MČR Krátká trať: Rozbor finále mužů

od | 27. 6. 2016 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh

O víkendovém mistrovství České republiky na krátké trati nesla většina A-finalistů v hlavní mužské kategorii na zádech GPSky. A to nám umožnilo udělat první komplexní analýzu tohoto závodu! Ukážeme si ideální varianty postupů, ale také největší závodnické chyby. Les plný skalních útvarů, kamenů a hlavně kamenných polí nám nabídl chybek celou spoustu.

 

Start - K1

Start – K1

První kontrola po startu nebyla žádná pohodová zahřívací, ale hned prověřila mapovou techniku. Ti nejlepší chodili postup přímo, pod srázy a na hřbítek. Nabízela se i varianta běžet nad hustníkem a kontrolu dohledat shora, ale byla ztrátová – o nějakých 10 vteřin.

02

Seběh na druhou kontrolu

Hned na druhé kontrole udělala řada favoritů poměrně velkou chybu. Šedivý, Hubáček nebo Kubelka tady ztratili kolem minuty. Stačilo přitom v seběhu správě držet směr a pohlídat si dohledávku.

03

Postup na třetí kontrolu byl poměrně jednoduchý. Stačilo se dostat za hřeben a najít tam ten správný srázek. To se těm všem favoritům povedlo.

04

Cesta na čtvrtou kontrolu byla přes první náročnější kamenný povrch. Základem úspěchu bylo pohlídat si správnou výšku. To se nepovedlo Martinu Baierovi či Jakubu Škodovi, kteří na dohledávce ztratili minutu.

05

Krátký technický postup na pátou kontrolu měl být jen o přiměřeném stoupání ve světle zeleném lese. Honza Petržela měl příliš energie a vystoupal moc vysoko, musel pak na kontrolu klesat a nechal na ní 15 vteřin. Podobnou ztrátu měl i Jonáš Hubáček.

06

Následoval další technický postup. V zásadě volba, jestli prokličkovat skalní masív přímo, nebo jej oběhnout lehce spodem. Varianta spodem byla u Miloše Nykodýma nejrychlejší ze všech, naopak zde ztrácí cenné vteřinky Pavel Kubát, který zvolil přímou variantu.

07

Sedmá kontrola přinesla první výrazně delší postup a zároveň také několik variant. Jako nejrychlejší se nakonec ukázala varianta zprava, kterou šel Miloš Nykodým. Varianta úplně zleva znamenala něco přes půl minuty ztrátu. Ještě víc pak “kličkovací” varianta, kterou vyzkoušel Martin Baier.

0809Další dva postupy byly opět technické – ve skalách. U obou platilo to, že nejrychlejší varianta je přímá. Na prvním z nich ztrácí výrazně Martin Baier, který obíhá kopec zprava. Na druhém pak mírně ztrácí Jan Petržela, který na kontrolu zvolil obíhačku zleva po pěšině.

10

Desátá kontrola byla jedna z jednodušších. Základem bylo oběhnout skály po pěšince a včas odbočit do svahu vpravo. Pár vteřin zde ztrácí Miloš Nykodým, který postup kolem kamenného povrchu více vykružuje.

11

Kontrola s pořadovým číslem jedenáct prověří schopnost přesného klesání všech závodníků. Necelá polovina startovního pole na tuto kontrolu chybuje. Závodníci nabíhají vpravo od kontroly a zastavuje je až úzká bažinka. Miloš Nykodým zde ztrácí na nejlepší 1:40 min! Dvanáctá kontrola byla poměrně jednoduchá skrz světle zelený les.

13

Následoval poměrně dlouhý postup nabízející volby převážně stopy. Nicméně se dalo využít cesty v půlce postupu či paseky za hustníkem. Důležitým faktorem bylo zpomalení na dohledávce a její precizní provedení. Jak vidno z mezičasů či analýzy GPS zařízení, chybovala zde celá řada favoritů. 14

Po dlouhém postupu na třináctou kontrolu následoval další dlouhý postup. V jeho realizaci bylo důležité překlopýtat kamenné pole a ve druhé půlce nastoupat pod skály. Dohledávku pak značně zjednodušoval skalní masív za kontrolou. Z GPS analýzy lze vyčíst, že začátek postupu bylo lepší více narovnat.

1716Následovaly dva stoupací postupy skrz kamenné pole. Na obou trochu ztrácí Dan Hájek. Z obou kontrol si nepohlídal odběh a v součtu to bylo skoro 50 vteřin chyb.

 

 

18Po kamenné ťukačce následuje poslední dlouhý postup s volbou. Výrazně zde ztrácí Adam Chloupek, který volí levou variantu. Ale ani varianta zprava nebyla bezztrátová. Nejlépe se jeví středová varianta. Jan Šedivý tady na některé ze svých soupěřů naběhne víc jak 30 vteřin

19

Poslední těžší postup na tři kontroly před cílem nabízí drobné chyby některých favoritů. Jan Šedivý si zde chybou definitivně “pojišťuje” páté místo, naopak Miloš Nykodým jde čistě a vrací se zpět do hry o medaile.

Závěřečné 3 postupy jsou už jenom transportní do cíle. Na závěr malé srovnání dvou nejlepších závodníků.

kubatXpetrzela

Z analýzy je vidět, že Jan Petržela získával cenné vteřinky nad Pavlem Kubátem fyzickou silou. Naopak v místech, kde každý realizoval jiný postup (stopu), získával Pavel Kubát.

kubatXnykodym

Srovnání Pavla Kubáta a Miloše Nykodýma

Mezičasy kategorie H21A

GPS Tracking H21A

Mapa s tratí H21

Záznamy jednotlivých závodníků (.gpx soubory)

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.