Orientační běh v srdci západních Čech – West cup

od | 16. 10. 2024 | OB v ČR, Orientační běh

Krušné hory a orientační běh – to je kombinace, kterou musíte zažít! Západní Čechy se pyšní jedinečnou krajinou kombinující pestrý terén, okouzlující přírodu a občasné bahenní překvapení. A právě zde, v srdci této krajiny, vznikla velká spousta oddílů, které se sjednotily pod Západočeskou oblast. Společně se setkáváme na závodech, trénincích a soustředěních, kde se děti i starší učí nejen od zkušených trenérů, ale i od sebe navzájem. Díky aktivnímu přístupu oblasti jsme se podívali i do zahraničí, například na soustředění v Polsku, či na závody 10Milla ve Švédsku. Nejdek Orienteering je jeden z oddílů Západočeské oblasti, přispívající k rozvoji tohoto sportu, především tradicí závodů WestCup.

WestCup se stal pevnou součástí našich kalendářů již v roce 2013, od té doby nabízíme každý rok závodníkům pořádnou dávku adrenalinu v prostředí Krušných hor. Při plánování našich závodů jsme pečlivě vybírali nejen ty nejmalebnější, ale i nejatraktivnější lokality. Centra závodů se v průběhu let nacházela v Nejdku, Rájci, Vysoké Jedli, Perninku a v dalších zákoutích okolních lesů.  WestCup jsou třídenní závody, které nabízí úplně vše – od nočního závodu, přes sprint a krátkou trať, až po klasiku ozvláštněnou disciplínou Free order, kde si každý může trasu naplánovat podle sebe. I když nás proslavil drsný terén, každý, kdo si to u nás jednou vyzkoušel, se s radostí vrací zpět. Každý rok k nám zavítá spousta nováčků, kteří si chtějí orientační běh vyzkoušet na vlastní kůži, a WestCup je pro ně skvělou příležitostí, jak začít.

Nejdek Orienteering možná není největší oddíl, ale co nám chybí v počtech, to doháníme vášní a odhodláním. Většina z nás s mapou a buzolou doslova vyrůstala – zatímco jiné děti si hrály na pískovišti, my už jsme bloudili po lese. A i když nás není zrovna mnoho, každý rok zvládneme pořádat závody, které přitahují slušnou dávku závodníků. Každému účastníkovi nabízíme nejen vhodné zázemí v centru závodu, ale především tratě, které otestují jak jejich orientační schopnosti, tak fyzickou kondici. Naše další mise? Ukázat novým generacím, že orientační běh je víc než jen sport – je to dobrodružství plné zábavy, kde se každá zatoulaná kontrola stává malým vítězstvím. Chceme, aby děti objevily kouzlo běhání s mapou a pomohly udržet náš oddíl nejen aktivní, ale i neustále rostoucí a vyvíjející se.

Za Nejdek Orienteering
Vojtěch Wolf

West cup – pořádná dávka adrenalinu v prostředí Krušných hor. Foto: Nejdek Orienteering

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 18. 10. 2024
a svátek má Lukáš.