Plzeňská pohádka pokračuje

od | 3. 7. 2024 | OB v ČR

Čtyři Češi s medailí z jednoho dne? Však sprintovky byly už v pondělí? Ne ne, opravdu to není chyba, jen naše juniorské reprezentanty pustili předvést, co dokážou v lese!

Po úvodní dvojici sprintových závodů se dnes JWOC přesunul k lesním disciplínám a aréna pod kopcem Bábovka hostila závod na té královské – klasické trati. Český tým se na startovní čáru stavěl se silnými očekáváními: úřadující mistryně světa na klasice Lucie Dittrichová nastupuje i zde v Plzni a zbytek soupisky je sestaven z o nic méně kvalitních závodníků, jak mezi ostatními juniorkami, tak jejich pánskými protějšky.

První závodníci se na trať dlouhou 11.5 km s převýšením 560 metrů pro juniory a 9.6 km s 480 metry stoupání pro juniorky vydali již v devět hodin ráno, ovšem vzhledem k počtu reprezentantů na startovní čáře se v obou kategoriích dalo očekávat napínavé klání pokračující dlouho do odpoledne.

Hned první doběhnuvší Češi se z lesa vraceli na krásných pozicích, ale chvíli před polednem začaly z radiokontrol přicházet ty nejkrásnější zprávy. Nejdříve se do čela pánského závodu probojoval Daniel Bolehovský (jenž nakonec skončil na bronzové pozici) a poté už přišla nejočekávanější informace: Lucka vede! Forma od loňska nezmizela, ba naopak s každou proběhlou kontrolou se náskok české reprezentantky zvyšoval a sen o druhém zlatě pro domácí výpravu tak začínal nabírat více a více reálné obrysy.

Skvělé zprávy ale odmítaly končit, když se dvacet minut po Lucii Dittrichové na trať longu vydala Viktorie Škáchová. Její průběhy konzistentně zaostávaly pouze za týmovou kolegyní a před námi se rodil obrázek vyhlášení s dvěma Češkami na pódiu.

Čas ubíhal, trať absolvovaly stále další a další závodnice ze všech koutů orienťáckého světa a žádná nedokázala sesadit české duo z čela, když najednou přece jen vyskočilo ve výsledcích mezi Dittrichovou a Škáchovou jedno jméno. Nejednalo se ale o žádný důvod ke smutku, neboť to byla poslední startující členka domácího manšaftu a čerstvě korunovaná mistryně světa ze sprintu Michaela Novotná, která ukázala, že rychle běhá nejen ve městě.

Chvíli před třetí hodinou bylo jasno: ze závodu juniorek si české barvy neodvezou domů jednu, ani dvě, ale všechny tři medaile! Výsledek, na který by ještě ráno nikoho snad ani nenapadlo pomýšlet – ale tady jsme, štípněte mě, jestli nespím!

Na výdech však nezbyl čas, neboť závod juniorů byl stále v plném proudu a právě nyní byla v lese nejnabitější část startovního pole. Mezi nimi i dva Češi – Jiří Donda a Jan Strýček. Oba dva předvedli v této obrovské konkurenci úžasný výkon a slavení tak pro domácí ještě nekončilo.

Konečná bilance: jedna zlatá, jedna stříbrná, dvě bronzové, jedno páté (J.S. Strýček) a jedno osmé (J.D. Donda) místo – půlka výpravy v nejlepší desítce! Nádherné výsledky ale nekončí tady, všechny juniorky se umístily v nejlepší třicítce (Hana Vítková 24., Ema Černá 27. a Kateřina Štěpová 28.), stejně tak mladá naděje Prokop Tomášek na 28. místě a i dvojice “sprintových specialistů,” jak byli brněnští závodníci označeni komentátory, běžela v lese opravdu výborně – Adam Zřídkaveselý skončil 35. a Tomáš Urbánek 57. – v závodě, kde startuje přes 170 nejlepších světových běžců famózní výkony.

Český tým tak má důvod trávit nadcházející volný den v dobré náladě a připravovat se znovu zabojovat o nejvyšší příčky v dvojici posledních závodů – v pátek na middlu a v sobotu na štafetách. Tak fanděte!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.