Další zlato pro český MTBO tým! Ludvík je mistrem světa na dlouhé trati, Stránský třetí.

od | 23. 8. 2023 | MTBO

Mistrovství světa v MTBO pokračovalo v Mostku na Trutnovsku. Po vydařeném nedělním sprintu v Jičíně se na lesních tratích s výhledy na Krkonoše opět velmi dařilo českým reprezentantům. Na dlouhé trati zvítězil český reprezentant Vojtěch Ludvík před Švýcarem Hellmuellerem, bronz vybojoval další z Čechů Vojtěch Stránský. Ženské medaile putují z Česka na sever, novou mistryní světa je Dánka Nikoline Splittorff, kterou na stupně vítězů doprovodily Britka Emily Benham Kvale a Gabriele Andrasiuniene z Litvy.

Horký a náročný Vojtovi Ludvíkovi sedl (foto: WMTBOC 2023)

Závod odstartoval pod hradem Pecka a v kopcovitém terénu měli bikeři rozmístěno více než třicet kontrol. Pro nalezení všech bylo potřeba najet téměř čtyřicet kilometrů s celkovým převýšením atakujícím jeden a půl kilometru. Dalším soupeřem pro mnoho závodníků byly vysoké teploty, které překročily třicítku již v dopoledních hodinách.

V mužské kategorii bylo v první třetině čelo závodu vyrovnané, po necelé hodině jízdy se však ve vedení ustálila trojice, kterou tvořili Švýcar Hellmueller, Haga z Finska a český reprezentant Vojtěch Ludvík. Záhy bylo jasné, že o první místo zřejmě budou bojovat pouze tito tři a největší šanci má pochopitelně ten z nich, kdo udělá nejméně chyb. Přesněji nejméně drobných chyb, protože jsou i chyby takové, které uděláte pouze jednou a přesto pro vás závod prakticky skončí. To se bohužel povedlo finskému závodníkovi, který hned v úvodu závodu neorazil kontrolu, což ale netušil a závod odjel ve výborném tempu až do konce. Z druhého nejrychlejšího času v cíli se však vůbec neradoval.

Přetahovaná o první místo nakonec vyšla lépe Vojtěchu Ludvíkovi, na švýcarského závodníka nakonec najel více než dvě minuty. Třetí skončil výborně a téměř bezchybně jedoucí Vojtěch Stránský, který nakonec porazil mohutně finišujícího mistra světa ve sprintu Kryštofa Bogara.

Zlato a bronz zůstávají doma! (foto: WMTBOC 2023)

„Byl to pěkný závod. Občas jsem si připadal jako na krátké trati nebo na sprintu, musel jsem často zastavovat a dohledávat další postupy, abych se vyvaroval chyb. Ty nakonec stejně přišly, ale závod jsem si moc užil,“ uvedl v cíli Vojtěch Ludvík během radostných rozhovorů po vítězném závodě.

Mezi ženami se boj o zlatou medaili brzy zjednodušil na soupeření Dánky Nikoline Splittorff s druhou ženou nedělního sprintu, Emily Benham Kvale z Velké Británie. Náročný závěr závodu vyšel lépe závodnici z Dánska a ta tak mohla v cíli slavit vítězství před Britkou, třetí dojela Gabriele Andrasiuniene z Litvy. Ambice na medaili do jedenácté kontroly držela i Martina Tichovská, na dvanáctku však nezvolila optimální postup a ztrátu už do konce závodu nedokázala stáhnout.

„Bylo to opravdu těžké. První část v obci (Pecka – pozn. redakce) vypadala prakticky jako sprint a trochu mne to překvapilo. I když jsem v půlce závodu udělala pár chyb, dokázala jsem se zkoncentrovat a na závěr zažila úžasné závodní flow,“ uvedla v cíli vítězka.

V závodě juniorek se výborně dařilo mladičké naději českého týmu Sofii Stránské, která ač ještě ne patnáctiletá porazila všechny své mnohem starší soupeřky o více než čtyři minuty. Velkou radost tak budou mít v Novém Boru, protože stejně jako Vojtěch Ludvík je i Sofie Stránská členkou sportovního klubu TJ Stadion Nový Bor.

Program Mistrovství světa v MTBO pokračuje středečním závodem na krátké trati, cílová aréna bude opět v Mostku.

web MS v MTBO 2023

TV přenos long

Sofie Stránská zlatá (foto: WMTBOC 2023)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.