Předzávodní horečka – Back to school edice

od | 8. 9. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

“tAk cO nOVýHo vE šKOle?” slyšelo tento týden až přilíš mnoho lidí. Je proto jedině na místě, že spolu se školním rokem začíná také podzimní část orienťácké sezóny, a všichni si tak mohou jet na víkend vyčistit hlavu na orienťáky. Vybrat si mohou rovnou ze třech různých celostátních závodů, pojďme si je tedy krátce přiblížit.

Český pohár, Žebříček A, WRE:

Zkušení pořadatelé z hradecké Slavie uspořádají letošní druhý Áčkový víkend. V lesích okolo osady Koliba se utká v podstatě celá česká mládežnická i dospělá špička (snad s vyjímkou Křivdy a Janošíkové) o body do ČP a áčkových žebříčků, a na sobotní krátké trati také o body do žebříčku WRE, neboť je tento závod také počítán do této série. Závodníky čeká prostor, který pamatuje dvojitý triumf českých juniorských štafet na MSJ přesně před 10 lety. Les je již typicky hradecký, rovinatý s množstvím porostových detailů a hustou sítí komunikací, lze tedy očekávat místy velice rychlá tempa, a úměrně tomu také vypadají parametry tratí, které co ušetří na převýšení tak získají na vzdálenosti. V sobotu se běží krátká trať, v neděli pak klasika.

Pokyny závodů. Živé výsledky. Odkazy na GPS tracking hlavních kategorií k dispozici v ORISu na stránce závodů.

Žebříček B – Čechy:

Oddíl TJ START Náchod si pro širší orienťáckou veřejnost připravil třetí letošní klání v rámci české odnože béčkového žebříku. V samotném ústí CHKO Broumovsko, ve svahu nad městečkem Hronov, se sjede necelá tisícovka lampionů, aby prozkoumala místní terén. Čeká je opět v sobotu middle, v neděli long. V lese pak kopcovitý prostor mezi podhůřími Krkonoš a Orlických hor, s mnoha pozůstatky po těžbě kamene či uhlí, a v neposlední řadě pozůstatky československého opevnění ze třicátých let minulého století. Pořadatelé na webu závodu postupně uvěřejnili množství fotografií z prostoru závodů, takže si můžete udělat obrázek, co zajímavéhop vás v lese čeká: galerie.

Pokyny závodů. Živé výsledky.

Žebříček B – Morava:

Moravská edice podzimního béčkového klání se, stejně jako ŽB Čechy, přiblíží česko-polské hranici, a to dokonce velice blízko. Obec Píšť je od našeho severního souseda vzdálena necelý kilometr, a jako centrum závodů si ji zvolili pořadatelé z OOB TJ Baník Ostrava a lepus.cz. Konkrétně se pak centrum nachází na koupališti v západní části obce, tak doufejme, že vydrží slunné a teplé počasí. ŽB Morava jako jediné prohodily pořadí disciplín, v sobotu se bude zápolit na klasické trati, v neděli pak na krátké. Mapa je příznačně pojmenována “Rýhy”, a dle pořadatelů to opravdu výstižně popisuje charakter terénu. Ukázky mapy inzerují i přes relativně milosrdné převýšení velmi rozmanitý prostor plný terénních detailů, ať už přírodního charakteru (potoky a jejich údolíčka, prohlubně, bažiny) tak umělého původu (lomy a lomíky, jámy, melioračky a podobné).

Pokyny závodů. Živé výsledky.

Ať už se vydáte na kterékoliv ze závodů, přejeme Vám správný směr, rychlé nohy a hlavně skvělou zábavu a odreagování u toho nejkrásnějšího sportu!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.