Miloš Nykodým: Lucifer ULTRA je nejlepší čelovka, jakou jsem kdy měl

od | 22. 10. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Rozhovory

Někteří to milují, jiní nenávidí. Běhání s čelovkou. Nastává ta doba, na odpolední proběhnutí po práci bude světlo nedílnou součástí. Jak to má Miloš Nykodým? „V noci běhám rád. Téměř pokaždé mám pocit, že mi to hodně dobře běží.“ Kolik už český reprezentant vystřídal čelovek, na co si dát při výběru světla pozor a jakou čelovku by doporučil?

Co tě na nočních závodech baví?
Závod má takovou speciální auru. V orientačním běhu si často připadáte, že jste jen vy a příroda. Tento pocit se s elementem tmy výrazně zvyšuje. A právě i proto má spousta lidí problém, minimálně na začátku, zvyknout si na takový pocit. S tím se pojí i strach, který je potřeba překonat.

Dá se proti tomu strachu bojovat třeba dobrou čelovkou?
Myslím, že jo. Čím lepší světlo člověk má, tím bezpečněji si připadá, a také tím rychleji může běžet, protože si pořádně vidí pod nohy. Síla světla ale není to nejdůležitější. Jde především o velikost světelného kuželu. Můžete mít mega silné světlo, ale pokud je to „sniper“, úzký kužel, k ničemu vám nebude.

Těch parametrů, co u výkonných čelovek zkoumat, je hodně. Váha samotného těla čelovky i baterie, výdrž, zmiňovaný kužel světla, kombinace optik pro přehlednost mapy a terénu, podání barev, barevná teplota, atd. Přijde mi, že nejvíc se řeší výkon. Je to tak?
Každý metr dosvitu dál se samozřejmě počítá. Čím dříve uvidím terénní zlom, skálu, srázek, hustník, tím plynuleji/rychleji mohu běžet a mapovat. Ale stejně tak šířka kuželu mi poodhaluje více informací, které jsou neméně důležité pro orientaci v prostoru. Není to jen o počtu lumenů.

Přesto, poznáš v lese 8 000 a 3500 lumenů?
V otevřeném lese, kde je i za denního světla dobře vidět, poznám rozdíl mezi 8k a 3,5k lumeny. Pokud se budu pohybovat v zavřenějším terénu, tak rozdíl nepoznám.

Víš, kolik jsi už měl čelovek?
Spousty. Pokud se ale bavíme o čelovkách pro orientační běh, tak těch bylo cca sedm. Rozdíl mezi první, kterou jsem dostal za nominaci na mistrovství Evropy dorostu v roce 2006 (Silva – halogen) a tou poslední  Lucifer Ultra 2023 je propastný. V lumenech tak 7750 lumenů. (smích)

Teď už je ta doba, kdy je pro odpolední a podvečerní výběhy čelovka skoro nutností. Dokážeš spočítat, kolik tréninkových hodin naběháš se světlem?
Tento parametr si neeviduji, ale odhadnul bych to na cca 150-200h za sezónu. Na OB beru vždy velkou a silnou čelovku, abych s ní srostl a při závodě na ní byl 100% zvyklý. Na běžné běžecké tréninky mi stačí mnohem menší světlo, které nepotřebuje velkou baterii.

Tvoje kariéra trvá už docela dlouho, první MS bylo v roce 2013. Co se týče prestižních nočních závodů, tak Jukolu jsi vyhrál v roce 2015 s týmem Kristiansand OK. Se současným klubem OK Linné jsi vyhrál Tiomilu v roce 2022 a byl jsi několikrát na bedně na Jukole, letos a loni to bylo pokaždé stříbro. Jak moc se během let proměnily čelovky?
Vývoj čelovek byl hodně rychlý, jako v celém technickém odvětví. První silná světla se objevila kolem roku 2010. Ta ovšem nebyla dělaná speciálně na OB, takže světelný kužel byl dost úzký a barva světla pronikavě bílá. O pár let později jsem narazil na světlo speciálně postavené pro účely OB se silou kolem 3,5k lm, které bylo výrazně pohodlnější. Aktuální síla nejlepších čelovek dosahuje více jak dvojnásobku síly z doby kolem roku 2015.

