Neuvěřitelný JWOC vyvrcholil – zlato a stříbro ve štafetách!

od | 8. 7. 2023 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

Dnešním závodem štafet vyvrcholilo Juniorské mistrovství světa v Rumunsku. A českým barvám závody s infarktovými koncovkami opět vyšly – junioři získali zlato, juniorky stříbro! Naši závodníci tak získali na tomto šampionátu 6 medailí, čímž vyrovnaly rekordy z let 2000 a 2018, kvalitou medailí je však tento šampionát hro naší zemi historicky nejlepší!

Opět se běželo z arény u města Cavnic, tedy ze stejné arény použitou pro middle a klasiku. Tratě po startu vedly nejprve po loukách, poté následovala pasáž v dobře průběžném lese, následně se opět běželo po louce a po průběhu diváckým úsekem následoval “pytlík”, který byl velmi náročný, jelikož vedl velmi špatně průběžným lesem, kde se často dělaly chyby.

Štafetový úsek pro juniory měřil 5,5 km, převýšení dosáhlo 285 metrů a počet kontrol byl 21. Česká A štafeta běžela ve složení Daniel Bolehovský-Jiří Donda-Jakub Chaloupský, B štafeta poté ve složení Matyáš Štregl-Martin Gajda-Jan Strýček. Hromadný start závodu proběhl v 9:30 místního času a na trať se vydalo 54 štafet. A Daniel Bolehovský odvedl to, co na prvním úseku bylo jeho úkolem, tedy přivést štafetu na předávku v balíku. Po celou dobu se držel na čele, v cíli sice předával na 10. místě, ale se ztrátou pouhých 15 vteřin na vedení. Po prvním úseku byla ve vedení štafeta Švédska, následovala štafeta Švýcarska a na třetím místě společně štafety Norska a Velké Británie. Na druhém úseku Jiří Donda se nejprve držel spolu se Švýcarem Buehrerem na čele, poté Švýcar utekl a vypracoval si přibližně minutový náskok. V pytlík však udělal Švýcar chybu a náš závodník ho doběhl spolu s Norem, který mezitím udělal chybu. Na předávce pak byly 3 štafety seřazeny v 5 vteřinách – Norsko, Švýcarsko, Česko. Jakub Chaloupský po startu měl nejprve společné farsty se Švýcarem Pascalem Schaererm, tyto farsty byly delší než ostatní farsty, navíc Kuba spolu se švýcarským závodníkem udělali menší chyby, a po vyrovnání farst tak měli mírnou ztrátu na štafety Švýcarsko B, Norsko a Finsko. Tuto maličkou ztrátu ale brzy doběhli a tak se utvořila skupina bojující o titul. Tato skupina se mírně rozdělila na poslední farstované kontrole, kdy naše štafeta a štafeta Švýcarsko 2 měla nejlepší farstu, a tak se mírně odpoutala. Na diváckém úseku tyto dvě štafety probíhaly bok po boku, a k tomu se mírně dotahovala první štafeta Švýcarska. V náročném pytlíku udělal Pascal Schaer chybu, čímž bylo jasné, že o zlato si to rozdají štafety Česka a Švýcarska B. Čekalo se na to, kdo se jako první objeví na sběrce. Když bylo na obrazovce vidět, že je to Jakub Chaloupský a Švýcar se za ním objevil až za několik sekund, bylo jasné, že si česká štafeta běží pro zlato! Švýcarský závodník pak závěr úplně vypustil, jelikož v cíli ztratil na Chaloupského 19 vteřin. Jakub Chaloupský pak řekl v rozhovoru, že “zkusil Šůšn”, později to rozvedl tak, že čekal na vhodný okamžik, kdy zaútočit, a ten podle něho přišel u potoka těšně před sběrkou. Na třetím medailovém místě se pak umístila štafeta Finska, která na naše mistry ztratila 3 minuty a 18 vteřin. Naše B štafeta skončila na 13. místě se ztrátou 7 minut a 37 vteřin.

