Metodické impulsy 2024 – příklady z praxe

od | 18. 6. 2024 | Metodika, OB v ČR, Orientační běh

V lednu Metodická rada ČSOS otevřela sezónu s tzv. Impulsy, tedy sérií doporučení a novinek týkajících se zejména veřejnosti a mládeže, které by mohly český orienťák posunout zase o kousek dál. Část orienťácké komunity přijala diskutovaná témata s povděkem, část se vyděsila, že pořadatelům přibude další práce. 

Vše bude detailně představeno a diskutováno na podzimním Metodickém semináři rozhodčích a trenérů (22.-24. listopadu2024 v Prostějově). Už v průběhu letošního roku se ale na závodech objevila spousta příkladů dobré praxe v přístupu k nejmenším závodníkům, začátečníkům či veřejnosti, které stojí za to sdílet. 

Minizávůdky pro nejmenší

Jedny z největších závodů, které se v ČR každoročně pořádají, jsou Velikonoce ve skalách (Pražské Velikonoce). Oddíl OB Kotlářka Praha, přestože na těchto vícedenních závodech každodenně odbaví okolo 2 000 závodníků, nerezignoval na program pro nejmenší závodníky nebo dětskou školku. Každý den byl připraven jiný minizávod v okolí shromaždiště, ve školce pak labyrint a tradiční obrázkový superpíchač. Rodiče (často i závodníci elitních kategorií) se tak nemuseli rozhodovat, zda s ratolestí absolvovat HDR nebo běžet vlastní závod.

Orienťák v zahradě. Foto: Ladislav Hovorka

Ještědská oblast má na závodech kromě obligátní fáborkové kategorie a HDR ještě kategorii F, která má vést přímo po shromaždišti nebo v nejbližším okolí. Jedna z nejkrásnějších proběhla 4.-5. května na závodech KOB Děčín. Pro dětský závod byla na každý den zmapována a otevřena odlišná zahrada místních neorienťáků. Výhodou zahrady je mimo jiné to, že se ani ti nejmenší z uzavřeného prostoru neztratí a pokud jde navíc o místní farmu s širokým vozovým parkem (traktory, secí a žací stroje…), o zábavu je postaráno. Za absolvování děti dostaly ozdobu na triko, byly spokojeny.

Orienťák baví i předškoláky! Foto: Adéla Havlová

Při KWAK Czech O-Tour byla vytvořena Zážitková trasa na námět oblíbeného dětského seriálu. Tady bylo vidět, že se nejmenším opravdu líbilo, že mají úkoly motivované známými hrdiny – odvézt na plastové sklápěčce náklad, přiřadit předměty k jejich obrysům. Pro dokreslení bylo u školky doplněno možností vyfotit se s nakresleným oblíbeným hrdinou v životní velikosti, což je zajímavý plus a výzva pro tvořivé pořadatele, ale rozhodně ne nutnost. A že musí děti v cíli dostat něco sladkého? Jako odměna posloužily staré medaile z předchozích ročníků COT a tetovačky.

Zážitky na trati v Mirakulu. Foto: Petr Kadeřávek

Změna a sjednocení názvů kategorií

Pro letošní sezónu se v Hanácké oblasti rozhodli přejmenovat kategorie pro veřejnost a nejmenší závodníky a využít doporučených názvů podle nové příručky pro pořadatele. Nováčci a hobíci tam tak nově místo Péček běhají OPENy, nejmenší děti si pak na trati se smajlíky (které se v této oblasti tradičně používají namísto fáborků) berou mapy s označením DH10S, nebo případně DH10F, pokud jsou na závodě náhodou použity fáborky.

Na Ještědské oblasti se nyní řeší, zda po letech dospělé kategorie z DH21K a DH21L nepřejmenovat na DH21C a DH21D, aby byl jasně vidět odkaz na zažité úrovně soutěží. Jsme jeden orienťák, mluvme navenek jedním jazykem.

