O-Víkend v moravské metropoli se blíží!

od | 15. 11. 2023 | Orientační běh

Již příští týden nás čeká v pořadí druhý O-Víkend, tedy akce, která de facto uzavírá celou sezónu orientačních sportů. Po loňské premiéře v Chotěboři proběhne druhý ročník v moravské metropoli, tedy v Brně. Úkolu připravit tento ročník se zhostil tým Žabovřesk. Tento ročník ale nebude tak nabitý jako loni, chybět například bude Valná hromada ČSOS či Shromáždění Sekce OB, které proběhnou samostatně.

Celá akce započne v pátek 24.11. večer, kdy začně již tradiční seminář trenérů a rozhodčích, který má na starosti Pavel Košárek, metodik svazu a trenér juniorské reprezentace. Tento seminář bude trvat v podstatě celý víkend, od pátečního večera až do nedělního brzkého odpoledne. Připraveny budou zajímavé přednášky, a to například o osobním tréninku, stavbě tratí a dalších zajímavých tématech. Seminář se bude konat v učebnách Základní školy náměstí Svornosti, v tělocvičně této školy bude zároveň i jedna z možností ubytování na této akci.

V sobotu pak proběhne nejvíce akcí – kromě přednášek seminářů proběhne sprintový závod, který otevře tradiční Brněnskou zimní ligu. Centrum závodu bude ve škole na náměstí Svornosti, tedy na stejném místě, jako se bude konat již výše zmíněný seminář. Ředitelem závodu bude Jan Zháňal, ostatní funkce připadnou na dorostenecké závodníky, kteří tak mohou nabrat cenné zkušenosti, které se jim můžou hodit v dalších letech na důležitějších závodech. Hlavní rozhodčí bude Eliška Tomanová, staviteli tratí pak Tomáš Urbánek a Martin Bulička. Na tento závod se lze hlásit v ORISu.

V loňském roce se závodu při O-Víkendu zúčastnila i česká reprezentace. Bude tomu tak i letos? (Foto: Šimon Čtrnáct)

Úderem osmnácté hodiny pak započne první slavnostní akce – vyhlášení nejlepších orientačních sportovců za rok 2023. To se bude konat v Aule Q Fakulty strojního inženýrství VUT. Na tuto akci můžou pouze ti, kteří byli pozváni. Vyhlašovat se budou nejlepší sportovci ve 4 sekcích – “klasického” orientačního běhu, lyžařského orientačního běhu, orientačních závodů na horských kolech a Trail O. V sekci orientačního běhu bude vyhlášen nejlepší dorostenec/ka, 3 nejlepší junioři a 5 nejlepších dospělých. V sekcích LOB a MTBO bude vyhlášen stejně jako u orientačních běžců nejlepší dorostenec/ka a 3 nejlepší junioři, ovšem na rozdíl od OB se zde vyhlašují pouze 3 nejlepší dospělí. V sekci Trail O se pak vyhlašují pouze nejlepší, a to v kategoriích PARA a OPEN. Pro ty, co nebudou pozváni, je v plánu udělat online přenos na Youtube, podobně jako při vyhlášeních v minulých dvou letech. A kdo by mohl jednotlivé kategorie Ankety ovládnout? Mezi dospělými orientačními běžci je favorit jasný, a to Tomáš Křivda, v juniorech mezi adepty na vítězství patří Jakub Chaloupský a Lucie Dittrichová, u dorostenců jasný favorit není, šanci na vítězství má více závodníků. U “bajkerů” jsou hlavními favority na vítězství Vojtěch Ludvík a Kryštof Bogar, velkou šanci na bednu má i Martina Tichovská. V kategorii juniorských bajkerů může zvítězit kdokoliv ze 4 nominovaných, tedy Adam Černík, Natali Chamraďa, Lucie Messnerová či Jakub Račanský. U dorosteneckých bajkerů je jasnou favoritkou na vítězství Sofie Stránská, závodnice, která už nyní patří mezi nejlepší juniorky, tedy závodnice o kategorii výše, přitom může juniorské závody jezdit ještě příštích 5 sezón! U “LOBáků” patří u dospělých reprezentantů mezi největší favority na ovládnutí ankety Anežka Hlaváčová a Petr Horvát. U juniorů se favorizuje na vítězství Michaela Srbová nebo Marek Štěrba. V dorostencích je hlavním favoritem na ovládnutí hlasování Filip Mairich. Moderování akce se ujme dvojice Petr Kubásek a Daniel Wolf.

