepší. Pokud bych si ale měl vybrat jen jednu variantu ovládání, jednoznačně vedou tlačítka. Je jich pět, dvě tlačítka slouží k posouvání nahoru a dolů, jedno k potvrzení (OK/START), jedno jako krok zpět a poslední tlačítko jednoduše jen rozsvěcí podsvícení displeje. Pokud už máte jiné Garminy, tohle moc dobře znáte. Myslím si, že palcový displej hodinek je prostě na dotyk moc malý a nepraktický. Problém se násobí u sportu ve větší rychlosti, nebo třeba v zimních rukavicích.

Výdrž baterie

Jak už by se dalo očekávat, u takhle malých hodinek nemůže být výdrž baterie nějaká extrémní. Samozřejmě nemají ani solární dobíjení, jako jiné dražší modely. Nutno ale říct, že díky osekaným funkcím a malému displeji nevydrží zase tak málo. Oficiálně udávaná výdrž baterie jsou 2 týdny v režimu hodinek, nebo 20 hodin v režimu aktivity (s GPS). Asi všichni víme, že se u elektroniky výdrž vždy udává větší, než je reálná. Zároveň se stárnutím baterie se taky snižuje. Tady bych ale nebyl tak pesimistický. Hodinky mám na testování zhruba měsíc a přiznám se, že jsem nijak přesně výdrž neměřil – je to totiž velmi individuální, podle hodin aktivit s GPS. Když to ale srovnám se svými 5 let starými Forerunner 245, které nabíjím pomalu každé dva dny, byl to luxus a myslím, že se výdrž reálně blížila té oficiálně udávané. Ale jak jsem už psal, je nutno počítat s tím, že s věkem se ta baterie zhoršuje. Vliv na výdrž má zároveň například nastavený „watch face“, tedy vzhled ciferníku. Když používáte ciferník třetí strany (ne od Garminu, ale od nějakého jiného vývojáře), tak se výdrž baterie může o dost snížit. Je to kvůli tomu, že ciferník (software) nemusí být optimálně naprogramovaný a spotřebovávat více energie.

Garmin Connect, Strava a propojení na Livelox

Ten, kdo už nějaké Garminy má, bude tohle moc dobře znát. Všechny aktivity se vám ihned po skončení a přiblížení k telefonu automaticky synchronizují do aplikace Garmin Connect. Ta existuje jak pro Android, tak pro IOS a zároveň jde otevřít i v prohlížeči na počítači. V aplikaci můžete prohlížet všechny detaily, statistiky, mapy, porovnávat se s ostatními (v podstatě funkcionalita sociální sítě). Já osobně aplikaci nehodnotím jako úplně povedenou. Sportovci zaměření na výkon, kteří potřebují měřit spoustu dlouhodobých statistik výkonu ji asi ocení více. Já, jako obyčejný orienťák potřebuji, abych mohl přehledně prohlížet všechny moje aktivity (především běhy, ale občas i kolo, lyže…) a všechny informace o nich. To aplikace relativně dobře zvládá. Co ale už nezvládá je jakékoliv filtrování a přehledné řazení. Což mi při množství aktivit 1-2 týdně za 5 let vlastnictví hodinek přijde jako naprosto klíčová funkce. Každou chvíli se mi stane, že potřebuji najít aktivitu několik let starou a v takovém případě mi nezbyde nic jiného, než nekonečně scrollovat dolů. Ano, pokud si to otevřete v počítači, nějaké filtrovací nástroje tam jsou, ale ze zkušenosti vím, že fungují velice omezeně a je komplikované něco najít. Ocenil bych třeba zobrazení aktivit v mapě.

Osobně to řeším tak, že si aktivity z aplikace exportuji a ukládám k sobě do počítače (formát gpx). Mám pak nad tím větší kontrolu.

Další možností je automatické nahrávání aktivit na sociální síť Strava, která je mezi orienťáky taky velmi oblíbená a mnoho uživatelů Garminů tuto funkci používá.

