Mimořádný úspěch českého OB – zlatý double z klasiky na JMS!

od | 7. 7. 2023 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Po volném dni dnes pokračovalo klasikou Juniorské mistrovství světa v západním Rumunsku. A dnešní den se zapsal do dějin českého orienťáku, protože vůbec poprvé v historii na juniorských šampionátech získala česká reprezentace v individuální disciplíně zlato jak v juniorech, tak v juniorkách! Zasloužili se o to Jakub Chaloupský a Lucie Dittrichová, kteří tak ještě vylepšili své umístění ze středeční krátké trati. Trenér reprezentace Pavel Košárek se zároveň po 7 stříbrných a 8 bronzových medailích z předcházejících 10 šampionátů, kdy vedl juniorskou reprezentaci, konečně dočkal zlatého úspěchu, a to hned dvojnásobného!

Dnešní klasika se opět konala v lesích u města Cavnic, tratě byly výrazně náročnější než středeční middle. Juniorky měly trať dlouhou 7,8 km, převýšení dosáhlo 310 metrů a počet kontrol dosáhl 17. Jak již bylo řečeno výše, juniorskou světovou šampionkou se stala Lucie Dittrichová! Po 12. místě ve sprintu, 5. místě ve sprintových štafetách a 2. místě na middlu tak získala i nejcennější medaili! Pro úplnost je třeba dodat, že tato závodnice je věkem ještě dorostenka, letos tedy mohla startovat ještě na Mistrovství Evropy dorostu, tedy šampionátu o kategorii níže! Její výsledný čas na této trati dosáhl 57:28, což bylo poměrně nízko pod předpokládaným časem vítězky, který byl 60 minut. Tato závodnice startovala přibližně v polovině startovního pole, trať zaběhla velmi dobře, při doběhu do cíle měla náskok 3 minut a 57 vteřin na předtím vedoucí Finku Sallu Isoherranen. Pro Lucku pak začalo dlouhé čekání v křesle pro průběžně vedoucí závodnici. Na trati, případně v předstartovní karanténě, ještě byly velké favoritky, například ostatní medailistky ze středečního middlu Henriette Radzikowski ze Švýcarska a Pia Young Vik z Norska, dalšími favoritkami, na jejichž výkon musela Lucka čekat, byla obhájkyně loňského stříbra Eeva Liina Ojanaho z Finska či úspěšná závodnice ze sprintových závodů na tomto šampionátu, Maďarka Rita Maramarosi.

Lucie Dittrichová na doběhu zlatého závodu (Foto: Martin Křivda)

Závod výborně rozběhla Pia Young Vik, která si v první polovině vypracovala více než minutový náskok na Lucku, stejně tak Henriette Radzikowski, která v první části trati na Norku ztrácela mezi pěti až patnácti vteřinami. Poté ovšem tyto dvě závodnice špatně zvolily postup na 11. kontrolu a následně mírně chybovaly i na následujícím krátkém postupu na 12. kontrolu, čímž se Norce náskok smrskl na pouhých 23 vteřin na Lucku, švýcarská závodnice po této kontrole měla ještě menší náskok, a to pouhých 5 vteřin. Poté následoval nejdelší postup, který byl velice vyrovnaný, Radzikowski zvolila severní variantu vedoucí částečně hustníkem, tento postup byl o 4 vteřin rychlejší než postup Lucie Dittrichové, která zvolila spodní variantu, která se hustníku jakkoliv vyhla. Podobný postup zvolila i Pia Young Vik, ovšem vyběhla zbytečně cestičku navíc, díky tomu byla na tomto postupu oproti Lucce pomalejší o 41 vteřin, čímž se propadla na třetí místo. Poté následovaly poslední dva lesní postupy a poté byla už jen kontrola na louce a sběrka. Na poslední lesní kontrolu švýcarská závodnice zvolila mírně horší postup než Lucka, čímž nabrala ztrátu 6 vteřin. Na sběrce poté ztrácela 7 vteřin, jenže následoval téměř 400 metrový doběh do cíle, na kterém se pokusila za mohutného fandění týmových kolegů a komentátorů v aréně stáhnout ztrátu. A téměř se jí to povedlo, na doběhu byla o 6 vteřin rychlejší než naše závodnice, což ve finále znamenalo ztrátu pohou jednu vteřinu (!) na Lucii, která si pak mohla ulevit po tomto ohrožení její pozice. Norce Pie Young Vik se závěr úplně nepovedl, nabrala další ztrátu, která v cíli byla minutu a 5 vteřin.

