Přestupy 2024: Karlová do KAM, hostování v dospělých!

od | 1. 3. 2024 | Analýzy, OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh

Na letošní přestupové období byla upřena větší pozornost než obvykle, a to z jednoho prostého důvodu: Po mnoha letech diskuzí a dlouholetém volání velké části o-komunity bylo v českém orienťáku zavedeno hostování v dospělých kategoriích. Jak tato premiéra proběhla? Co vše bylo v uplynulých dvou měsících dohodnuto? Co nám provádí o-sourozenci? Kdo ukořistil juniorského mistra a mistryni světa? A co na to Jan Tleskač? Čtěte dále…

Nejprve se již tradičně podíváme na českou stopu na Severu. Juniorská reprezentantka Lea Martanová opustila českou skupinku v Haldenu a nově bude oblékat barvy taktéž norského klubu IL Tyrving (mj. klub Matthiase Kyburze). Ze Švédska do Finska zamířila vycházející hvězda českého OB Jakub Chaloupský, který po letech v barvách IK Hakarpspojkarna přestupuje do extraligy světového orienťáku a nasedá do tzv. Red Machine, což je přezdívka elitního klubu Tampereen Pyrintö, který je u nás známý především z dob působení Michala Jedličky nebo Vladimíra Lučana, a dlouhodobě pravidelně bojuje o stupně vítězů na Tiomile a Jukole. Nabízí se srovnání s Tomášem Křivdou, který rovněž strávil juniorská léta ve švédském „development“ týmu (Tullinge SK), kde dostal prostor růst, aby byl poté v dospělých angažován klubem ze severské špičky (Kalevan Rasti).

Jakub Chaloupský v červenobílém overalu TP (zdroj: ok99.cz)

Přestupy

Zřejmě největším přestupem zimy je angažmá Anny Karlové v OK Kamenice, kam přichází z JIL. Podle svých slov dostala nabídky na přestup od spousty klubů, o změně přemýšlela už dlouho, ale zároveň nechtěla z vícero důvodů jen tak opustit svůj mateřský klub v Jilemnici. “Studuji v Praze, takže jsem uvažovala o klubu ze Středočeského kraje. S Kamenicí jsem byla už předtím na soustředění a mám tam spoustu přátel. Účastnila jsem se i párkrát pondělních tréninků v tělocvičně a líbilo se mi, jak klub funguje,” líčí své rozhodování několikanásobná medailistka z MED a MSJ. Společně s ní je novou posilou KAM i portugalský reprezentant Tomas Lima. Anička se stává součástí silného týmu žen (Čechová, Doležalová, Hájková, Landovská, Semíková), o šíři a kvalitě mužského týmu jsem psal loni, a tento klub tak znovu potvrzuje svoji sílu a potenciál do dalších let.

Z Dobříše do Prahy přestupují Julie Bambousková a Matouš N. Petrilák, a zatímco Julča se stává novou členkou Pragovky, Matouš bude od letoška nosit modrobílý dres Kotlářky. Z Prahy (VSP) naopak na západ Čech míří Jolana Štraitová, nová posila ZTC.

Tomas Lima na tréninkovém kempu KAM v Maďarsku (zdroj: okkamenice.cz)

Přestupy s hostováním

Hlavním výsledkem výše zmíněného zavedení hostování v dospělých pak byl trend, kdy závodníci a závodnice přestoupili např. zpátky do svého (menšího) mateřského klubu, ale obratem hostují a zůstává jim tak možnost běhat štafety za původní (větší) klub.

Příkladem může být juniorský reprezentant Jirka Donda, který se po jednoletém působení čistě v dresu ZTC vrací do ONO.  Jakub Škoda bude v DOK pouze hostovat z VLI a Barbora Vyhnálková bude po třech letech v PGP zase v individuálních závodech oblékat dres domovských Říčan.

Speciálním případem je pak bývalý úspěšný reprezentant Pavel Kubát, který přestupuje za svojí manželkou Janou do Chrastavy, kde žijí, nicméně obrovská kvalita „okáčáckých“ štafet nijak neutrpí, Pája bude ve štafetách stále oblékat zelenobílý dres PHK.

Hostování

Loňská juniorská mistryně světa na klasice Lucie Dittrichová po dorosteneckých letech hostování v TZL mění štafetové působiště a bude (možná trochu překvapivě) hostovat v PBM, kde se předpokládá štafeta s Bednaříkovou a Bídovou. Tradiční posilou PBM v dorosteneckých štafetách bude i juniorský reprezentant Ondřej Brosch z RBK, tam ale končí jejich dominance po odchodu tria Zřídkaveselý, Bednařík, Strýček do juniorů, resp. dospělých štafet. V kontextu angažmá Dittrichové pak bude zajímavé sledovat, jak se bude brněnskému klubu dařit v dospělé kategorii např. na MČR sprintových štafet.

Co se týče dalších významnějších hostování, tak v dorostu je to zejm. Barbora Chrástová ze STH v SJC, Tereza Ester Kamenická z OSN v LPU a Vilém Štrait z VSP v TAP; v dospělých pak Michal Nouza ze SJH ve VSP (Bolehovský, Průša), Tomáš Prášil z TTR v ZBM a také členka repre týmu Nadějí Nikola Zlámalová ze SJC v SHK (Holečková, Jedličková, Kettner, Voštová).

Zajímavou perličkou na závěr jsou pak hostování o-sourozenců v různých klubech:

  • bratři Čihákovi (HOR): starší Jan v SJC, mladší Jakub v SHK
  • sourozenci Hanušovi (VRL): starší Filip v LPU, mladší Markéta v JIL
  • sourozenci Kvášovští (LTU): starší Ludmila ve VRL, mladší Filip v SHK
  • bratři Skripnikovi (FSP): starší Nikola v DKP, mladší Matouš v PGP

Úvodní foto: Tomáš Bubela, upraveno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.