Za nejdůležitější funkci ale považuji propojení s Liveloxem. Funguje to tak skvěle a jednoduše, že když doběhnu závod, přijdu do oddílového stanu, převléknu se a vezmu do ruky mobil, můj závod už je na Liveloxu dávno nahraný. Bez jediného kliknutí. Kéž by si to takto nastavili všichni, to by pak bylo porovnávání postupů super.

Funkce

Garmin umí rozlišovat desítky, možná stovky různých druhů aktivit, od jízdy na sněžném skútru, přes hraní videoher až po MMA. Orienťák mezi nimi ale nenajdete. Tyto typy sportu si můžete k aktivitě nastavit později v aplikaci. V hodinkách je ale výběr značně omezený, zvláště v tomto nejlevnějším modelu. Forerunner 55 umí běh, kolo, plavání a nějaké méně důležité typy cvičení (jóga, HIIT…). To ale neznamená, že byste s nimi nemohli provozovat další sporty. Do menu hodinek jde přidat možnost Jiné (u vyšších řad lze dokonce přejmenovat na Orientační běh). Hodinky vám ale nezměří nějaké další hodnoty a statistiky, jako by vám změřily dražší hodinky, které jiné aktivity mají. Nicméně čas, vzdálenost, rychlost a další základní věci uložené mít budete. A pro nás je samozřejmě nejdůležitější GPS trasa, kterou dostanete vždycky.

Kromě toho, že všechna tato data hodinky uloží do souboru a můžete si je prohlížet po skončení aktivity, tak se samozřejmě ukazují i v průběhu. Na obrazovce můžete mít maximálně 4 údaje zároveň (což může být nevýhoda oproti větším displejům, kde se jich vejde myslím že i 8). Většinou vás zajímá čas, vzdálenost, hodiny a ještě rychlost, nebo tempo. Nastavit si lze třeba i srdeční tep, kalorie, nebo údaje o okruhu. Oproti mým, o řadu vyšším Forerunner 245 mi tu ale dost chybí údaje o síle GPS, procentu nabití baterie, nadmořské výšce (+stoupání a klesání) a třeba uplynulém času od začátku aktivity (včetně zastávek, kdy jsou stopky vypnuté). Fajn je třeba i čas východu a západu slunce. Chybí tu taky možnost zobrazení mapy trasy (bez podkladu, pouze trasa na bílém pozadí) a s tím spojená navigace zpátky na start. Jasně, v orienťáku se to nesmí, ale při turistice, nebo jiných aktivitách se mi to párkrát fakt hodilo. A i při orienťáku vás to taky může zachránit, přestože je to proti pravidlům.

Do hodinek jdou zároveň instalovat aplikace třetích stran, podobně jako do mobilu. V obchodě „Connect IQ“ najdete velké množství užitečných i zbytečných aplikací, widgetů, nebo třeba designů ciferníku. Můžete si tedy i do těchto levných hodinek nainstalovat i různé možnosti sportů, které by normálně neuměly. Funkčnost je ale u externích aplikací, jak už to bývá, omezená. Mají mnoho chyb, výpadky, jsou náročnější na spotřebu, atd…

Základní obrazovka aktivity Běh

GPS

Jedna z těch nejpodstatnějších věcí je pro nás GPS. Odborně bychom měli říct spíš GNSS (Global Navigation Satellite System). A to je právě souhrnné označení pro systémy jako je americká GPS, ruský Glonass a evropské Galileo. Hodinky umí běžet ve třech režimech – samotná GPS, GPS+Glonass a GPS+Galileo. Nemám přesné doporučení, jakou z možností je nejlepší používat, ale na internetu najdete spoustu srovnávacích testů, jaký ze systémů je za jakých podmínek přesnější. Zároveň každý říká něco jiného. Nicméně použití kombinace dvou systémů by mělo být přesnější, než samotná GPS. Už jsem ale četl i opak.

Pro koho?

Hodinky doporučuji těm, kteří jsou opravdu nenároční a jediné co chtějí, je GPS záznam trasy orienťáku. Hodit se určitě budou i jako dárek pro nadějné běžce v dětských letech.

