Mnoho krátkých postupů vedoucích k medaili aneb analýza H21 MČR na krátké trati

od | 19. 9. 2023 | Analýzy, Orientační běh, Závody

O víkendu proběhlo poslední individuální lesní Mistrovství České republiky v orientačním běhu pro rok 2023. Netradičně se jednalo o krátkou trať, která se běžně běhá již na jaře. Mistrovství se konalo na louce u vesnice Samotín, která se nachází poblíž města Svratka. Šampionát pořádal klub TJ Spartak 1. Brněnská. Vítězi v hlavních kategoriích se stali Jana Stehlíková a Tomáš Křivda. Přinášíme analýzu mužské trati, která ovšem bude trochu netradiční, jelikož bude zkoumat postupný průběh závodu u nejlepších závodníků na delších úsecích.

Start-K4: Po startu přišla poměrně jednoduchá část, kde se dalo dobře orientovat podle vodotečí, z čehož hlavně těžili dobře fyzicky vybavení závodníci. Ovšem i někteří spolufavorité zde chybovali, jako Jan Petržela a Jonáš Hubáček, kteří při postupu na 2. kontrolu zaběhli moc daleko, čímž ztratili více než minutu.

K4-K5: Po této úvodní pasáži přišel první delší postup, který byl časově delší než první 4 kontroly dohromady. A Tomáš Křivda při tomto postupu po mírně pomalejším začátku naplno ukázal své natrénované kilometry, až byl na tomto postupu o téměř půl minuty rychlejší než Vojtěch Král. Náročný postup vyžadoval dobrý směr a pohlídání si dohledávky. Možná i z tohoto důvodu se zde vychybovali Martin Roudný, Miloš Nykodým a Daniel Vandas, kterým se vzdálili medailové pozice.

K5-K11:Následující pasáž o několika kontrolách se výborně povedla Jonáši Hubáčkovi, který ji proběhl nejrychleji a vrátil se tak do boje o medaili. Tomáš Křivda ji také zaběhl velmi dobře, čímž mírně zvýšil náskok na Vojtěcha Král, který zde byl o trochu pomalejší.

K11-K12: Na dalším delším postupu byl nejrychlejší Vojtěch Král, čímž snížil ztrátu na Tomáše Křivdu na 21 vteřin, tedy v tomto případě by stačila jedna malá chybička a pořadí by se mohlo prohodit. Špatnými volbami šlo zde ztratit i desítky vteřin, což bylo vidět například u Jakuba Glonka či Martina Roudného. Jakub Glonek zde také ztratil, a tak se mu přiblížil ze 4. místa Jonáš Hubáček. Ještě větší chybu předvedl Martin Roudný, který se propadl až na 10. místo, zároveň u této kontroly došlo ke klíčovému momentu, kdy se zde seběhl s Tomášem Křivdou, který startoval dvě minuty za ním, a spolu pak běželi až do cíle.

K12-K16: Na řadu přišla série krátkých hustníkových postupů, které se skvěle povedly Tomáši Křivdovi a Martinu Roudnému, Miloši Nykodýmovi a Jonáši Hubáčkovi. Vojtěch Král zde naopak udělal chybu v dohledávce na 14. kontrolu, čímž ztratil cenný náskok na 4. pozici, jelikož po této kontrole měl stejný čas spolu s Jonášem Hubáčkem.

K16-K20: V pasáži následující po vyběhnutí z hustníku 5 závodníků bojující o 3 medaile příliš nechybovalo, rozmezí 20 vteřin v pasáži mezi 5 nejlepšími značilo napínavý souboj hlavně o stříbrnou a bronzovou medaili, když rozdíl na konci mezi druhým závodníkem a dvěma závodníky na děleném 4. místě byly pouhé 3 vteřiny! Tomáš Křivda na druhého Vojtu Krále měl v tuto chvíli již téměř dvouminutový náskok.

K20-K21: Poslední delší postup skvěle zvládlo duo Tomáš Křivda a Martin Roudný, čímž si Martin Roudný vypracoval mírný náskok na druhé pozici. Miloš Nykodým se po tomto postupu dostával o dvě vteřiny před Jonáše Hubáčka, naopak Vojtěch Král zvolil horší postup a propadl se na 5. místo.

K21-K26: Závěrečnou část trati si Tomáš Křivda a Martin Roudný již pohlídali, čímž získali zlatou a stříbrnou medaili. Miloš Nykodým v této části udělal dvě menší chyby, kvůli kterým se propadl až na páté místo. Jonáš Hubáček naplno využil výhodu posledního startujícího, i přes několikavteřinové ztráty na posledních kontrolách na Vojtu Krále měl k dispozici informaci od komentátora na sběrce, díky které měl nejrychlejší doběh a s náskokem 16 vteřin na Vojtěcha Krále získal bronzovou medaili.

.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.