Aula Q, místo letošního vyhlášení Ankety o nejlepšího orientačního sportovce (Foto: VUT Brno)

Po slavnostním vyhlášení se poté účastníci této akce přesunou na další společenskou akci, a to ples O-Gala, kde se připojí k široké orienťácké veřejnosti, tento ples není na rozdíl od vyhlášení uzavřenou akcí, přijít sem může opravdu kdokoliv! Ples proběhne v Kulturním domě Rubín, který se nachází přibližně půl kilometru od základní školy náměstí Svornosti, kde bude možnost přespat v tělocvičně. Ples započne ve 20 hodin, během něho vystoupí skupina CCA Gang, která má široký repertoár, od skladeb starých přes půl století až po hity z nedávné doby. Na plese dále bude k dispozici bufet s pitím a jídlem, fotokoutek a proběhne také tombola. Ples potrvá minimálně do půlnoci, pokud bude ze strany účastníků plesu zájem, tak kapela pak může přidávat další hity, ovšem nejdéle do 2:00, kdy bude nutné vyklidit prostor sálu. Na ples je možné přihlásit se zde.

Kulutrní dům Rubín, místo konání letošního O-Gala (Foto: Open House Brno)

Současně s O-Víkendem také proběhne úvodní sraz dospělé reprezentace, centrum tohoto srazu bude v brněnské části Soběšice, která se nachází na severu města. Velkou zajímavostí je to, že mužská a ženská část reprezentačního družstva je velice nevyrovnaná, když reprezentační družstvo mužů má 7 členů, zatímco ženské pouze 4. Zároveň mezi ženami došlo k jednomu z nejvýraznějších odchodů za poslední roky, reprezentační kariéru totiž ukončila Vendula Horčičková, juniorská mistryně světa ze štafety z roku 2013 a také stříbrné medailistka ze štafety z loňského evropského šampionátu. Reprezentační oblečení ale nemusí úplně odkládat, jelikož v týmu bude pokračovat jako asistentka trenéra, která bude pomáhat na akcích.

A jak vypadají přípravy z pohledu předsedy pořádajícího klubu, tedy Jana Fialy?

Přípravy vyhlášení Ankety jsou hektické, blížíme se do finále, ale zatím neuběhl termín potvrzení účasti, takže úplně ještě netušíme, kdo přesně dorazí jak z řad nominovaných, tak z řad pozvaných hostů. Snad do konce týdne budeme moudřejší. Stále ladíme technické záležitosti jako vybavení na pódiu, audiovizuální systémy a jejich obsluhu atd., pracuje se na scénáři (velké poděkování Adélce Finstrlové) či na grafice a videích (pod taktovkou naší designové skupiny a Adama Juráka). Příprava seminářů je v režii svazu, příprava sprintového závodu je na dobré cestě a příprava plesu O-Gala je podobně náročná jako vyhlášení Ankety – dolaďujeme doprovodný program (krom živé hudby), catering atd. Bude snad i překvapení, celé O-Gala je v režii Maky Firešové a Ondry Hlaváče.

Předseda jednoho z největších českých klubů byl také dotázán na to, jestli je lepší pořádat akce tohoto typu v menších městech či ve větších:

Akce typu O-víkend je potřeba pořádat tam, kde se najdou ochotní pořadatelé. Je jedno, zda je to menší či větší město, vše má svá pro i proti – ale ochota lidí vložit do přípravy svůj čas a energii, to je to nejpodstatnější a nenahraditelné. A samozřejmě, ideální je pro pořádání získat i podporu místní samosprávy.

Doufejme tedy, že i druhý O-Víkend bude minimálně stejně tak dobrý, jako ten loňský v Chotěboři, a že si tak užijeme krásné zakončení orienťácké sezóny! Tak neváhejte a přijeďte do druhého největšího českého města, tedy do Brna!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.