Předstartovní horečka: druhý Béčkový víkend

od | 31. 5. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Zítřek je kromě dne dětí a začátku posledního měsíce školy zároveň jedním ze dvou dnů dalšího víkendu druhé nejvyšší soutěže domácího OB, Žebříčku B. Pojďme se podívat co na závodníky v Železných horách a ve Vizovické vrchovině čeká.

Tři závody v Čechách

Pořadatelé z LPU se během nadcházejícího víkendu zhostili pořádání nikoliv tradičních dvou, ale hned tří závodů. Kromě tradičního middlu a klasiky totiž do letošního kalendáře ŽB-Čechy netradičně přibyl i sprint, jenž tento víkend otevře.

Poběží se v městečku Chvaletice, jež pořadatelé na závod vymezili skoro celé. Závodnici se mohou těšit na sprint po sídlišti a mezi areály několika místních škol okořeněný použitím umělých překážek neboli ,,švábů”. Důležité upozornění je, že provoz nebude, narozdíl například od závodů ČP, nijak omezován a závodníci si tak musí dávat kromě mapy zvýšený pozor i na cestu a vlastní bezpečí; dle pořadatelů však v sobotu ráno ve Chvaleticích žádné dopravní přehlcení nehrozí.

Odpoledne se pak centrum přesouvá pár kilometrů jihovýchodním směrem k obci Zdechovice, v níž přilehlém lese se odehraje ještě v sobotu odpoledne závod na krátké trati a v neděli se závodníci naposledy za víkend utkají na trati klasické. Les je smíšený s poměrně malým převýšením, o to delší na účastníky ale čeká trať vzdálenostně (např. muži mají v sobotu 6,7 km a v neděli 15,2). Jedná se o jinou pasáž stejného lesa, jenž před sedmi lety hostil ČP v Litošicích, kdo si tedy pamatuje víc než minerálku, může v rámci přípravy na víkend oprášit mapy 🙂 Na krátké trati budou mít všichni mapy v měřítku 1:10 000, na klasice pak kategorie DH16-DH40 dostanou mapu v menším měřítku 1:15 000, ostatní opět 1:10 000. Pro mladší dorostence slouží pak lesní závody ve Zdechovicích jako nominační na letošní MED v Polsku na konci června.

Moravské svahy

O dvě stě kilometrů dále na jihovýchod, v místech kde se zvedá Vizovická vrchovina a přes údolí jsou Javorníky, mezitím uspořádají členové Vizovického oddílu druhý závodní víkend ŽB-Morava. Závodníci se mohou těšit na tradiční východomoravský terén s nekompromisními svahy a hlubokými údolími, známý například ze závodů jako Zlínský (Š)krpál či předloňský Český pohár v Ráztoce. I podle pohledu na parametry tratí je zřejmé, že v Lačnově budou vítězit především ti nejlépe silově připravení, například mužská klasika nabídne na deseti a půl kilometrech při ideální volbě solidních 520 metrů převýšení. Stejně jako v Čechách se v sobotu začíná krátkou tratí s mapou 1:10 000 a v neděli na účastníky čeká klasika na mapě 1:15 000 pro DH16-40 a 1:10 000 pro ostatní. Na závěr ještě zmíníme dvě lákadla od pořadatelů – valašské frgály a možnost nakoupit testovací sady bot INOV-8 a CRAFT za 500 či 1000 korun na pár.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.