Pokud ale chcete přeci jen něco víc a občas děláte i jiné sporty, doporučuji spíše o řadu vyšší Forerunner 255/265. Jde o relativně podobné modely, ale za nějaký příplatek dostanete o dost více funkcí. Za ty nejdůležitější považuji Garmin Pay (možnost platit hodinkami místo platební karty), barometr (pro přesnější nadmořskou výšku), kompas, přesnější GPS, možnost zobrazení mapy trasy a funkce navigace, u 265 i dotykový displej, více typů zobrazených informací při aktivitě (viz výše) a spoustu dalších detailních funkcí, které objevíte, až když budete mít oboje hodinky na ruce. Zase naopak dražší vyšší řady jsou podle mě už zbytečné a hodí se opravdu jen pro náročné uživatele.

Základní informace

Cenaod 3 800 Kč
Barevné variantyčerná, bílá, azurová, šedá
Rozměry42 × 42 × 11,6 mm
Obvod zápěstí126–203 mm
Váha 37 gramů
Výdrž baterierežim chytrých hodinek: až 2 týdny, režim GPS: až 20 hodin
Materiálsilikonový řemínek, plastové tělo, chemicky tvrzené sklo
Displej1,04″/26,3 mm; MIP, 208 × 208 pixelů
Vodotěsnost5 ATM

5 Komentáře

  1. Avatar

    Hodinky používám už 3 roky, takže možná brzy vyjde novější model 😉 Chtěl bych tu vyvrátit negativum, že lze při aktivitě zobrazit maximálně 4 údaje zároveň, nelze zobrazit procento nabití baterie, nadmořská výška, mapa trasy na bílém podkladu, navigace zpátky na start či čas východu a západu slunce – vše lze (zdarma) vyřešit aplikacemi třetích stran pomocí Connect IQ, našel jsem i apku na HRV (VST), a to jsem nezkoušel nic placeného, zkrátka z těchto hodinek se dá vytřískat při troše snahy docela dost. Překvapivě taky zvládají s uspokojivou přesností automaticky měřit mezičas každého bazénu při plavání a určit styl. Nejnižší cenová hladina je ale cítit při různých vychytávkách monitorování aktivit a denního režimu. Bohužel se ale tímto modelem nedá platit a při delší pauze během aktivity (např. oběd při turistice) nelze vypnout GPS aniž by člověk uložil aktivitu bez možnosti v ní pokračovat, s tím už apky nic nezmůžou. Co se týče výdrže baterie, tak tam je důležitý faktor připojení k mobilu přes BT, což bohužel citelně vyčerpává baterii jak v hodinkách, tak v mobilu.

    P.S.: Automatické nahrávání postupů na Livelox má i nevýhodu – když to občas někomu spáruje jinou kategorii, tak to pak dělá trochu bordel v analýzách.

    Odpovědět
    • Martin Klein

      Díky za komentář. Ano, jak jsem tam psal, lze instalovat aplikace, které spoustu věcí doplní. Ale sám s tím nemám ani trochu dobrou zkušenost a upřímně, používání těch aplikací bylo pro mě vždycky spíš ke škodě než k užitku. Někdy byly aplikace schopné celé hodinky zaseknout, nebo minimálně restartovat, smazat aktivitu, apod…

      S tou jinou kategorií v Liveloxu jsem se ještě nesetkal. Jak se to může stát?

      Odpovědět
      • Avatar

        Zajímavé, já s aplikacema na F55 snad nikdy až takové zásadní problémy neměl, a naopak bych toto řešení určitě doporučil. Asi dost záleží na konkrétní apce a konkrétním modelu hodinek.

        U toho Liveloxu např.: livelox.com/Viewer/Mistrovstvi-CR-v-knock-out-sprintu-kvalifikace-/D21QA?classId=760899

        Odpovědět
    • Avatar

      Ahoj, nevím, jeslti to na těchto je stejný, ale na vivoactive je fígl, když jsem na obědě, tak dátn pauzu, vypnout je a pak znovu zapnout….

      Odpovědět
      • Avatar

        Hustý, funguje to, dík moc!

        Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.