Krátce po doběhu nejlepších juniorů odstartoval závod i pro juniorky. Déla úseku pro juniorky byla 4,1 km, počet kontrol byl 15 a převýšení dosáhlo 250 metrů. První úsek skvěle rozběhla Anna Karlová, když se celou dobu držela na čele balíku a nakonec předávala na prvním místě s náskokem 11 vteřin na štafetu Švédsko 1. Na třetím místě byla se ztrátou 40 vteřin štafeta Finsko B. Na druhém úseku Markéta Mulíčkovou hned dostihla švédská závodnice Elsa Sonesson, nějakou dobu běžely spolu, poté se Švédka odpoutala a Markéta Mulíčková běžela spolu s Maďarkou Viktorií Mag. Vlivem delší farsty, kterou měla Mulíčková (ale i Švédka Sonesson), se Markéta Mulíčková propadla na 4. pozici, naopak díky lepší farstě se na švédskou štafetu dotáhly štafety Maďarka a Norska. Diváckým úsekem tyto štafety probíhaly společně, pak ovšem švédská závodnice udělala chybu v pytlíku, čímž se maďarská a norská štafeta odpoutala, a vybudovaly si mírný náskok. Na předávce pak předávaly štafety Maďarska a Norska úplně stejně, švédská štafeta měla ztrátu 36 vteřin a přesně půl minuty za ní předávala i Markéta Mulíčková. Na posledním úseku se poté děly věci – delší dobu maďarská a norská štafety běžely spolu, švédská běžkyně Alma Svennerud měla nejprve menší náskok před naší finišmankou, kterou byla Lucie Dittrichová, vlivem horší farsty na páté kontrole se však seběhly a bojovaly tak spolu o bronz. Poté však na osmé kontrole měly jak česká, tak švédská štafeta lepší farsty oproti štafetám z Maďarska a Norska, takže na dalším postupu se všechny štafety seběhly a rázem se vytvořila čtveřice bojující o všechny medaile! Na diváckém úseku měla maličký náskok švédská štafeta a s přibližně 10 vteřinovým odstupem běžely pospolu maďarská, norská a česká štafeta. Po náběhu do hustníkové části byly všechny štafety opět pohromadě, v hustníku začala mírně ztrácet norská štafeta, čímž to vypadalo na to, že o všech medailistech je rozhodnuto, pouze že se na doběhu rozhodne o tom, která štafeta jakou bude mít. Na sběrku jako první přiběhla Lucie Dittrichová, přibližně 3 vteřin za ní sběrku orazily Švédka Svennerud a Maďarka Rita Maramarosi. Na dlouhém doběhu však bohužel nejprve Švédka a poté i Maďarka Lucku předběhly, čímž jí sebraly možnost zopakovat zlatý double ze včerejší klasiky. Po vyčtení čipů se však ukázalo, že švédská závodnice neorazila devátou kontrolu, čímž švédská štafeta byla diskvalifikována a zlato tak nakonec brala maďarská štafeta, která porazila naši štafetu o pouhou jednu vteřinu! Bronz po této diskvalifikaci nakonec získaly Norky. Také nesmíme zapomenout na výborný výkon naší B štafety, která běžela ve složení Barbora Smolková-Michaela Metelková-Ema Černá, která si vyběhla pěkné 9. místo se ztrátou 9:29 na vítězky z Maďarska.

Toto Juniorské mistrovství světa bylo doposud nejúspěšnější v české historii, překonalo i legendární JMS v roce 2000, které se konalo v Novém Městě na Moravě. V roce 2000 brali čeští závodníci 6 medailí, z toho 3 zlaté, jednu stříbrnou a 2 bronzové. Při letošním šampionátu Češi získali také 6 medailí, stejně jako v roce 200 měli 0 3 zlaté medaile, ale stříbrných medailí bylo letos více, konkrétně 3, což dělá rozdíl oproti šampionátu z roku 2000. A příští Juniorské mistrovství světa se bude konat příští rok v České republice, konkrétně na Plzeňsku, a navíc zde bude moci startovat mnoho skvělých závodníků z letošního ročníku. Už jen toto dělá skvělou reklamu, proč se podívat na příští Juniorské mistrovství světa, tak neváhejte a přijeďte mezi 1. až 6. červencem příštího roku do Plzně a okolí!

4 Komentáře

  1. Avatar

    Pěkné shrnutí, jenom: Češi získali, ne Češi získaly.😉

    Odpovědět
  2. Avatar

    👍

    Tak ještě: v roce 2000 měli… 🤣

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Děkujeme za opravy 🙂

      Odpovědět
    • Avatar

      Jde to dobře!

      Tak ještě: v roce 200 měli…
      a už dám pokoj.😃

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.