Orienťák na olympiádě? Skoro.

od | 8. 8. 2024 | Komentáře, OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Bude orienťák na olympiádě? To si asi ještě pár let počkáme. Nicméně už nějakou dobu se orientační běh pravidelně prezentuje na Olympijských festivalech. Letošní pařížská olympiáda není výjimkou. Přečtěte si o festivalu v Mostě.

Olympijské festivaly pořádá už od roku 2014 Český olympijský výbor na různých místech po Česku vždy v době konání olympiády. Přestože je na programu i několik hudebních vystoupení, hlavní podstatou akce je propagace sportu. A nejen toho olympijského. Na festivalu můžou návštěvníci společně sledovat přímé přenosy z olympiády, potkat se osobně s některými sportovci, ale hlavně – většinu sportů si sami vyzkoušet. A to včetně orienťáku.

Letošní Olympijský festival hostí známé severočeské město Most. Areál celé akce se rozprostírá u stejnojmenného jezera, které vzniklo zatopením hnědouhelného dolu doslova před pár lety. V těch samých místech stál ještě v 70. letech Starý Most. Původní myšlenkou, proč uspořádat festival zrovna v Mostě, bylo ukázat celému Česku, že to tady nevypadá tak, jak se o tom mluví. A myslím, že se to povedlo.

Festivalový labyrint a hrad Hněvín

Příprava festivalu začala už minulý rok v září. Od té doby se plány ještě několikrát otočily. Moje návrhy o vypuštění veřejnosti do blízkého lesa na výsypce (celé dvojkový hustník) se u organizátorů festivalu nesetkaly s úspěchem, takže jsme museli improvizovat s dobře známým labyrintem. Nakonec jsme neudělali jeden, ale dva labyrinty. Ten hlavní, postavený z kovových plotů, je pravidelný a jednodušší. Druhý labyrint je postavený o pár desítek metrů dál pouze z natažených pásek a je nepravidelný. Mezi nimi vznikl docela velký otevřený prostor, s asi desítkou stromů. To jsou mimochodem téměř jediné stromy, které v celém areálu festivalu najdete. Mezi nimi jsme vedli ty úplně nejjednodušší tratě pro nejmenší děti. V bludišti se nám totiž ztrácely.

Stavba probíhala z důvodu velkého horka a časové tísně částečně v noci

Postavili jsme 9 tratí od nejlehčích po nejtěžší. Trať I, která je určená pouze pro zkušené, má téměř všechny kontroly umístěné v areálu a nejrychlejší závodník (nutno podotknout, zkušený orienťák) ji má zaběhlou za necelé 3 minuty, zatímco nejpomalejší, ale úspěšný, za téměř 15 minut. Když jsme u těch statistik, tak od začátku festivalu 26. 7. do 6. 8. nám čip vyčetlo 9 736 závodníků (z toho 4 883 proběhlo svou trať úspěšně), mnoho z nich ale bylo ve dvojicích nebo větších skupinách. Padesátiprocentní úspěšnost správného ražení není u veřejnosti nijak zázračná, nicméně můžeme s jistotou tvrdit, že drtivá většina účastníků od stánku odchází spokojená se svým výsledkem, přestože v ražení třeba byla chyba.

Výsledkový portál

Místopředseda ČSOS Jan Picek na kontrole bludiště

Kromě orienťáku se dá na festivalu vyzkoušet nad 50 různých sportů od jachtingu přes vzpírání až po motorsport. Abych se přiznal, moc času projít si zbytek festivalu jsem neměl, ale vy si ho určitě najdete. Pokud nevíte, co s následujícím víkendem, dorazte do Mostu, třeba pokořit rekord na naší nejtěžší trati.

Stránky festivalu

1 komentář

  1. Avatar

    Super propagace orienťáku, díky všem, co se na tom podíleli!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 9. 2024
a svátek má Naděžda.