Mapa klasiky juniorek

Maďarka Marramarosi závod taktéž výborně rozběhla, na prvních kontrolách měla časy ve srovnání s Lucku přibližně na stejné úrovni, poté ovšem začala mírně chybovat, čímž začala na Lucku ztrácet a po velké chybě na 11. kontrolu nabrala takovou ztrátu, kterou již nemohla dohnat. Ze závodnic, které podle mezičasů mohly ještě Lucku ohrozit, tak zbývala ještě Finka Eeva Liina Ojanaho, která běžela “virtuálně” s Luckou prakticky totožně až do 10. kontroly, na 11. kontrolu však stejně jako Maďarka Rita Marramarosi udělala velkou chybu, čímž bylo prakticky jasné, že Lucka první místo! A v 14:50 místního času komentátor závodu oznámil, že Lucie Dittrichová je oficiálně juniorskou mistryní světa na klasice! Znamenalo to, že po 10 letech a jednom dni česká juniorská reprezentace získala zlato z Juniorského mistrovství světa! Zároveň tím trenér Pavel Košárek dokázal poslední úspěch, který mu v jeho sbírce úspěchů od podzimu 2013, kde trénuje juniorskou reprezentaci, chyběl, tedy to, že jeho svěřenec či svěřenkyně vyhráli závod na JMS!

Mapa klasiky juniorů

Tou dobou již probíhal závod juniorů, který byl dlouhý 10,7 km, měl převýšení 585 metrů a 23 kontrol. Největším favoritem byl švédský závodník Noel Braun, který obhajoval zlato z loňského šampionátu v Portugalsku. A obrázek závodu tomu napovídal, na mezičasech byl vždy rychlejší než jeho konkurenti. Jenže 32 minut po něm vystartoval Jakub Chaloupský, který již na prvním mezičase ho o pár vteřin předběhl, v další části trati svůj náskok postupně navyšoval, až v cíli byl náskok na švédského juniora Brauna neuvěřitelné tři minuty a osm vteřin! Jednalo se o zatím životní závod Jakuba Chaloupského, který v cíli prohlásil, že závod odběhl absolutně bez chyb. Kuba se pak mohl posadit vedle své kolegyně a kamarádky Lucie Dittrichové do křesla pro vedoucího závodníka, odkud mohl pozorovat výkony svých konkurentů. Sledování pro něho bylo výrazně příjemnější, protože žádný větší favorit na startu či v karanténě nebyl, chvíli ovšem musel sledovat to, že “virtuálně” podobně s ním běželi na počátku trati Matthieu Buehrer ze Švýcarska, který byl na prvních dvou mezičasech třetí, a Matthias Barros Vallet z Francie, který byl na prvním mezičase čtvrtý se ztrátou necelé minuty, poté ovšem začal chybovat a výrazně se propadávat pořadím. Poté začal dělat menší chyby i Švýcar, čímž začalo čím dál víc být jasné, že přijde zápis do historie českého orienťáku! A když v  15:57 místního času překročil poslední startující muž na trati, Rakušan Peter Bobek, čas Jakuba Chaloupského, definitivně ohlásil místní komentátor fakt, že Česko má jak mistryni, tak mistra světa na klasice! Jediný český double na Juniorském mistrovství světa nastal před 10 lety a jedním dnem, jednalo se o slavné štafetové závody při JMS na našem území u Hradce Králové. Tento úspěch je ovšem výraznější v tom, že se jedná o individuální závody, kde je daleko větší konkurence (dnes běželo 169 juniorů a 146 juniorek!). Také pro trenéra Pavla Košárka to musel být úžasný den, jelikož téměř 10 let čekal na zlatý úspěch a v jeden den se dočkal hned dvakrát! Po doběhnutí všech závodníků následovalo vyhlášení, které si naši závodníci a členové realizačního týmu velice užil, po vyhlášení našich závodníků provolávali “už je to tady” či skákaly a přitom řvali “kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!”. Zároveň jak vítězové, tak ostatní čeští závodníci a trenéři zpívali českou hymnu, která se na JMS hrála po 10 letech.

Radost Jakuba Chaloupského po doběhu klasiky (Foto: Martin Křivda)

Zapomenout nesmíme ani na další výborná umístění českých reprezentantů – na 8. místě závod juniorek dokončila Anna Karlová, když ho stejně jako ve středu velmi dobře rozeběhla, ale poté chybovala. Na 11. místě doběhl v juniorech Daniel Bolehovský, 14. místo obsadil Jiří Donda, 24. pozici si vyběhla Michaela Metelková, o dvě místa za ní skončila Markéta Mulíčková, na 29. místě skončila Barbora Smolková a o pozici za ní 3. desítku uzavřela Ema Černá. V juniorech skončil na 54. místě Matyáš Štregl, na 64. místě Martin Gajda a umístění českých juniorů uzavřel 76. pozicí Jan Strýček. Zítra je na programu poslední závod, a to štafety, které startují již v 8:30 našeho času. Na tomto odkazu můžete sledovat live stream, tak neváhejte a fanděte našim úžasným juniorům!

Juniorští světoví šampioni po vyhlášení (Foto: Martin Křivda)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 18. 10. 2024
a svátek má Lukáš.