Letní pohár v LOB na kolečkových lyžích

od | 10. 10. 2024 | Fenomén, LOB, Reportáže, Závody

Lyžařský orientační běh na kolečkových lyžích – to je nová, dynamicky se rozvíjející disciplína. Na kolcích je to fakt sranda a závody se neruší kvůli nedostatku sněhu. Ačkoliv se jednalo už o pátý ročník závodu v této disciplíně, byl letošní závod byl premiérový. Sekce LOB vzala v potaz potenciál kolečkových lyží, slabší sněhové nadílky v našich končinách a malý počet závodů během sezóny a rozhodla se na letošní termínovku zařadit historicky první závod “Letního poháru v LOB na kolečkových lyžích”.

Stodůlky opět v hledáčku

Pořadatelé z KOB Dobřichovice po loňském závodě ve Stromovce vytipovali další pražský park, který nabízí dostatečně hustou síť cyklostezek (plný) a šotolinek (čárky) na postavení zajímavých tratí – Stodůlecký Central park. Účastníci MČR ve Sprintu 2022 si určitě ještě vzpomenou na pestrý terén, kterým tratě vedly. Prostor Letního poháru v LOB na kolečkových lyžích se částečně překrýval a zároveň nabídnul prostor, kterému s pěší MČR úplně vyhnulo. Jako první se jel už tradičně prolog – pětiminutová trať s intervalovým startem.

Úvodní prolog

Dle výsledků prologu se následně startovalo s handicapem do finále.

1.část finálové trati
2.část finálové stíhačky
Postupy z úvodního finálového kola

S náročnou tratí plnou prudkých zatáček, farst, přeběhů po trávě, zrádných mostků nebo dlaždic si nejlíp poradil Kryštof Průša z “domácího” klubu KOB Dobřichovice. Kousek za ním dojeli do cíle Radek Peňáz a Vilém Štrait. V ženách první místo brala Hana Malečková (USK Praha). Stříbrnou medaili si odnesla Lucie Hlaváčová, třetí byla Markéta Kodejšová.

Nejlepší ženy v závodě (foto: Vojta Illner)
Trojice nejrychlejších mužů (foto: Vojta Illner)

Ve Stodůlkách se nám moc líbilo a je na místě poděkovat městské části Prahy 13, se kterou se výborně spolupracovalo a akci vzala pod svoje křídla, když ji zařadila do Festivalu volného času, viz zde.

Rozhovor s Vaškem Zakouřilem

Závod probíhal pod dohledem šeftrénérů RD Jana Pecky a JRD Vaška Zakouřila (foto: Vojta Illner)

Ahoj Vašku, jak se podařilo dostat LOB na kolečkových lyžích do oficiálního kalendáře a co Vás k tomu vedlo?

„Jak“ je jednoduché: vedení sekce LOB schválilo návrh od Trenérské rady. Debata byla jen o tom, jaký konkrétní status a provedení by měl závod mít. Na tom, že tato disciplína má velký potenciál a nastal čas, aby měla oficiální podobu, byla jasná shoda.

Hlavní důvody jsou podle mě tři:

  1. V příbuzných zimních sportech, konkrétně běhu na lyžích a biatlonu, je letní varianta soutěží na kolečkových lyžích včetně oficiálních mistrovství už dávno zavedeným standardem jak na české tak na světové úrovni. Dá se říct, že orienťák v tomto trendu spíše jen dohání, co zaspal.
  2. Širší česká špička nejen v dospělých, ale i v juniorech a dorostu absolvuje velkou část letní přípravy na kolečkových lyžích. Techniku jízdy díky tomu ovládají na dostatečně vysoké úrovni, aby na kolcích mohli závodit nejen na speciálních tratích, ale i v těžším terénu. A bude se jezdit čím dál víc. Vidíme to nejen u špičkových orienťáků a hlaďařů, ale i u hobíků nebo elitních běžců pěšáků, kteří používají kolečkové lyže jako zpestření pro kompenzační trénink nebo všeobecnou vytrvalost.
  3. V neposlední řadě je KLOB opravdu až překvapivě téměř shodný se zimním LOBem. Rychle se ukázalo, že co začínalo před nějakými pěti lety jako zpestření tréninku v USK Praha a paralelně jako studentská recese party okolo Ondry Hlaváče, je ve skutečnosti nejen skvělým tréninkovým prostředkem pro LOB, ale i regulérní závodní disciplínou.

Když to takto shrneme, měli bychom se spíše ptát, proč se závody v KLOB u nás nejezdí už dávno? 😊

Byla nutná úprava pravidel?

Překvapivě ne. Šlo v podstatě jen o doplnění „pro vyloučení pochybností“, že lyže mohou být i kolečkové. Pravidla jinak fungují úplně stejně. To mimochodem hezky ukazuje, že KLOB není jakýsi módní výstřelek, ale přirozenou letní variantu LOB.

Kde vidíš budoucnost této disciplíny?

Ve skutečnosti si moc nedovedu představit jiný vývoj, než že v krátké době budeme v KLOB jezdit nejen MČR, ale i více celostátních závodů a nakonec nevidím důvod, proč by se brzy nemohl konat i Světový pohár a MS. A je skvělé, že podobně jako u MTBO a sprintu (parkových OB), jsou Češi opět přímo u zrodu nové disciplíny.

Obraz v médiích

Na závod se přijela podívat i lokální televize TV13 a natočila krátkou reportáž.

Fotogalerie od Vojty Illnera je k prohlednutí zde, společná galerie pak zde. Další informace o závodu jsou k nalezení na stránce závodu v Orisu.

Další příprava

Reprezentace si v rámci soustředění v Jablonci n. N. v areálu v Břízkách také potrénovala na LOB variantě O-400, tzv. KLOB-400.

Plánek trati, zdroj: https://team.ski-o.cz/

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 10. 2024
a svátek má Havel.