Stalo se ti, že ti čelovka zhasla?
Ano, párkrát mi čelovka při závodě ale hlavně při tréninku zhasla. Několikrát to bylo mou vlastní blbostí, že jsem si ji nedal pořádně dobít před tréninkem. Při závodě mě zradil vždy kontakt ve spojovacím kabelu. Spolehlivost čelovky a jejich součástek je pro mě parametr číslo jedna.

Řešil jsi to zhasnutí nějak s výrobcem?
Čelovku jsem měl půjčenou od týmového kolegy, takže jsem mu po závodě pěkně poděkoval (smích) a dál to neřešil. Nemohl jsem běžet s vlastní čelovkou, které bezmezně věřím, protože v oddíle máme podepsanou smlouvu s jinou firmou. Tento problém ale nebyl úplnou výjimkou.

Bylo to při docela důležitém závodě, jaká byla reakce týmu? Přišli jste kvůli zhasnutému světlu o zlato?
Naštěstí jsem měl náhradní malé světlo, které mě/nás zachránilo a mohl jsem svůj úsek dokončit. Určitě mě to stálo nějaké minuty, které mohly být nakonec rozhodující. Těch okolností, které určují vývoj závodu, je ale tolik, že se nedá s jistotou tvrdit, že bychom bez tohoto incidentu v závodě zvítězili. Spoluběžci mě pochválili, jak dobře jsem závod s omezeným viděním zvládl. Dokonce padla věta, že bych měl dostat medaili jen za svůj výkon. Oddíl po celý rok vynakládá nemalé prostředky, aby byl schopný bojovat o co nejlepší umístění na 10mile a Jukole a nakonec může pohořet na takové „maličkosti“. Spolehlivost materiálu by se měla v dalších letech výrazně prioritizovat.

Dá se tomu nějak předejít? 
Double check před startem, mít s sebou náhradní světlo ve stanu. Náhradní spojovací kabely atd.. To všechno máme a děláme, ale i tak se občas vloudí chyba. Na noční úsek se bez náhradního světla a buzoly prostě nevybíhá. Stejně bych byl ale raději, abychom mohli hlavnímu světlu více věřit.

Když se řekne čelovky Lucifer, co se ti vybaví?
Česká značka prvotřídní kvality, spolehlivost, mistrák v nočním OB v ČR, kde má Lucifera na hlavě minimálně každý druhý, nebo spíš 1/5 nemá. Dva lidé, kteří za značkou stojí a dělají svou práci s láskou a pečlivostí.

Teď běháš s Lucifer ULTRA, jak jsi spokojený?
Je to nejlepší čelovka, jakou jsem doposud měl tu čest vlastnit. Je velmi lehká, na to jak je výkonná. Uchycení samotné čelovky na hlavový popruh je elegantně jednoduché a praktické. Líbí se mi i možnost uchycení baterie přímo na hlavový popruh (menší baterie) pro kratší tréninky. Člověk má pocit větší volnosti, než když má velkou baterku na zádech.

V čem je Lucifer lepší než předchozí čelovky?
Lépe mi sedne na hlavě. Snadněji se u něj opravuje úhel, pod kterým potřebuji svítit. Nemusím nikde nic povolovat a utahovat, stačí jen tlakem přenastavit. Když se potřebuji kouknout do mapy, nepotřebuju se nijak zvlášť předklánět, protože jedna z diod je tam přesně pro tuto potřebu. Sám si sníží výkon, kdyby mělo dojít k přehřátí. Kvalitou komponentů, spolehlivostí. Operačním systémem (jak módy, které jsou k dispozici, tak jejich ovládání). A celkově i skladnost. Celé světlo zabere dvakrát méně místa, než předešlá světla.

Kde naopak vidíš potenciál pro zlepšení?
Ten vidím především u vestičky na baterku.

Pokud by sis měl zvolit a doporučit ideální kombinaci závodního a tréninkového světla pro orientační běh, po čem bys v naší nabídce sáhnul?
Pro potřeby orientačního běhu bych vybíral z modelů L+, X, Ultra.

Proč bys Čelovky Lucifer doporučil?
Protože věřím v jejich kvalitu. A taky věřím, že kdyby se náhodou něco pokazilo, tak rychle přispěchají s pomocí.

Na startu letošního MČR v nočním OB. Foto: archiv pořadatelů.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.