Servis pro veřejnost 

Při Czech O-Tour v Mirakulu se velmi osvědčil model samostatné prezentace pro příchozí veřejnost (1-2 pořadatelé) nedaleko dětského zážitkového závodu. Nováčci si před odchodem na start mohli vyzkoušet ražení a případě absolvovat zážitkovou trať v blízkosti, aby věděli, co je na opravdové trati bude čekat.

OK Chrastava při závodech SAXBO 2024 vyzkoušela letákovou kampaň po městě a okolních vesnicích. Akce se po letech konala v příměstském lese, který veřejnost dobře zná a je jednoduše dostupný. Osvědčilo se oslovit místní mateřské a rodinné centrum s letáčky A6, poprosit město o vylepení plakátů na jeho plochy a kontaktovat místní běžeckou komunitu přes jejich FB stránku. Také se podařilo oslovit místní maminku, která vede úspěšný instagram zabývající se eventy pro rodiny v okolí Liberce. Na shromaždišti byla vytvořena samostatná prezentace (2 pořadatelé v průběhu dne) a čtyři různé aktivity pro děti (kategorie F na shromaždišti, klasický píchač s obrázky, minizavůdek a lesní stezka odvahy), . Dorazilo celkem 80 nováčků, několik rodin se ptalo na kroužek OB. Aktivity absolvovalo celkem 160 dětí (účast 900 závodníků). Zajímavostí také je, že při odpoledním závodě štafet byla nejobsazenější kategorií DH10L s 15 štafetami. O tyto závody tedy také je zájem.

I mnoho dalších pořadatelů připravilo pro své závody plakátky se základními informacemi (místo a čas, odkaz na další informace), prostřednictvím kterých na akce zvali také neorienťáckou veřejnost.

Proč to vlastně dělat?

Že bychom měli rádi jako sport dobré renomé a jednodušší vyjednávání s municipalitami, firmami nebo veřejností obecně? Tak pro to musíme něco udělat. Musíme nadchnout společnost, nabízet aktivity i pro lidi mimo naši sportovní bublinu a být vidět. Otevřít se, jakkoliv pracné to z počátku bude. 

Několikrát jsme se setkali s názorem, že svaz stále vymýšlí další a další zbytečné náležitosti, které mají závody mít. Aktivity pro veřejnost nebo nejmenší děti nemají být povinností! Veškeré návrhy mají jen ukázat možnosti, jak orienťák ještě víc otevřít rodinám a to nejen rodinám z veřejnosti, ale i těm orienťáckým.

Nabídněme orienťáckým rodinám na závodech zázemí, aby mohli dělat, co je baví. Foto: Petr Stehlík

Jasně, můžeme si říct, že si rodina má “sakra” vybrat jestli chce závodit na úrovni ŽB/ŽA nebo vyrazit na víkend  s dětmi, ale proč takto vyhánět kvalitní závodníky? Pokud se podíváme na prvních 50 závodnic českého rankingu, tak více než ⅓ má děti do 10 let. Co s nimi mají dělat, když chtějí dál dělat orienťák? A není to jen o ženách. Nejmenovaný bývalý reprezentant hlavnímu rozhodčímu ještědského SAXBA řekl, že by z Prahy vůbec nepřijel, ale když viděl v rozpise kolik aktivit pro děti bude nachystáno, přihlásil se a dorazil. Ano, i takto lze na vaše závody přilákat kvalitní závodníky z jiných oblastí. 

Další zajímavou informaci jsme dostali od jedné orienťácko-atletické rodiny, přesunuli se na orienťáky kvůli tomu, že narozdíl od běžeckých závodů nemusí řešit hlídání dětí. Během závodu je pohlídají ve školce a rodiče tak můžou v klidu závodit a odpočinout si. I tímto způsobem může orienťák růst. Pojďme náš sport posunout dál.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.