MČR na krátké pro Kosovou a Křivdu

od | 13. 6. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Je MČR na krátké trati ještě vrchol jarní sezóny? Letos už za sebou máme NOB, KO sprint, sprint a sprintové štafety… Posouzení necháme na vás, každopádně USK Praha uspořádala skvělý šampionát, na který se nyní podíváme. Tituly vybojovali Denisa Kosová (OK 99 Hradec Králové) a Tomáš Křivda (K.O.B. Choceň).

Kvalifikace

Tak trochu pochodové cvičení si pořadatelé připravili v sobotní kvalifikaci. Kromě kilometru do arény se šlo 3 km na start a 3 km z cíle zpět do arény. Cíl vysunutý do lesa si krom delší dochozí vzdálenosti většina závodníků chválila – zlepšilo to kvalitu tratí, lépe se využil závodní prostor a pro někoho ty byl ten pravý orienťák bez zbytečných reklam, diváků nebo hlášení komentátorů. V ženách se branami kvalifikace neprobjovala z favoritek především Jana Stehlíková, která se na start postavila jako obhájkyně titulu z loňska. V mužích se z širšího pole favoritů do finále nepodívali Daniel Pompura, Jan Gajda nebo Tomáš Kubelka, kterému ani poměrně malá ztráta 2:41 nestačila na postup do finále.

Mapa kvalifikace rozběhu H21A

Finále

Leteckou kvalifikaci doplnilo snad ještě letečtější finále, kde se časy nejlepších podobně jako v kvalifikaci pohybovaly výrazně pod směrnými časy (např. vítězka juniorek Lucie Dittrichová finišovala v čase 21:51 nebo vítěz mužů Tomáš Křivda zdolal trať za méně než půl hodiny). Z mezičasů je navíc jasné, že chyb v dohledávkách v balvanech se dělalo po málu, a tak rozhodovalo především fyzické nasazení a správné držení směrů.

V ženách do závodu výborně vstoupila Lucie Semíková, která běžela vyrovnaně s Denisou Kosovou. Ta si ale na osmé kontrole vzala definitivně vedení a vybudovaný náskok půl minuty udržela až do cíle. Zlato tak putovalo do OK 99 Hradec Králové. “Spokojenost, protože tenhle titul pár let unikal! Chyby byly a forma snad ještě bude,” hodnotila Denisa Kosová. O stříbro se nakonec bojovalo ze všech sil. Jana Peterová se 3 kontroly před cílem dostala do těsného vedení před Lucii Semíkovou, na sběrku ale přišlo drobné uhnutí ze směru a Lucka běhající za OK Kamenice mohla slavit stříbro, její první individuální medaili v dospělých. Medaile se dočkala i Jana Peterová reprezentující Lokomotivu Pardubice, když se ztrátou 50 vteřin nakonec brala bronz.

Dlouhé čekání na zlato z middlu (foto: Petr Kadeřávek)
Mapa finále D21A

V mužích při účasti Tomáš Křivdy bylo jasné, že zapojit se do boje o zlato bude chtít top výkon. Tomáš Křivda od začátku nabíral vteřinky na soupeře a jeho náskok se v cíli nakonec zastavil na minutě a dvou vteřinách. Na rozdíl od posledních let si ale nemohl být zlatem jistý až do doběhu dalších favoritů, protože po slabším výkonu v kvalifikaci startoval již v polovině startovního pole. “Rychlá trať ve skvělém terénu. K tomu téměř bezchybný závod,” pochvaloval si český suverén. Po dvouleté praxi letos tentokrát Tomáše nikdo neuvisel a na medaili byl potřeba individuální výkon. Ten předvedl Jakub Chaloupský, kterému se po nepovedené sezóně reprezentančních sprintů povedlo navázat na excelentní juniorské výkony v lese. A stříbro právem patří právě závodníkovi OK 99 Hradec Králové. Se ztrátou 1:32 vybojoval bronz Martin Roudný z OK Lokomotiva Pardubice.

Výsledky

GPS D21

GPS H21

Studio Český orienťák na ČT sport

Suverén Tomáš Křivda (foto: Petr Kadeřávek)
Mapa finále H21A

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.