JWOC 2024 – vše, co potřebujete vědet!

od | 27. 6. 2024 | Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Je to tady! Již v pondělí vypukne největší orienťácká akce v letošním roce na našem území – juniorské mistrovství světa v orientačním běhu. Tento šampionát se k nám vrací po 11 letech a opět bude mít centrum ve velkém městě – tentokrát jím bude Plzeň, čtvrté největší město v Česku a druhé největší v Čechách. Přinášíme vám velký přehled o tom, jak budou závody probíhat, kdy a kde fandit a co také dělat ve volném čase.

Sprintové štafety

Celý šampionát odstartuje v pondělí disciplínou, která se na JMS uskuteční teprve potřetí – tedy sprintovými štafetami. Ty se uskuteční přímo v centru celého šampionátu, tedy v Plzni. Aréna bude umístěna na velmi zajímavém místě – v amfiteátru Lochotín, tedy místě, kde se koná hodně kulturních akcí (několikrát zde například koncertovala kapela Lucie), toto místo zároveň bylo v minulosti považováno za největší letní kino v Česku, jelikož v minulosti jsem na různé akce přicházelo i 30 000 diváků. V dnešní době se zde již tolik nepromítá a kapacita tohoto areálu je přibližně 17 000 lidí. Terénem závodu je panelové sídliště Vinice, kde jsou mimo jiné areály škol a školek, tento prostor je rovinatý. Dále je v embargovaném prostoru zahrnutá plzeňská ZOO a lochotínský park, které jsou svahovité, a tak je zde přibližně 30 metrů převýšení, uvidíme, zdali i nějaký z tento prostorů bude využit. Závod odstartuje v 16:15, trať juniorek, které běží 1. a 4. úsek, bude dlouhá 3,0 až 3,1 km, obsahovat bude 21 kontrol a 70 metrů převýšení. Junioři budou mít trať dlouhou 3,5 až 3,6 km s 24 kontrolami a 80 metry převýšení. Předpokládaný vítězný čas je 55 minut, tratě staví Radim Hošek. Po doběhu nejlepších štafet proběhne květinové vyhlášení, dále slavnostní zahájení a také medailový ceremoniál.

Amfiteátr v Plzni-Lochotíně, místo arény sprintových štafet (Foto: plzenskavstupenka.cz)

Sprint

Hodiny po ukončení sprintových štafet budou pro pořadatele velice náročné, jelikož hned druhý den, tedy v úterý od 10:00 proběhne sprint ve Stříbře, tedy městě, které je od Plzně vzdáleno více než 30 kilometrů. Místem arény pro tento závod bude stadion místního sportovního klubu Baník Stříbro, který má také tribunu, která bude využita jako teamzone pro závodníky po doběhu. Většina tohoto závodu se bude konat v centru města, kde je síť ulic a chodníků, které mají zpevněný nebo asfaltový povrch. Do prostoru závodu jsou zahrnuty také městská sportoviště a park, které se nacházejí v blízkosti arény, a i podle informace z Bulletinu 4, ve které se píše, že poslední kontroly na trati budou viditelné z arény, je velmi pravděpodobné, že zde se bude pravděpodobně odehrávat finální část závodu. Trať juniorek bude dlouhá 3,2 km a bude mít 70 metrů převýšení a 17 kontrol. Junioři budou mít trať dlouhou 3,5 kilometru, převýšení dosáhne 80 metrů a co je zajímavé, tak počet kontrol bude stejný jako u juniorek, tedy 17. Předpokládaný čas vítězů je 13 a půl minuty, stavitelem tratí je Ondřej Hasman. Po doběhnutí sprintu proběhne pouze květinové vyhlášení a hned poté začne další náročná práce pořadatelů.

Náměstí ve Stříbře, městě, kde se při junorském mistrovství světa poběží sprint (Foto: wikipedia.org)

Klasická trať

Ve středu v 9:00 totiž odstartuje královská disciplína orienťáku, klasická trať. A aréna se ze Stříbra bude přesouvat o 60 kilometrů směrem na východ, a to až do Brd, konkrétně na louku u obce Hůrky, která se nachází několik kilometrů od Rokycan. Zajímavostí je to, že hned vedle arény se nachází malý hřbitov. Terén závodu bude velmi kopcovatý (nachází se v nadmořské výšce 430 až 630 metrů), jsou zde také skály a kameny na kopcích. Většinu lesa tvoří smrky, v některých částech jsou také paseky. Vzhledem k tomu, že v celé oblasti Brd byl v minulosti vojenský újezd, tak se v terénu nacházejí pozůstatky těžby a vojenské činnosti. Délka trati juniorů bude 11,5 kilometru, převýšení dosáhne 560 metrů a na trati bude 19 kontrol. Juniorky budou mít trať dlouhou 9,6 kilometru, převýšení bude mít 480 metrů a závodnice budou muset orazit 480 metrů. Předpokládaný vítězný čas je 70 minut, úkol stavitele na tento závod připadl Tomáši Prokešovi. Po doběhnutí závodu dojde k medailovému ceremoniálu nejen za klasickou trať, ale také za sprint z předešlého dne.

