Kniha 70 let OB v Česku: Petr Karvánek

od | 26. 2. 2020 | OB v ČR, Orientační běh

Orienťák v Česku letos slaví významné výročí – běhá se tu již 70 let. K této příležitosti bude vydána kniha „70 let OB v Česku“, kterou redakčně zaštiťuje Petr Pekka Karvánek. Postupně jsme vám nabídli články s vyprávěním hlavních autorů, kterými byli také Jan Žemlík a Zdeněk Lenhart. Dnes už zbývá jen příběh protagonisty Petra Karvánka o tom, jak vůbec myšlenka knihy 70 let orienťáku v Česku vznikla.


Kde se vzal ten nápad?
Jestli se nemýlím, tak moje původní myšlenka byla shromáždit mapy ze všech závodů mistrovství světa na jedno dostupné úložiště. Ale opravdu všechny. Druhý krok, který mi uzrál v hlavě, byl vydat ty mapy knižně. Další – získat k nim komentáře účastníků. Následoval první kontakt Médi Lenharta. Vše se posunulo směrem k rozsáhlejšímu a ambicióznějšímu projektu, výpravné publikaci o českém nebo dříve československém orienťáku. To ovšem potřebovalo posvěcení svazu. Nadchnout Radana Kamenického a přesvědčit Ivoše Nováka, aby se toho po vydavatelské stránce ujal Žaket, mě stálo dvě kafe na schůzce u nás doma v obýváku.  Rozhodující bylo setkání s Méďou v hospodě v Holešovicích a rozdělení úkolů. Honza Žemlík vyplynul jako logický a nepostradatelný třetí do party.
Vzpomínám si, jak jsem stanovil přesná kritéria pro celostránkové medailonky. Budou je mít pouze medailisté z MS. Pak se to začalo rozmělňovat a nahlodávat z různých stran. Nakonec jich je šedesát. Ale byla to radost, jsi mezi svými a posloucháš nebo čteš ty historky. Někdo je sdílný, někdo potřebuje nakopnout. Někteří jsou precizní a opraví ti každé slovo, vlastně to přepíšou podle sebe. Někomu je to jedno. Poznáš povahy, všichni jsou individualitami, nikdo není průměrný…
S mapami to nakonec vzalo také obrat. Ty staré (a mnohé hodně obtížně dostupné) jsme nakonec zařadili téměř všechny, těch novodobých je s přibývajícími disciplínami tak obrovské množství, že úkol shromáždit je všechny do jedné knihy čeká na další autory. Bylo nutné udělat selekci a vyzobávat zajímavosti.
A ještě něco.
Méďa odvedl neuvěřitelný kus práce, jsem mu za to vděčný a patří mu velké poděkování za vás všechny, kdo se do publikace ponoříte. Bez Honzy Žemlíka a jeho archiválií bychom nikdy nedali dohromady padesátá a šedesátá léta.

Nečekejte O-knihu, tak jak ji znáte z posledních dvou let. O to, kdo koho předběhl na kterém úseku, nám ani tak moc nešlo. Spíše jsme chtěli vystihnout atmosféru pionýrských let orienťáku a jeho postupný přerod do dnešní robustní a mediální podoby.

Jestli se to podařilo? Posuďte sami.

Petr Pekka Karvánek

  • Objednávka knihy 70 let OB v Česku: formulář (možnost objednání jen do 1. března)

70 let OB v Česku: Jan Žemlík (vydáno 12. února)

70 let OB v Česku: Zdeněk Lenhart (vydáno 19. února)

70 let OB v Česku: Petr Karvánek (vydáno 26. února)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.