Juniorské mistrovství snů

od | 10. 7. 2024 | OB v ČR, Závody

Juniorský týden je minulostí a pozornost se přesouvá na dospělé MS ve skotském Edinburghu. Pojďme si ale ještě, než tato vrcholná akce začne, naposledy připomenout JWOC, jenž se úspěchy českého týmu navždy zapsal do historie domácího orienťáku.

Po dni bez závodění přišel v pátek čas na klání na krátké trati. Loni se touto disciplínou lesní část otevírala a Češi si z ní odvezli stříbrný double, letos se dal očekávat boj o podobně vrcholné pozice. Přece jen pouhé dva dny předtím ovládla domácí sestava klasickou trať a na startovní čáře middlu stála v perfektní formě.

Souboj na trati definované rýhami a údolíčky byl napínavý, my však tentokrát nebudeme jeho průběh nijak natahovat a rovnou přejdeme k tomu nejdůležitějšímu – již třetí závod po sobě se domácí družstvo radovalo z mistrovského titulu! Aby toho ale nebylo málo, na middlu se nejednalo o titul jeden, ale rovnou oba – v juniorkách opět triumfovala Lucie Dittrichová a mezi juniory si pro vítězství doslova doletěl Jan Strýček. Ani zlatý double však nebyl koncem medailových žní, neboť vedle závodnice z Kroměříže se na stupně vítězů postavila ještě Viktorie Škáchová, jež ještě vylepšila své umístění z longu a na krátké trati si doběhla pro stříbrnou medaili. I ostatní výsledky byly famózní – Daniel Bolehovský 10., Michaela Novotná 11. a Kateřina Štěpová 13., Prokop Tomášek 17., Jiří Donda 24., Tomáš Urbánek 26., Hana Vítková 29. a Ema Černá 31.!

Na oslavy však ještě nebyl čas, neboť v sobotu čekal české družstvo poslední závod, štafety. Zde byl boj vypjatý, každý úsek přinesl změnu pořadí na nejvyšších příčkách. Ani v takto nabitém závodě si však Češi nepočínali špatně a po těsném souboji finišovala štafeta juniorek ve složení Michaela Novotná – Viktorie Škáchová – Lucie Dittrichová pro nádhernou bronzovou medaili! Krásný orienťák předvedla i štafeta druhá, která si v sestavě Hana Vítková – Ema Černá – Kateřina Štěpová doběhla pro úžasnou 5. příčku a nechala za sebou A štafety mnoha favorizovaných zahraničních štafet, včetně držitelek titulu z loňského roku – Maďarek.

Mezi juniory se závod bohužel nesl v méně slavnostní náladě, a to i přes nádherné individuální výkony všech reprezentantů. Bohužel však Jiří Donda neměl ražení v pořádku a česká A štafeta (Daniel Bolehovský – Jiří Donda – Jan Strýček) tak byla diskvalifikována, druhý tým (Tomáš Urbánek – Prokop Tomášek – Adam Zřídkaveselý) pak doběhl na 15. pozici.

Celkově se však plzeňský JWOC nedá označit jako nic jiného než naprostý triumf domácích barev. Česká výprava si pod vedením Pavla Košárka veze domů devět medailí – třetinu ze všech možných, suverénně nejvíce ze všech zúčastněných zemí. Aby toho nebylo málo, hned čtyři z těchto medailí jsou zlaté, tedy skoro polovinu mistrovských titulů vybojovali čeští závodníci a závodnice. Kolekci pak doplňují dvě stříbrné a tři bronzové medaile, společně s nespočtem dalších obdivuhodných umístění a my držíme palce, aby Češi příští rok v Itálii navázali na letošní fantazii. Sečteno a podtrženo, junioři a juniorky ukázali, že Česká republika je orienťácká velmoc a předvedli naprosto úžasné výkony – za což si Bobánci nezaslouží nic jiného než obrovské gratulace!

Stejně tak si obrovský dík zaslouží celý pořadatelský tým, jehož více než 300 členů pod vedením Jana Hasmana dokázalo bez nejmenších trablů uspořádat jednu z nejprestižnějších světových akcí a předvést, že Češi jsou orienťácká mocnost nejen co se týče výkonů v lese, ale i organizaci zázemí a zajištění nejlepších podmínek pro akce IOF. Asi není lží napsat, že akce tohoto kalibru se po výkonu na tomhle Mistrovství v Česku nekononala naposledy.

A úplným závěrem je ještě nutné zmínit i doprovodné závody seriálu Kwak Czech O-Tour, které přilákaly více než 1200 závodníků nejen z Česka a nabídly jim možnost zazávodit si v nádherných terénech JMS. I ty proběhly bez problémů, přinesly orienťák na špičkové úrovni a rozhodně není nadsázka říct, že atmosféra JWOCu by bez nich nebyla stejná. VIP závodu v rámci samotného mistrovství se pak zúčastnil i ministr dopravy ČR Martin Kupka, na všechny závody dorazila ČT a několikrát jste se o šampionátu mohli doslechnout v Brankách, bodech, vteřinách, i mnoho ostatních médií na lokální i vyšší úrovni si JMS všimlo – a to vše jen dále vypovídá o úrovni a prestiži výkonů všech zúčastněných, od závodníků po pořadatele.

PS: A titul přeborníků vědomostí o letošním MS, měřeném v závěrečném Kahootu, také vyhráli domácí – Čechům se prostě na JWOCu dařilo ve všem:)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.