Krátká trať

Po zaslouženém dni volna přijde v pátek na státní svátek Cyrila a Metoděje poslední individuální závod, a to krátká trať. Ta se bude konat severně od Plzně, a to v obci Dobříč. Aréna se bude nacházet na místním fotbalovém hřišti na jihozápadním okraji obce. Terén middlu bude mírně kopcovatý až rovinatý. V terénu se nacházejí erozní strže a pozůstatky těžby a také mnoho cest. Složení lesa je převážně z jehličnatých stromů, a to smrků a borovic. Závod odstartuje v 10:00, junioři budou muset uběhnout minimálně 4,8 km, překonat 175 metrů převýšení a také 19 kontrol. Juniorky budou mít trať dlouhou 3,8 kilometru, převýšení dosáhne 145 metrů a počet kontrol bude 14. Předpokládaný vítězný čas bude 25 minut, tratě připravil Luboš Semík.

Lucie Dittrichová, největší česká naděje letošního juniorského šampionátu (Foto: Dan Dvořáček)

Štafety

V sobotu, na výročí upálení mistra Jana Husa, proběhne závěrečný závod šampionátu, a to lesní štafety. Pro štafetový závod bude použita úplně stejná aréna jako pro závod na krátké trati. Z toho vyplívá, že terén štafetovému závodu bude middlu velmi podobný, použita bude pouze jiná část lesa. Závod odstartuje v 9:00, kdy se na trať vydají štafety juniorů. Délka jejich úseku bude 6,5 kilometru, převýšení dosáhne 140 metrů a počet kontrol dosáhne 18 až 20 v závislosti na farstách. Po doběhu nejlepších juniorů odstartují v 11:00 také juniorky, které budou mít trať dlouhou 5,5 kilometru s převýšením 110 metrů a 13 až 14 kontrolami. Předpokládaný vítězný čas je 105 minut na štafetu, stavitelem trati je Lukáš Richtr Po doběhnutí štafet proběhne tradiční závod pro trenéry a VIP, a po jeho dokončení proběhne medailový ceremoniál štafet a také slavnostní zakončení, při kterém bude předána vlajka IOF organizátorům JMS 2025, které proběhne v severní Itálii. Večer poté přijde na řadu také závěrečný banket, který se bude konat v plzeňském prostoru DEPO2015.

Jak fandit na místě

Pokud chcete vidět nejlepší světové juniory a juniorky naživo, neváhejte a přijeďte fandit přímo do arén JMS! Čekají na vás nádherné arény s bohatým doprovodným programem, skvělým cateringem a především s možností sledovat nejlepší světové juniory naživo. Zároveň budou tyto arény i výborně dostupné, arény pro lesní závody se budou nacházet přímo u parkoviště, aréna pro sprint ve Stříbře bude vzdálena od parkoviště přibližně 500 metrů, jediná aréna, která bude od doporučených parkovišť více vzdálená, je plzeňská, daleko lépe ale uděláte, když se do arény dopravíte z centra města pěšky nebo MHD (nejbližší zastávka MHD od vstupu do arény, Zoologická zahrada, je vzdálená od arény přibližně 500 metrů). Do arén se bude platit symbolický vstup 20 Kč, za který dostanete JWOC samolepku, která bude na každý den jinak barevná. Toto vstupné bylo zavedeno na doporučení Národní sportovní agentury, která tuto akci sleduje a chce, aby se na tuto akci po vzoru jiných sportů prodávaly vstupenky.

Jak sledovat JWOC na dálku

Pokud nechcete nebo nemůžete se na JWOC osobně dostavit, tak můžete závody sledovat prostřednictvím platformy IOF TV, na které budou JWOC vysílán vůbec poprvé (v minulosti se závody juniorského šampionátu vysílaly na YouTube). Můžete si koupit buď jednotlivý závod za 6€ (tedy přibližně za 150 Kč) anebo balíček všech závodů za 25€ (tedy přibližně za 625 Kč). Tato investovaná částka se ale rozhodně vyplatí, protože za tuto cenu získáte skvělé přenosy, které bude připravovat tým, který má více než 20 členů a který vede Daniel Wolf.

Logo letošního JWOCu

Závěrečné informace a tipy

Na závěr je ještě potřeba dodat několik důležitých informací – například nominaci českého týmu. Čeští junioři budou běhat na tomto šampionátu ve složení Daniel Bolehovský, Jiří Donda, Jan Strýček, Tomáš Urbánek, Prokop Tomášek a Adam Zřídkaveselý. Sestava českých juniorek je následující – Ema Černá, Lucie Dittrichová, Michaela Novotná, Viktorie Škáchová, Kateřina Štěpová a Hana Vítková. Trenérem výběru je Pavel Košárek, asistenty jsou Iva Košárková, Martin Křivda, Jakub Šrom a také kuchařka Marcela Tesařová. I když diváci budou hodně času trávit v arénách, ať už povzbuzováním či závoděním na Czech O-Tour, tak hostitelské město, Plzeň, určitě stojí za návštěvu, už jen kvůli jeho hezkému centru. Dalším velkým lákadlem je plzeňský pivovar a možnost vidět zblízka výrobu jednoho z nejznámějších piv na světě. Z tohoto důvodu je prakticky povinnost si v tomto městě dát minimálně jednu hladinku (půllitr) plzeňského piva, které v Plzni chutná určitě lépe než kdekoliv jinde. Pokud by návštěvníci šampionátu, kteří jsou ubytování v oficiálním kempu v Ejpovicích, dostali chuť navštívit Plzeň, tak z vlakového nádraží, které se nachází kousek od kempu, jezdí pravidelně vlaky přímo do Plzně, přičemž jízda trvá pouhých 10 minut.

Na závěr je potřeba dodat, že tento šampionát je velkou akcí a proto je prakticky povinnost každého českého orienťáka ho navštívit. Pokud stále váháte, tak neváhejte a přijeďte!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.